"Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 roku"-
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
tadeuszmurzyn

Poproszę o sprawdzenie kto w 1890 roku był właścicielem Rymacz pow. Luboml zabór rosyjski.
Pozdrawiam świątecznie
Marylka z Mazowsza
Witam,
poprawna nazwa tej miejscowości to - RYMACZA. Niestety Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 roku - nie wymienia tej miescowości. W SGKP podano, że wieś ta w 1771 roku wchodziła w skład starostwa lubomelskiego i należała do dóbr Antoniny Rzewuskiej - wojewodziny wołyńskiej.
Pozdrawiam
Tadeusz
Pozdrawiam świątecznie
Marylka z Mazowsza
Witam,
poprawna nazwa tej miejscowości to - RYMACZA. Niestety Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 roku - nie wymienia tej miescowości. W SGKP podano, że wieś ta w 1771 roku wchodziła w skład starostwa lubomelskiego i należała do dóbr Antoniny Rzewuskiej - wojewodziny wołyńskiej.
Pozdrawiam
Tadeusz
-
tadeuszmurzyn

- Bogdaszewski_Marek

Polinka pisze:Chyba się zawieruszył mój post (albo nie ma nazwiska w książce?)Więc ponownie:
Proszę o sprawdzenie nazwiska: Waćkowscy lub Waśkowscy lub podobnie oraz Burba, ew. powiązań owych rodów. Może coś ze stadniną w tle bo taka krąży legenda w rodzinie?
Dziękuję. Pozdrawiam
Przepraszam za zwłoke ale byłem na urlopie, zauważyłem że dzielnie mnie zastepował Tadeusz co bardzo cieszy
Waśkowski Jakub - Serechowicze w pow.kowelskim 368 ha
Waśkowska Klementyna - Susk w pow. łuckim - 401 ha - dopisek "spad. Jana Świekuszczka, córka j.w." w 1913 Klementyna Waśkowska i Andrzej Olszański
nazwisko Burba w spisie nie wystepuje ale wiem że obecnie w Ełku mieszka osoba o takim nazwisku
pozdrawiam
Marek
- Bogdaszewski_Marek

- Bogdaszewski_Marek

- Bogdaszewski_Marek

Wolska Emilia - Skryhołów - pow.włodzimierski, 59 haMarek_ pisze:Uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwisk
Wolski
Derdelewicz
Iglatowski
pozdrawiam
Wolska Konstancja - Sobkowce - pow.starokonstantynowski , 59 ha
Wolska Zuzanna Klara - Żabokrzyki - pow.dubieński, w 1890 Woliński Kazimierz ale dopisek" w 1772 Kondrackich, w 1913 Zuzanna Klara Wolska c.Konstantego"
Wolski Henryk a potem jego syn Kazimierz - Korczówka pow.radomyski, 135 ha.
nieznany z imienia Wolski wystepuje jako jeden z wielu włascicieli części maj.Pastryskie w pow. czehryńskim
Derdelewicz i Iglatowski nie wystepuja w spisie
pozdrawiam
Marek
-
Dunajewski_Paweł