Pochodzenie nazwisk (cz.8)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
KrajewskiJerzy

Rozważania o genezie nazwiska Kawęka.
Dzień dobry.
Jerzy, pytasz: „Czy są jakieś informacje dla nazwiska Kawęka?”.
W mojej ocenie nazwa osobowa Kawęka została utworzona od czasownika kawęczyć. Profesor Witold Doroszewski w swoim słowniku języka polskiego podaje dwa znaczenia tego wyrazu:
1. „niedomagać, skarżyć się stale na dolegliwości; w ogóle: narzekać, stękać, kwękać”,
2. „poświęcać czemuś dużo czasu i wysiłku, mozolnie coś robić, ślęczeć nad czymś” – znaczenie przestarzałe, anachroniczne używane w dawnych czasach.
Zatem, nazwisko Kawęka powstało o przezwiska Kawęka a ono od wyrazu pospolitego kawęka [ kawęczyć ]. Znaczenie tej nazwy osobowej w mojej ocenie może zależeć od czasu, w którym powstało i obowiązującego w tym okresie jego znaczenia. Po uwagę należy też wziąć miejsce jego powstania i jego znaczenie na tym obszarze. Im starsze nazwisko to jego pochodzenie może się przybliżać do etymologii zawartej w znaczeniu drugim podanym przez prof. Doroszewskiego.
Dodam, że słowo kawękać występuje pod pokrewną postacią czasownika kwękać, w gwarach języka polskiego występuje w obocznych postaciach kwiąkać, kwiękać. To odpowiada pierwszemu znaczeniu tego wyrazu jaki podoje prof. Doroszewski.
Pozdrawiam – Roman.
Jerzy, pytasz: „Czy są jakieś informacje dla nazwiska Kawęka?”.
W mojej ocenie nazwa osobowa Kawęka została utworzona od czasownika kawęczyć. Profesor Witold Doroszewski w swoim słowniku języka polskiego podaje dwa znaczenia tego wyrazu:
1. „niedomagać, skarżyć się stale na dolegliwości; w ogóle: narzekać, stękać, kwękać”,
2. „poświęcać czemuś dużo czasu i wysiłku, mozolnie coś robić, ślęczeć nad czymś” – znaczenie przestarzałe, anachroniczne używane w dawnych czasach.
Zatem, nazwisko Kawęka powstało o przezwiska Kawęka a ono od wyrazu pospolitego kawęka [ kawęczyć ]. Znaczenie tej nazwy osobowej w mojej ocenie może zależeć od czasu, w którym powstało i obowiązującego w tym okresie jego znaczenia. Po uwagę należy też wziąć miejsce jego powstania i jego znaczenie na tym obszarze. Im starsze nazwisko to jego pochodzenie może się przybliżać do etymologii zawartej w znaczeniu drugim podanym przez prof. Doroszewskiego.
Dodam, że słowo kawękać występuje pod pokrewną postacią czasownika kwękać, w gwarach języka polskiego występuje w obocznych postaciach kwiąkać, kwiękać. To odpowiada pierwszemu znaczeniu tego wyrazu jaki podoje prof. Doroszewski.
Pozdrawiam – Roman.
-
KrajewskiJerzy

Dziękuję za odpowiedź. Tak się dopytuję bo moi przodkowie pochodzą z Krajewa Kawęczyna Par. Janowiec k. I z waszych odpowiedzi wnioskuję, że moje nazwisko bierze się od miejscowości w której mieszkali, a Kawęczyno określa charakter któregoś z moich przodków tam zamieszkałego. Czy dobrze wnioskuję?
Jerzy
Jerzy
-
Basiewicz_Karol

