Pochodzenie nazwisk (cz.8)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

KrajewskiJerzy

Sympatyk

Post autor: KrajewskiJerzy »

Dziękuję dla Ewy i Władysława za b. skrupulatne wyjaśnienie.

Czy są jakieś informacje dla nazwiska KAWĘKA

Jerzy
ROMAN_B

Sympatyk

Rozważania o genezie nazwiska Kawęka.

Post autor: ROMAN_B »

Dzień dobry.

Jerzy, pytasz: „Czy są jakieś informacje dla nazwiska Kawęka?”.
W mojej ocenie nazwa osobowa Kawęka została utworzona od czasownika kawęczyć. Profesor Witold Doroszewski w swoim słowniku języka polskiego podaje dwa znaczenia tego wyrazu:
1. „niedomagać, skarżyć się stale na dolegliwości; w ogóle: narzekać, stękać, kwękać”,
2. „poświęcać czemuś dużo czasu i wysiłku, mozolnie coś robić, ślęczeć nad czymś” – znaczenie przestarzałe, anachroniczne używane w dawnych czasach.
Zatem, nazwisko Kawęka powstało o przezwiska Kawęka a ono od wyrazu pospolitego kawęka [ kawęczyć ]. Znaczenie tej nazwy osobowej w mojej ocenie może zależeć od czasu, w którym powstało i obowiązującego w tym okresie jego znaczenia. Po uwagę należy też wziąć miejsce jego powstania i jego znaczenie na tym obszarze. Im starsze nazwisko to jego pochodzenie może się przybliżać do etymologii zawartej w znaczeniu drugim podanym przez prof. Doroszewskiego.

Dodam, że słowo kawękać występuje pod pokrewną postacią czasownika kwękać, w gwarach języka polskiego występuje w obocznych postaciach kwiąkać, kwiękać. To odpowiada pierwszemu znaczeniu tego wyrazu jaki podoje prof. Doroszewski.

Pozdrawiam – Roman.
KrajewskiJerzy

Sympatyk

Post autor: KrajewskiJerzy »

Dziękuję za odpowiedź. Tak się dopytuję bo moi przodkowie pochodzą z Krajewa Kawęczyna Par. Janowiec k. I z waszych odpowiedzi wnioskuję, że moje nazwisko bierze się od miejscowości w której mieszkali, a Kawęczyno określa charakter któregoś z moich przodków tam zamieszkałego. Czy dobrze wnioskuję?
Jerzy
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

Mam uprzejmą prośbę o wskazanie pochodzenia i znaczenie nazwiska Pięciórek z odmianami Pięciurek, Pińciurek,

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Marcin
Basiewicz_Karol

Sympatyk

Post autor: Basiewicz_Karol »

Witam!
Czy, ktoś byłby w stanie udzielić mi informacji na temat pochodzenia nazwiska Basiewicz oraz Boberski?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Karol
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Pieciurek i pochodnych.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

MarcinR pisze:Mam uprzejmą prośbę o wskazanie pochodzenia i znaczenie nazwiska Pięciórek z odmianami Pięciurek, Pińciurek,

Marcin
Witaj Marcinie,

do pelnego grona pochodnych nazwisk, brakuje Tobie najwazniejszego - Pieciurek + Pięciurek, Pięciórek, Pińciurek.

Prof. K.Rymut twierdzi, ze nazwisko Pieciurek pochodzi od piec = ‘poddawać produkt działaniu wysokiej temperatury; urządzenie grzewcze’, piekę, piecza ‘opieka’, od imion na Pie-, typu Pietr.
Ale pochodzenie nastepnych nazwisk jest inne;
Pięciórek - od pięcioraki ‘pięć razy większy, składający się z pięciu części’.
Pięciurek - od pięcioraki ‘pięć razy większy, składający się z pięciu części’
Pińciurek - od pincz, pinczer ‘rasa psa’.

