Kędzierscy Kujawy par. Witowo

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Kędzierscy Kujawy par. Witowo

Post autor: jarekf20 »

Witam,
Szukam więcej informacji o rodzinie Kędzierskich i Ossowskich z Kujaw, parafia Witowo.
Mój przodek Jan Kędzierski G.D. w 1791 roku w parafii Witowo poślubia wdowę Kunegundę Goczkowską z domu Ossowską. Nic więcej nie wiadomo, nie znalazłem aktów narodzin na Kujawach, potem Jana i Kunegundę odnajduję w parafii Skulsk. Tam umiera Jan jednak żadnej informacji o rodzicach i miejscu narodzin.

Znalezione dzieci urodzone w parafii Witowo:
1. Jakub Ignacy ur.1792r.
2. Helena Józefa ur.1795r.
3. Krystyna Józefa ur.1797r.
4. Franciszka ur.1799r.

pozdrawiam
Jarek
Ostatnio zmieniony czw 21 maja 2020, 19:28 przez jarekf20, łącznie zmieniany 5 razy.
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Rodzina Kędzierskich Kujawy par. Witowo

Post autor: Robert_Kostecki »

A więc Jarku, pozostają stosowne księgi ziemskie. Tu wielu szlachty Kędzierskich:

https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... EAdzierski

Pozdrawiam

Robert
jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Robercie sprawdzałem nie ma tam Jana Kędzierskiego. Ślub w 1791 roku mógł więc urodzić się koło 1770 roku nie wiadomo gdzie? w parafii Witowo pojawia się na chwilę, wcześniej nie ma nic.
Bez ustalenia imion rodziców dalej nie ruszę.

pozdrawiam
Robert_Kostecki

Sympatyk

Tylko przykładowo podałem link na opracowanie ksiąg grodzkich łęczyckich przez Michała. Teraz musiałbyś przeprowadzić kwerendę w księgach ziemskich stosownych dla Kujaw.

Robert
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Jarku mam Kędzierskich z Kujaw w swoim drzewie. Najdalej ustalony przodek urodził się w 1788 roku w Siennie, zmarł w 1852 roku w Szyszynie, parafia Ślesin. Przy czym rok i miejsce urodzenia zostało ustalone na podstawie aktu zgonu, więc data może być niedokładna. Jego syn Józef Kędzierski urodzony w 1814 roku mieszkał z rodziną w Łuszczewie parafia Skulsk. Nie wiem czy te rodziny łączyło jakieś pokrewieństwo, ale być może miejscowość Sienna / Sienno mogłoby być jakąś wskazówką i tam należałoby szukać przodków Kędzierskich. Niestety nie udało mi się ustalić w jakiej parafii leżała ta miejscowość, gdyż w Polsce jest kilka miejscowości o tej nazwie. Pozdrawiam Łuniewska Ewa.
jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Ewo dziękuję za odpowiedź.
Ta linia z Szyszyna to inna gałąź tak mi się wydaje.
Ale tak się składa że Józef Kędzierski z Łuszczewa to także mój przodek ale z innej linii niż Kędzierscy z parafii Witowo.
Odezwij się prywatnie. Możemy się wymienić informacji o rodzinie Kędzierskich z Szyszyna.
Pozdrawiam
Jarek
DankaW

Sympatyk
Adept

Post autor: DankaW »

Jarku!
Nie wiem czy jesteś w posiadaniu aktu ślubu Ignacego Kędzierskiego lat 32 (czyli ur~1805)
s. Jana i Kunegundy z Osowskich z Apolonią Mendelską.
Jest to akt 24/1837 par. Skulsk.
Jest w nim wiele informacji m.in. gdzie się urodził i gdzie mieszka jego siostra Helena, która udzieliła zezwolenia ustnego na ślub.
Rok później nowozaślubionym rodzi się córka Józefa.
Mam zdjęcia tych dokumentów, jeżeli chcesz mogę wysłać.