-
Wladyslaw_Moskal

Pochodzenie nazwiska Pieciurek i pochodnych.
Witaj Marcinie,MarcinR pisze:Mam uprzejmą prośbę o wskazanie pochodzenia i znaczenie nazwiska Pięciórek z odmianami Pięciurek, Pińciurek,
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Marcin
do pelnego grona pochodnych nazwisk, brakuje Tobie najwazniejszego - Pieciurek + Pięciurek, Pięciórek, Pińciurek.
Prof. K.Rymut twierdzi, ze nazwisko Pieciurek pochodzi od piec = ‘poddawać produkt działaniu wysokiej temperatury; urządzenie grzewcze’, piekę, piecza ‘opieka’, od imion na Pie-, typu Pietr.
Ale pochodzenie nastepnych nazwisk jest inne;
Pięciórek - od pięcioraki ‘pięć razy większy, składający się z pięciu części’.
Pięciurek - od pięcioraki ‘pięć razy większy, składający się z pięciu części’
Pińciurek - od pincz, pinczer ‘rasa psa’.
Wedlug mnie nazwisko Pieciurek pochodzi od przezwisk Pieciura/Pieciurek skladajacego sie z dwoch slow;
- piec + ciura, czyli Piec(c)iura/Pieciurek, to sługa/lub chlopiec palacy w piecach, obsługujacy piece.
Profesor twierdzi, ze nazwisko Ciura - odnotowane w 1558 r., pochodzi od staropolskiego ciura ‘pachołek, niezdara’.
Zatem nazwanie Pieciura lub Pieciurek moglo powstac dosyc dawno w duzym dworze w rejonie Bilgoraja - Zamoscia;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... =Pieciurek
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... 4%99ciurek
Byc moze wplyw jezyka zaborcy=rosyjskiego zrodzil pomysly przedziwnych zapisow nazwisk. Nie popelniasz bledu piszac o odmianach nazwisk i z duzym prawdopodobienstwem mozesz przyjac, ze wszyscy o tych nazwiskach sa krewnymi, nawet ci ze Szczecina. Sa to nazwiska polskie, powstale na ziemiach Polski;
https://forebears.io/surnames/pieciurek
Pozdrawiam - Wladyslaw
-
Jaro_Chudzik

Dzień dobry, Panie Władysławie,
Dzień dobry, Marcinie,
w przedmiocie pochodzenia nazwisk typu Pięciurek mam alternatywną hipotezę. Idąc za prof. Rymutem znaczenia nazwiska upatrywałbym w zwrocie: "jeden z piątki".
Być może nazwisko typu Pięciurek powstało od określenia pięcioraczków, mając na uwadze, że w przeszłości tak liczna ciąża mnoga była wyjątkowo rzadkim "cudem natury". Tak liczne potomstwo bliźniacze z pewnością byliby zjawiskiem przyciągajacym uwagę całej społeczności, zasługującym na własną nazwę osobową, która ewoluowała potem w ich nazwisko.
Pozdrawiam, Jaro/sław.
Dzień dobry, Marcinie,
w przedmiocie pochodzenia nazwisk typu Pięciurek mam alternatywną hipotezę. Idąc za prof. Rymutem znaczenia nazwiska upatrywałbym w zwrocie: "jeden z piątki".
Być może nazwisko typu Pięciurek powstało od określenia pięcioraczków, mając na uwadze, że w przeszłości tak liczna ciąża mnoga była wyjątkowo rzadkim "cudem natury". Tak liczne potomstwo bliźniacze z pewnością byliby zjawiskiem przyciągajacym uwagę całej społeczności, zasługującym na własną nazwę osobową, która ewoluowała potem w ich nazwisko.
Pozdrawiam, Jaro/sław.
Ostatnio zmieniony pt 15 maja 2020, 08:29 przez Jaro_Chudzik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Basiewicz - od bas ‘niski głos męski, człowiek mówiący niskim głosem’, basy ‘instrument muzyczny’, też od imienia Sebastian; w formach pochodnych trudno odróżnić od nazw osobowych na Basz .
Boberski - od bóbr, bober.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Basiewicz - od bas ‘niski głos męski, człowiek mówiący niskim głosem’, basy ‘instrument muzyczny’, też od imienia Sebastian; w formach pochodnych trudno odróżnić od nazw osobowych na Basz .
Boberski - od bóbr, bober.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Genealogia - pochodzenie nazwiska
Komaïski
Komaiski
Unikowska
Dziękujemy za odpowiedzi, które zostaną udzielone.
Genealogia - pochodzenie nazwiska
Doprecyzuj o co chodzi. Odnoszę wrażenie, że to pytanie jest tłumaczone na polski z pomocą jakiegoś translatora.
Tomasz.
Tomasz.
RE: Genealogia - pochodzenie nazwiska
ok. je ne parles pas très bien polonais donc j'ai utilisé un traducteur.
-
KuklewskaSylwia
RE: Genealogia - pochodzenie nazwiska
Witam
Szukam pochodzenia nazwiska KUKLEWSKI prawdopodobnie przodkowie wywodzą sie z dzisiejszych zachodnich ziem Białorusi,ale to co znalazłam niestety nie pasuje abym mogła w jakiś sposób polaczyc z moimi przodkami
Szukam pochodzenia nazwiska KUKLEWSKI prawdopodobnie przodkowie wywodzą sie z dzisiejszych zachodnich ziem Białorusi,ale to co znalazłam niestety nie pasuje abym mogła w jakiś sposób polaczyc z moimi przodkami
Gdzie szukać metryk z Parafii św. Stanisława w Petersburgu lata 1879-1881
-
iwonaszymanska