Gdzie są księgi parafialne z Białorusi XVIII w.?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Proponuję przekazać to wszystko do Biblioteki Kresowej:
https://kresy.genealodzy.pl/
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Białoruś to bardzo ciężka sprawa i warto zrobić miejsce w internecie we współpracy ze stroną białoruską (bo u nas zbyt mało ludzi jest zainteresowanych dzisiejszą Białorusią niestety).

Bardzo chętnie się dowiem, co posiadasz w swoich zbiorach Ludwiku! Tyle lat już się intensywnie zajmujesz genealogią na terenach Wielkiego Księstwa Litewskiego, że na pewno twój zbiór jest bardzo ciekawy.

Do Radka:
Nowogródek dostępny jest niestety tylko a lata 1797-1801. Nic więcej a nowogródzkie to rejon moich badań i jak na razie nie natrafiłem na wcześniejsze księgi niż ten okres. Reszta w NIAB w Mińsku, lata po 1860 w Grodnie.

Do Marka:
Ciekawe czy na Łotwie w końcu zabiorą się do pozyskiwania i digitalizacji ichniejszych parafialnych ksiąg, bo ten brak udostępniania faktycznie poraża. Mnie interesuje Lucyn oraz Sarkany. Pojechałem tam ale się dobiłem od drzwi i nawet nie wiem, czy coś mają, czy też nie. Agłona stosunkowo leży niedaleko, więc patrząc na ten przykład, to jakaś szansa jest, że coś im się kurzy na parafii.

Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
rrado

Sympatyk

Post autor: rrado »

Do Radka:
Nowogródek dostępny jest niestety tylko a lata 1797-1801. Nic więcej a nowogródzkie to rejon moich badań i jak na razie nie natrafiłem na wcześniejsze księgi niż ten okres. Reszta w NIAB w Mińsku, lata po 1860 w Grodnie.

Dzięki Oskar. Znalazłem rzeczywiście ten zasób Nowogródka na Family Search i wiem o zasobie w Grodnie, ale co konkretnie mają w Mińsku?
pozdrawiam radek
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

NIAB fond 937 Nowogródek, lata 1802-1819. W tym samym fondzie z tego powiatu do końca lat 30tych XIX wieku. fond 1781 lata1839-1850.
rrado

Sympatyk

Marcin.Rybicki pisze:NIAB fond 937 Nowogródek, lata 1802-1819. W tym samym fondzie z tego powiatu do końca lat 30tych XIX wieku. fond 1781 lata1839-1850.
Dzięki. A Wsielub też tam mają? Szukam przodków z miejscowości Lubcz więc dedukcyjnie to musi być parafia Nowogórdek albo Wsielub

pozdrawiam radek
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Wsielub 1783-1827 i podobnie jak Nowogródek możliwe, że w dekanacie.
rrado

Sympatyk

Marcin.Rybicki pisze:Wsielub 1783-1827 i podobnie jak Nowogródek możliwe, że w dekanacie.
Dzięki. Jak rozumieć "w dekanacie"
Marcin.Rybicki

Sympatyk

rrado

Sympatyk

dzięki. pozdrowienia radek
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Do Marka:
Ciekawe czy na Łotwie w końcu zabiorą się do pozyskiwania i digitalizacji ichniejszych parafialnych ksiąg, bo ten brak udostępniania faktycznie poraża.
Ależ Łotwa udostępniła już chyba wszystko co ma w archiwach:
https://www.raduraksti.arhivi.lv/
Wcześniejsze księgi stamtąd są przeważnie w NIAB w Mińsku.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

mlszw pisze:
Do Marka:
Ciekawe czy na Łotwie w końcu zabiorą się do pozyskiwania i digitalizacji ichniejszych parafialnych ksiąg, bo ten brak udostępniania faktycznie poraża.
Ależ Łotwa udostępniła już chyba wszystko co ma w archiwach:
https://www.raduraksti.arhivi.lv/
Wcześniejsze księgi stamtąd są przeważnie w NIAB w Mińsku.
Co ma w archiwach, a nie na parafiach. Raduraksti pokazuje, że wiele ksiąg przydałoby się uzupełnić o zbiory parafialne. U nas są archiwa diecezjalne od tego (chociaż i tak zależy od diecezji sytuacja). Tam takowego archiwum nie ma.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Szostak_Marcin

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Szostak_Marcin »

Czy kojarzy ktoś z Państwa czy księgi z obwodu Witebskiego dokładnie z parafii Uszacze (Uszacz) można znaleźć w NIAB w Mińsku czy raczej trzeba szukać w Petersburgu? Interesuję mnie głównie XVIII wiek.
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Szostak_Marcin pisze:... z parafii Uszacze (Uszacz) ... Interesuję mnie głównie XVIII wiek.
Uszacze -- * 1791-1801; х 1791-1801; † 1768-1801. W archiwum w Minsku.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Pani Władzisławie, zapewne zna Pan bardzo dobrze zasób NIAB w Mińsku. Ja posługuję się tylko taką stroną http://archives.gov.by/home/genealogiya ... wG9WjySHec Czy jest dostępny dokładniejszy inwentarz zasobów ksiąg metrykalnych wyznania rzymskokatolickiego z Mińska?
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Marcin.Rybicki pisze:... ksiąg metrykalnych wyznania rzymskokatolickiego z Mińska?
Jakie lata?
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”