Kłomnice, parafia św.Marcina

Wątki tworzone z pozycji Moduł Katalog Zasobów Metrykalnych > Dodaj Parafię ... ; pozycja „Nasze parafie” (Poszukuję w Parafii..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Justyno,

sugeruję kontakt z prowadzącym stronę http://gladala.com/. Kiedyś z nim dyskutowałem i sprawdził dla mnie dwa nazwiska z tego spisu, myślę więc, że posiada jego zdjęcia :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Morawicka_Justyna pisze:Odkopałam stary wątek :)

Czy ktoś z Państwa posiada może zdjęcia ze spisu z 1791 roku z parafii Kłomnice? (Akta Komisji Porządkowej Cywilno-Wojskowej)

Pozdrawiam
Justyna
Hej Justynko :wink:

dzięki za przypomnienie tematu.
Posiadam fragmenty Kłomnic z tego zespołu, w tym spis urodzonych, zaślubionych i zmarłych za 1790 r. Spisu mieszakańców nie posiadam w całości - cykałam fotki tylko swoim.
Bartek dobrze Ci radzi - skontaktuj się z Piotrkiem - widzę, że coraz więcej jest opracowanych parafii z tego zespołu. Przypomnę o tym w wątku o lustracjach.
Wracając do Kłomnic - poznajesz tego plebana :-)?
https://zapodaj.net/0dd39fc7db7c1.jpg.html

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

[Wracając do Kłomnic - poznajesz tego plebana :-)?]

Oczywiście, że poznaję :) Korzystam z "kwarantanny" i powróciłam do tematu poszukiwań Morawickich :)
Anetko, czy tym 1790 roku nie widziałaś ich przypadkiem?
Właśnie niedawno odkryłam, że moi 5xpradziadkowie mieszkali w tej parafii w tym czasie.

Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Cześć Justynka :)

niestety, w tych fragmentach które posiadam - oprócz plebana Morawickiego, inne osoby o tym nazwisku nie występują.
Notabene, nie wiem czy wiesz, że w XVIII w. Morawiccy występowali w parafii Rokitno - małż. Piotr i Salomea i parafii Żarki - małż. Tomasz i Agnieszka.
Polecam wyszukiwarkę TGZC - po zalogowaniu:
https://www.genealodzy.czestochowa.pl/i ... ka-nazwisk

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Ochocka_Magda

Sympatyk

Post autor: Ochocka_Magda »

Odkopuję temat :). Czy przez ostatnie 4 lata pojawiły się może jakiekolwiek nowe informacje dotyczące ksiąg z Kłomnic sprzed 1809 roku? Interesują mnie zwłaszcza lata 1798-1808. Ostatnio udało mi się w końcu odczytać niewyraźnie wpisaną miejscowość urodzenia 3x prababki z aktu jej ślubu w Moszczenicy i okazało się, że jej rodzina pochodzi ze wsi Lipicze w parafii Kłomnice. Nazwiska Knaś (5x prababka Katarzyna i jej bracia Jakub i Stanisław) i Kotecki (dzieci Jana i Katarzyny z Knasiów). Szukam przede wszystkim metryki 4x pradziadka Izydora Knasia/ Koteckiego (między 1798 a 1801 rokiem, najprawdopodobniej ze stycznia 1800 r.) oraz aktu ślubu jego matki Katarzyny Knaś z Janem Koteckim (przed 1809).

Pozdrawiam serdecznia,
Magdalena Ochocka.
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Nic się nie zmieniło w sprawie ksiąg metrykalnych parafii Kłomnice sprzed 1808 r. o czym wspomniałem w tym wątku w swoim wpisie z 20.01.2014 r. O księgach metrykalnych sprzed 1808 r. ostatni raz wspomniano w dokumentach parafii Kłomnice w 1855 r. W późniejszych lustracjach podaje się już tylko, że księgi metrykalne znajdujące się w parafii zaczynają się od roku 1808. O wcześniejszych księgach zupełnie się już nie wspomina. W 1855 r. księgi sprzed 1808 roku były jak wynika z opisu już w bardzo złym stanie i podejrzewam, że po tej dacie dokonano ich zniszczenia.
Muszę przyznać, że parafia Kłomnice jest jedną z nielicznych parafii z archidiecezji częstochowskiej w której nie zachowały się księgi sprzed 1808 r. Nie wiem czym spowodowane było takie zaniedbanie tych ksiąg, że już w roku 1855 nadawały się tylko do wyrzucenia. Czy zawinił któryś z proboszczów? Dla mnie duża strata, gdyż z tej parafii pochodzą moi przodkowie ojczyści.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Ochocka_Magda pisze:Odkopuję temat :). Czy przez ostatnie 4 lata pojawiły się może jakiekolwiek nowe informacje dotyczące ksiąg z Kłomnic sprzed 1809 roku? Interesują mnie zwłaszcza lata 1798-1808. Ostatnio udało mi się w końcu odczytać niewyraźnie wpisaną miejscowość urodzenia 3x prababki z aktu jej ślubu w Moszczenicy i okazało się, że jej rodzina pochodzi ze wsi Lipicze w parafii Kłomnice. Nazwiska Knaś (5x prababka Katarzyna i jej bracia Jakub i Stanisław) i Kotecki (dzieci Jana i Katarzyny z Knasiów). Szukam przede wszystkim metryki 4x pradziadka Izydora Knasia/ Koteckiego (między 1798 a 1801 rokiem, najprawdopodobniej ze stycznia 1800 r.) oraz aktu ślubu jego matki Katarzyny Knaś z Janem Koteckim (przed 1809).

Pozdrawiam serdecznia,
Magdalena Ochocka.
Witaj Magdo,

świat jest mały - w moim drzewie jest jedna z córek Jana i Katarzyny Koteckich - Anastazja, która w 1836 roku wyszła za mąż za mojego przodka - Antoniego Dolniaka. Para doczekała się 4 dzieci (Ewa, Mikołaj, Łukasz, Anna). Po śmierci Anastazji (1847), mój przodek ożenił się z moją antenatką- Katarzyną z Jamrozów, a po jej śmierci jeszcze raz stanął na ślubnym kobiercu.
To tak na marginesie naszych poszukiwań kłomnickich ;)

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Ochocka_Magda

Sympatyk

Post autor: Ochocka_Magda »

Czytałam ten post, ale po prostu miałam cichą nadzieję na jakiś "cud w archiwum" w ciągu ostatnich lat :). Z Kłomnicami mam zresztą jeszcze jeden problem - rozbieżności między księgami. Dwa interesujące mnie akty ślubów mężczyzn o nazwisku Knaś wpisano tylko do ksiąg kościelnych, a pominięto w aktach stanu cywilnego. Szkoda, bo liczyłam na ewentualne dodatkowe informacje o pokrewieństwie ze świadkami.

Czyli nasi przodkowie mieli co najmniej wspólnych kuzynów :). Bawię się teraz odtwarzaniem skomplikowanej sieci powiązań rodzinnych z 3 sąsiadujących parafii przodków mojej babci (Moszczenica, Srock i Wolbórz). Skomplikowana układanka przez nawarstwiające się pokrewieństwa.
Po raz pierwszy spotkałam się w związku z tym z rozszerzeniem pojęcia szwagier na starsze pokolenie (na męża ciotki).

Pozdrawiam serdecznie,
Magda Ochocka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie”