Baćmaga - poszukuję osób o tym nazwisku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gigi518

Baćmaga - poszukuję osób o tym nazwisku

Post autor: Gigi518 »

T: "Poszukuję osób o Nazwisku :Baćmaga"*

T:Baćmaga - etymologia nazwiska
Ewa_Szczodruch pisze:Witam :D
Baćmaga (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od baczmaga ‘rodzaj obuwia, trzewik’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Witam,
poszukuję jakichkolwiek informacji nt mojego nazwiska :)
Baćmaga Piotr/Michał/Wojciech/Ryszard
jak mi wiadomo najczęściej spotykane jest w okolicach Radomia - rodzinnego miasta :)
Proszę o odpowiedź :P

* moderacja tematu [Sianin_1948]
arturek78

Poszukuję osób o Nazwisku :Baćmaga

Post autor: arturek78 »

Witam,
Radom nie jest miastem rodzinnym. Ród Baćmaga wywodzi się z gminy Zakrzów powiat radomski. Założyciel rodu nazywał się prawdopodobnie Walenty Krawczyk. Był powstańcem styczniowym i po upadku powstania ukrywa się przed władzami rosyjskimi właśnie w gminie Zakrzów. Pod opiekę bierze go miejscowy dziedzic i nadaje mu nazwisko Baćmaga. Dziedzic daje mu gospodarstwo rolne we wsi Gulinek. Ma dwóch synów Ludwika i młodszego Józefa. Józef był wójtem gminy Zakrzów a także posłem do sejmu. Warto zapoznać się z jego życiorysem na wikipedi. Starszy Ludwik miał siedmioro dzieci, sześć córek i jednego syna któremu nadał imię Walenty po dziadku. Walenty także był przed wojną wójtem gminy Zakrzów. Jego potomkowie do dziś mieszkają w Zakrzewie. Ponieważ najbliższym miastem jest Radom dlatego tam osiedlają się potomkowie rodu i jest ich tam najwięcej.
arturek78

Małe sprostowanko. Nie nazywał się Krawczyk tylko Szewczyk. Dlatego też nowe nazwisko powstało od nazwy butów, które to nazywały się baczmagi:-).
marekd

Sympatyk

Post autor: marekd »

Obawiam się, że ta opowieść o Baćmagach z Zakrzowa (Zakrzewa) nie wyczerpuje tematu. Po pierwsze wątpię by nazwisko zostało nadane dopiero po Powstaniu Styczniowym (chyba, że zmienione, notabene Szywczyków jest b. dużo w tych okolicach). Ale byłem niedawno na cmentarzu na północnym brzegu Pilicy (bodaj Świdno) i było tam mnóstwo Baćmagów ? na cmentarzu. Raczej niemożliwe aby tak szybko się rozmnożyli. Co ciekawe mapka ?Moikrewni? pokazuje to nazwisko w pow. radomskim, a grójeckim, są z kolej bardziej na północ. Pilicę w każym razie opuścili.

I jeszcze jedno: i Zakrzów i Grójec łączą sady, może to tylko przypadek, a może nie ?
arturek78

Biorąc pod uwagę, że w tych czasach współczynnik dzietności był bardzo duży to uważam, że mogli się szybko rozmnożyć. Świdno leży co prawda obecnie w powiecie grójeckim ale patrząc na mapę widać, że bezpośrednia odegłość pomiedzy Zakrzowem i Świdnem jest niewielka, więc migracja części rodziny w tym kierunku jest jak najbardziej możliwa. Kluczowe jest pytanie czy na grobach potomków męskich występują imiona Ludwik i Walenty? Co do daty powstania nazwiska to nie będę polemizował ponieważ nie byłem na cmentarzu w Świdnie i nie wiem czy występują tam daty na grobach sprzed okresu powstania styczniowego? Co do tradycji sadowniczych to wynikają jednak ze specyfiki regionu i nie mają związku z genalogią.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Re: Poszukuję osób o Nazwisku :Baćmaga

