Turek- parafia Węgleszyn

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Turek- parafia Węgleszyn

Post autor: ofski »

"Nazwisko TUREK - parafia Węgleszyn"

Mam nadzieje, że kogoś z Was ta informacja ucieszy.

W genetece zarejestrowany jest indeks aktu urodzenia z roku 1876
nr.9 - Jan Turek syn Andrzeja i Marianny (dd Włudarczyk) - parafia Węgleszyn miejscowość Węgleszyn

Uzyskałem informacje, że ów Jan Turek (wyznania rzymsko-katolickiego) w roku 1912 został ojcem. Córka o imieniu Maria urodziła się 5 Sierpnia, a ochrzczona została 19 Sierpnia. Matką urodzonej i zarazem prawowita żoną Jana była Pelagia Kiriłowna (wyznania prawosławnego). Akt urodzenia zarejestrowany został w cerkwi Aleksandra Newskiego 16-tego Pułku Strzelców Turkiestańskich, Obwód Zakaspijski, Twierdza Kuszka.
Восприемники: Мещанин г.Ходжента Самаркандской обл. Александр Павлович Францев и крестьянка Саратовской губ. Камышевского уезда Лопуховской волости села Лопуховки Ивана Задорова жена - Ефросиния Павлова.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Nazwisko TUREK - parafia Węgleszyn

Post autor: Brozek_Oskar »

To potomek mojego przodka z początku XVII wieku Karola Turka i Zofii z Psiarzyków z Węgleszyna. No ale to już 10 woda po kisielu. :)

Pozdrawiam serdecznie,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”