Wedlug mnie nazwisko Pieciurek pochodzi od przezwisk Pieciura/Pieciurek skladajacego sie z dwoch slow;
- piec + ciura, czyli Piec(c)iura/Pieciurek, to sługa/lub chlopiec palacy w piecach, obsługujacy piece.
Profesor twierdzi, ze nazwisko Ciura - odnotowane w 1558 r., pochodzi od staropolskiego ciura ‘pachołek, niezdara’.

Zatem nazwanie Pieciura lub Pieciurek moglo powstac dosyc dawno w duzym dworze w rejonie Bilgoraja - Zamoscia;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... =Pieciurek
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... 4%99ciurek

Byc moze wplyw jezyka zaborcy=rosyjskiego zrodzil pomysly przedziwnych zapisow nazwisk. Nie popelniasz bledu piszac o odmianach nazwisk i z duzym prawdopodobienstwem mozesz przyjac, ze wszyscy o tych nazwiskach sa krewnymi, nawet ci ze Szczecina. Sa to nazwiska polskie, powstale na ziemiach Polski;
https://forebears.io/surnames/pieciurek

Pozdrawiam - Wladyslaw
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Dzień dobry, Panie Władysławie,
Dzień dobry, Marcinie,

w przedmiocie pochodzenia nazwisk typu Pięciurek mam alternatywną hipotezę. Idąc za prof. Rymutem znaczenia nazwiska upatrywałbym w zwrocie: "jeden z piątki".
Być może nazwisko typu Pięciurek powstało od określenia pięcioraczków, mając na uwadze, że w przeszłości tak liczna ciąża mnoga była wyjątkowo rzadkim "cudem natury". Tak liczne potomstwo bliźniacze z pewnością byliby zjawiskiem przyciągajacym uwagę całej społeczności, zasługującym na własną nazwę osobową, która ewoluowała potem w ich nazwisko.

Pozdrawiam, Jaro/sław.
Ostatnio zmieniony pt 15 maja 2020, 08:29 przez Jaro_Chudzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Basiewicz - od bas ‘niski głos męski, człowiek mówiący niskim głosem’, basy ‘instrument muzyczny’, też od imienia Sebastian; w formach pochodnych trudno odróżnić od nazw osobowych na Basz .

Boberski - od bóbr, bober.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
kora

Sympatyk

Post autor: kora »

Dzień dobry,

Mam uprzejmą prośbę o wskazanie pochodzenia i znaczenie nazwisk: Tupta, Flazik, Ulman, Flesińska i Małczęć.

Kasia
laurak

Genealogia - pochodzenie nazwiska

Post autor: laurak »

:!: Pochodzenie mojego nazwiska

Komaïski
Komaiski
Unikowska

Dziękujemy za odpowiedzi, które zostaną udzielone.
Syriusz

Sympatyk
Adept

Genealogia - pochodzenie nazwiska

Post autor: Syriusz »

Doprecyzuj o co chodzi. Odnoszę wrażenie, że to pytanie jest tłumaczone na polski z pomocą jakiegoś translatora.

Tomasz.
laurak

RE: Genealogia - pochodzenie nazwiska

Post autor: laurak »

ok. je ne parles pas très bien polonais donc j'ai utilisé un traducteur.
KuklewskaSylwia

RE: Genealogia - pochodzenie nazwiska

Post autor: KuklewskaSylwia »

Witam
Szukam pochodzenia nazwiska KUKLEWSKI prawdopodobnie przodkowie wywodzą sie z dzisiejszych zachodnich ziem Białorusi,ale to co znalazłam niestety nie pasuje abym mogła w jakiś sposób polaczyc z moimi przodkami
Gdzie szukać metryk z Parafii św. Stanisława w Petersburgu lata 1879-1881
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.

Pozdrawiam
Marcin
iwonaszymanska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: iwonaszymanska »

Dzień dobry
Chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat pochodzenia nazwiska Worosilak/Woroszylak.
Pozdrawiam
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”