Szukam informacji -Marianna Błędek zd.Daniszewska/Przasnysz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zofia_Olejnik

Sympatyk

Szukam informacji -Marianna Błędek zd.Daniszewska/Przasnysz

Post autor: Zofia_Olejnik »

T:Genealogia kresowa -Emigracja
Witam wszystkich poszukiwaczy... bardzo proszę o pomoc. Poszukuję od dawna babci Marianny Błędek z d. Daniszewska; pochodziła w miejscowości Karwacz pow. Przasnysz lub już w Przasnyszu. W 1914 roku wyjechała do Rosji z trojką dzieci: byli to - Jan Błędek, ur, w 1908r.; Janina Błędek /moja mama/ ur. w 1909r. oraz Zofia Błędem ur. w 1912r. dzieci urodziły się w Karwaczu pow. Przasnysz. Mąz Marianny w tym czasie był w Ameryce zarobkowo.
Babcia Marianna razem z dziećmi mieszkała podobno w Nowosybirsku, czasami moja mama wspominała coś o Moskwie; dlatego nie mam pewności lokalizacji miejsca zamieszkania. ' Mogę określić pobyt tragedią.. matka zmarła w 1918roku pozostawiając trójkę małych dzieci, ktore odesłano do jakiegoś domu, gdzie miały opiekę; nie był to dom prywatny a raczej dom opieki nad dziećmi osierocymi. Dzieci zostały przewiezione do Polski przez :dziecińca: - tak to określiła moja mama. Ojciec Marcin Błędek wrócił do Polski w 1920r nie wiedząc o śmierci żony.
Czy jest możliwość odszukania dokumentu zgonu babci, nie mam żadnych danych osobowych; być może był ktoś z Jej rodziny... to mój domysł, wiem że Marianny siostra była matką chrzestną tych dzieci, być może miały kontakt, tym bardziej że siostra nazywała się Teodora Daniszewska, przy chrzcie w 1912r, nosiła juś nazwisko siostry Błędek. Być może poślubiła szwagra siostry. Nie jestem pewna, że to ma jakieś znaczenie; piszę wszystko co wiem.
Proszę o pomoc, czy ktoś może znać nazwisko, może jakaś rodzina zna tą historię??? Za każdą informację bardzo dziękuję. Na odnalezieniu wiadomości rodzinnej bardzo mi zależy.
Lączę pozdrowienia
Zofia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”