Post autor: Słomińska_Dominika »

arturek78 pisze:Małe sprostowanko. Nie nazywał się Krawczyk tylko Szewczyk. Dlatego też nowe nazwisko powstało od nazwy butów, które to nazywały się baczmagi:-).
Nazywał się Krawczyk a nie Szewczyk. Tak stoi w aktach. Przykład akt ślubu 8/1881. Chłopecki Adam i Zofia Krawczyk Vel Baćmaga. Mój pra pra dziadek.
Skad wziąłeś Szewczyka?
Ludwik to jest bardzo popularne nazwisko w okolicy parafii Wrzeszczów, Przytyk i Zakrzew. Moja prapra babka byla Ludwika i dziadek też był Ludwik, oboje urodzeni w Koziej Woli. Sporo siedzę w aktach z tamtych parafii (Kacprzak, Chłopecki, Baćmaga i pokrewni).
Z Doświadczeń rodzinnych wiem, żę po regionie Przytyk, Jasieniec, Grójec, Mogielnica i w okolicach rodziny zwyczajnie wędrowały. Nie były to znów jakieś kolosalne odległości. Moi prapradziadkowie pochodzą z parafii Sadkowice, ślub wzięli w Przybyszewie, dzieci rodziły się w Błędowie a oni podobno pomarli gdzieś we świecie (jeszcze nie dopadłam aktu zgonu). Z kolei wnuk Zofii Baćmaga, mój dziadek urodził się w Koziej woli, przed wojną wynieśli się pod Szreńsk a on po wojnie wrócił do Belska Dużego ;)
Rodzina niezwykle płodna, po 6-10 dzieci, które dożywały późnej starości wiec może być tak, że faktycznie mocno się po świecie Baćmagowie rozeszli. Nie badałam dokładnie sprawy więc jeszcze nie dokopałam się do pierwszego aktu, gdzieby się owo nazwisko pojawiało. Tej jeden mam odłożony z racji prostej linii.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Beata1977

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Beata1977 »

To moja rodzina Bacmaga pochodzi z Zakrzewa mam ich genealogie to rodzina od strony mojej babci jej matka i babka i byly z domu Bacmaga. :D :D
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

No to może jestesmy "Krewniaczki" :D Beato a powiedz proszę Krawczyk czy Szewczyk? Co ustaliłaś? Bo jak pisałam, jeszcze nie grzebałam no ale widziałam Krawczyk.
Pozdrawiam
Dominika

Beata1977

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Beata1977 »

Zofia Krawczyk vel Bacmaga zona Adama Chlopeckiego ,corka Grzegorza Krawczyka vel Bacmaga i Justyny Rafalskiej ,ktory jest rodzonym bratem mojego pradziadka Andrzeja Krawczyka vel Bacmaga.Jego corka Franciszka Bacmaga jest moja praprababka.

Ojciec Zofii Grzegorz Bacmaga i Andrzej Bacmaga sa synami Walentego Krawczyk Bacmaga i Salomea Golebiowska.Naszym wspolnym prapradziadkiem jest Walenty Bacmaga (Bacmakow)

Takze jestesmy rodzina jesli potrzebujesz informacji to pisz. A ty skad pochodzisz z Radomia jak my?

Jesli chodzi o nazwisko to Krawczyk a nie Szewczyk.

Pozdrawiam
Beata
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

A wiec jednak Krawczyk a nie jak ktoś wyżej napisał Szewczyk.
Moja rodzina to generalnie Chłopeccy i Kacprzakowie z tamtych okolic. Jednak mój pradziadek Józef - syn tej pary czyli Adama i Zofii wyemigrował w 1939 roku wraz z wszystkimi dziećmi pod Mławę. Mieszkali w Koziej Woli. Reszta Chłopeckich - jego braci i sióstr nie zdążyła i już tam pozostali rozchodząc się po okolicy w tym do Radomia. Mój dziadek Ludwik wrócił w 1950 do Belska Dużego pod Grójec i w tej okolicy mieszkamy obecnie. Czyli właściwie nie tak daleko od korzeni.
Adam tak na szybko i z pamięci miał co najamniej trzech synów i dwie córki a oni z kolei mieli tez całe morze dzieci. Moj dziadek miał 9 rodzeństwa, i każde z tych dzieci miało co najmniej po 2-3 dzieci, średnia to 4 dzieci ;) Jest nas cała rzesza :D
najstarsza córka Józefa była z 1926 roku najmłodszy syn z 1949.
Pozdrawiam
Dominika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”