Gdzie są księgi parafialne z Białorusi XVIII w.?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Brozek_Oskar

Białoruś to bardzo ciężka sprawa i warto zrobić miejsce w internecie we współpracy ze stroną białoruską (bo u nas zbyt mało ludzi jest zainteresowanych dzisiejszą Białorusią niestety).
Bardzo chętnie się dowiem, co posiadasz w swoich zbiorach Ludwiku! Tyle lat już się intensywnie zajmujesz genealogią na terenach Wielkiego Księstwa Litewskiego, że na pewno twój zbiór jest bardzo ciekawy.
Do Radka:
Nowogródek dostępny jest niestety tylko a lata 1797-1801. Nic więcej a nowogródzkie to rejon moich badań i jak na razie nie natrafiłem na wcześniejsze księgi niż ten okres. Reszta w NIAB w Mińsku, lata po 1860 w Grodnie.
Do Marka:
Ciekawe czy na Łotwie w końcu zabiorą się do pozyskiwania i digitalizacji ichniejszych parafialnych ksiąg, bo ten brak udostępniania faktycznie poraża. Mnie interesuje Lucyn oraz Sarkany. Pojechałem tam ale się dobiłem od drzwi i nawet nie wiem, czy coś mają, czy też nie. Agłona stosunkowo leży niedaleko, więc patrząc na ten przykład, to jakaś szansa jest, że coś im się kurzy na parafii.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Bardzo chętnie się dowiem, co posiadasz w swoich zbiorach Ludwiku! Tyle lat już się intensywnie zajmujesz genealogią na terenach Wielkiego Księstwa Litewskiego, że na pewno twój zbiór jest bardzo ciekawy.
Do Radka:
Nowogródek dostępny jest niestety tylko a lata 1797-1801. Nic więcej a nowogródzkie to rejon moich badań i jak na razie nie natrafiłem na wcześniejsze księgi niż ten okres. Reszta w NIAB w Mińsku, lata po 1860 w Grodnie.
Do Marka:
Ciekawe czy na Łotwie w końcu zabiorą się do pozyskiwania i digitalizacji ichniejszych parafialnych ksiąg, bo ten brak udostępniania faktycznie poraża. Mnie interesuje Lucyn oraz Sarkany. Pojechałem tam ale się dobiłem od drzwi i nawet nie wiem, czy coś mają, czy też nie. Agłona stosunkowo leży niedaleko, więc patrząc na ten przykład, to jakaś szansa jest, że coś im się kurzy na parafii.
Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Do Radka:
Dzięki Oskar. Znalazłem rzeczywiście ten zasób Nowogródka na Family Search i wiem o zasobie w Grodnie, ale co konkretnie mają w Mińsku?
pozdrawiam radek
Dzięki Oskar. Znalazłem rzeczywiście ten zasób Nowogródka na Family Search i wiem o zasobie w Grodnie, ale co konkretnie mają w Mińsku?
pozdrawiam radek
-
Marcin.Rybicki

Dzięki. A Wsielub też tam mają? Szukam przodków z miejscowości Lubcz więc dedukcyjnie to musi być parafia Nowogórdek albo WsielubMarcin.Rybicki pisze:NIAB fond 937 Nowogródek, lata 1802-1819. W tym samym fondzie z tego powiatu do końca lat 30tych XIX wieku. fond 1781 lata1839-1850.
pozdrawiam radek
-
Marcin.Rybicki

-
Marcin.Rybicki

dzięki. pozdrowienia radekMarcin.Rybicki pisze:http://archives.gov.by/home/genealogiya ... j-gubernii
Ależ Łotwa udostępniła już chyba wszystko co ma w archiwach:Do Marka:
Ciekawe czy na Łotwie w końcu zabiorą się do pozyskiwania i digitalizacji ichniejszych parafialnych ksiąg, bo ten brak udostępniania faktycznie poraża.
https://www.raduraksti.arhivi.lv/
Wcześniejsze księgi stamtąd są przeważnie w NIAB w Mińsku.
Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
- Brozek_Oskar

Co ma w archiwach, a nie na parafiach. Raduraksti pokazuje, że wiele ksiąg przydałoby się uzupełnić o zbiory parafialne. U nas są archiwa diecezjalne od tego (chociaż i tak zależy od diecezji sytuacja). Tam takowego archiwum nie ma.mlszw pisze:Ależ Łotwa udostępniła już chyba wszystko co ma w archiwach:Do Marka:
Ciekawe czy na Łotwie w końcu zabiorą się do pozyskiwania i digitalizacji ichniejszych parafialnych ksiąg, bo ten brak udostępniania faktycznie poraża.
https://www.raduraksti.arhivi.lv/
Wcześniejsze księgi stamtąd są przeważnie w NIAB w Mińsku.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
- Szostak_Marcin

-
Wladzislaw

- Kontakt:
Uszacze -- * 1791-1801; х 1791-1801; † 1768-1801. W archiwum w Minsku.Szostak_Marcin pisze:... z parafii Uszacze (Uszacz) ... Interesuję mnie głównie XVIII wiek.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
-
Marcin.Rybicki

Pani Władzisławie, zapewne zna Pan bardzo dobrze zasób NIAB w Mińsku. Ja posługuję się tylko taką stroną http://archives.gov.by/home/genealogiya ... wG9WjySHec Czy jest dostępny dokładniejszy inwentarz zasobów ksiąg metrykalnych wyznania rzymskokatolickiego z Mińska?
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Jakie lata?Marcin.Rybicki pisze:... ksiąg metrykalnych wyznania rzymskokatolickiego z Mińska?
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/