Miejscowość Sienno występuje m.in. w parafii Giewartów, gdzie trochę Kędzierskich można znaleźć.
Pozdrawiam
Danuta
Robert_Kostecki

Sympatyk

Tych z Giewartowa i Sienna znajdziesz tutaj:

http://www.slupcagenealogy.com/SearchPg.aspx

Kędzierscy z parafii Giewartów, to w większości włościanie, komornicy i wyrobnicy. Przynajmniej w przejrzanych przeze mnie metrykach XIX-wiecznych tak są określani. Na terenie Wielkopolski trzeba dość krytycznie podchodzić do tego nazwiska, ponieważ np. w parafii Modrze - Kędzierczak, Kędziora, mógł stać się Kędziorskim.

Robert
jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Robercie, to już przejrzałem. Te linie Kędzierskich z parafii Giewartów mam daleko. Chociaż nie mam skanu aktu zgonu najstarszego Kazimierza Kędzierskiego z 1807 roku. Również akt urodzenia Szymona około 1784 roku mam do odszukania.

pozdrawiam
Jarek
Robert_Kostecki

Sympatyk

Jarku,
rozumiem, że Twój przodek Jan Kędzierski szlachetnie [urodzony] z parafii Witowo na Kujawach był szlachcicem?! Czy też szlachetnie poślubił Kunegundę Ossowską? ;-) Jeżeli był szlachcicem, to bez jawnych dowodów nie można mówić o "liniach" Kędzierskich z parafii Giewartów, ponieważ w kontekście sprawy można by uważać, iż była to jedna rodzina. Póki co, należy mówić o dwóch odrębnych rodzinach.

Pozdrawiam

Robert

Pozdrawiam

Robert
jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Robercie,
Tak to są odrębne rodziny, szukam czegoś więcej o Janie i Kunegundzie, gdzie mogli się urodzić? Kunegunda z pierwszego męża Goczkowska, ślubu i zgonu męża nie znalazłem.
W przypadku rodziny Kędzierskich z Giewartowa dalej nie uda się coś znaleźć.
W przypadku rodziny Kędzierskich właśnie która mnie interesuje z uwagi na możliwe szlachectwo może uda się coś więcej dowiedzieć.
Możliwe że Kunegunda z domu Ossowska również była stanu szlacheckiego, jej mama Teresa Ossowska zmarła w 1797 roku, jej brat Antoni mieszkał w sąsiedniej parafii Bytoń. W 1797 roku znalazłem jego akt ślubu.

DankaW,

Tak te akty posiadam.
Józefa to moja 3xprababcia.
Mam więcej informacji.
Helena właśnie urodziła się w parafii Witowo. Jak również Ignacy choć w akcie urodzenia Jakub Ignacy.

pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Z moich danych Andrzej Kędzierski, proboszcz w Lipniku 1605-1630 [Bielsko-Biała ]. Z akt Kurii Metropolitarnej w Krakowie np. AV Cap 33.
pochodził z Warki. Może tam należy szukać początków rodziny?
……………
i tutaj:AV-Cap-35 strona44-lipnik.
……………….. ze strony:
https://sdm.upjp2.edu.pl/obiekty-archiwalne
………………………….

https://sdm.upjp2.edu.pl/obiekty-archiw ... a-absoluta

A fakt, że rodzina a raczej jej różne gałęzie nie posiadały już statusu szlacheckiego pod zaborami, to może nie zapłacili zaborcą za potwierdzenie tego stanu.
Szlachta wylegitymowana w Królestwie polskim to nie powód do dumy.
jan
jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Janie,
dla mnie nie ma znaczenia czy wylegitymowani czy nie, jednak jeśli jest możliwe szlachectwo to może dokopie się dalej.
pozdrawiam

Lipnik.F.Turas pisze:Z moich danych Andrzej Kędzierski, proboszcz w Lipniku 1605-1630 [Bielsko-Biała ]. Z akt Kurii Metropolitarnej w Krakowie np. AV Cap 33.
pochodził z Warki. Może tam należy szukać początków rodziny?
……………
i tutaj:AV-Cap-35 strona44-lipnik.
……………….. ze strony:
https://sdm.upjp2.edu.pl/obiekty-archiwalne
………………………….

https://sdm.upjp2.edu.pl/obiekty-archiw ... a-absoluta

A fakt, że rodzina a raczej jej różne gałęzie nie posiadały już statusu szlacheckiego pod zaborami, to może nie zapłacili zaborcą za potwierdzenie tego stanu.
Szlachta wylegitymowana w Królestwie polskim to nie powód do dumy.
jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”