Kalinowscy - Galicja

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Szmigiel_Mateusz

Sympatyk

Kalinowscy - Galicja

Post autor: Szmigiel_Mateusz »

Witam. Szukam informacji na temat Kalinowskich z Galicji. Trochę pogubiłem się w poszukiwaniach, może ktoś będzie w stanie pomóc. W wielkim skrócie, poszukuję wszelakich informacji o dziedzicach, właścicielach wsi Hostów (powiat Tłumacz) na Pokuciu. Wg skorowidzów Galicyjskich w latach 1828-1918 wieś należała do Nikorowiczów. Próbuję ustalić lata wcześniejsze. Wg metryki Józefińskiej dziedziczką wsi w roku 1787 była Justyna Kalinowska to jest pewne, ale też tu się ślad urywa. W ukraińskiej książce o ww wsi pojawia się również Adam Kalinowski który podobno ufundował cerkiew w 1775 r. Nijak nie mogę tego połączyć w całość z materiałami dostępnymi w internecie.

Za jakąkolwiek pomoc bardzo dziękuję.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Kalinowscy - Galicja

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Chodzi zapewne o Justynę z Kalinowskich Sołtykową, siostrę pierwszego hr. Kalinowskiego? Może w przypadku Hostowa warto zajrzeć do Tek Schneidra w AN w Krakowie?
Feliks51

Sympatyk

Kalinowscy - Galicja

Post autor: Feliks51 »

Proszę w bazie http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/index1.php wpisać nazwisko: Kalinowski i pobrać odpowiednie skany. Zupełnie się Pan wtedy pogubi, ale zaręczam, że będzie Pan ogromnie zadowolony z materiałów!

Pozdrawiam
Feliks Brzezicki
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Kalinowscy - Galicja

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Rzeczywiście jest tego dość dużo. Ja się kiedyś zajmowałem jedynie potomkami Seweryna, którzy są poukładani. Dlatego proponowałem Panu znalezienie coś o tej miejscowości i jej właścicielach. Pozdrawiam
Szmigiel_Mateusz

Sympatyk

Kalinowscy - Galicja

Post autor: Szmigiel_Mateusz »

Dziękuję Panom za rady, biorę się do pracy. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”