Archiwum Państwowe w Gnieźnie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Archiwum Państwowe w Gnieźnie
Witam serdecznie,
znalazłam w Projekt Poznań dane odnośnie ślubu moich krewnych. Znam parafię, mam numer wpisu, rok i wiem, że akt znajduje się w Archiwum w Gnieźnie. Może ktoś z Państwa bywa w tym Archiwum i mógłby mi pomóc.
Pozdrawiam
Szczesna
znalazłam w Projekt Poznań dane odnośnie ślubu moich krewnych. Znam parafię, mam numer wpisu, rok i wiem, że akt znajduje się w Archiwum w Gnieźnie. Może ktoś z Państwa bywa w tym Archiwum i mógłby mi pomóc.
Pozdrawiam
Szczesna
-
GburczykFelicja
Archiwum w Gnieźnie - potrzebna pomoc
Witam! Szukam dat urodzenia Teodora i Józefa Semrau ur.po 18oo roku.Józef mieszkał w Suchej a teodor w Tucholi.Poszukuję również franciszkę, józefa i mikołaja gburczyk, którzy w 1848 roku zamieszkiwali w Glinkach. mikołaj był synem Józefa. chodzi mi o daty urodzenia ,imię rodzicow cokolwiek Pozdrawiamszczesna pisze:Witam serdecznie,
Pozdrawiam
Szczesna
- wspomnienia3

Potrzebuję pomocy w Archiwum Gniezno
Witam.
Moja prośba jest związana ze sprawdzeniem w Księgach urodzeń
rok 1913
Alfons Imbierowicz ur.1913-08-11 Gniezno
rok 1919
Bogdan Imbierowicz ur.1919-10-09 Gniezno
Alfons to mój pradziadek i nie posiadam żadnych wiadomości o jego rodzicach.Przeglądając nekrologi natrafiłam na
Józefa Imbiesowicz zd.Popowska
kurier poznański 1918-010-01 wiek 72 lata-czyli urodzona w 1846 roku.
gdyby była możliwość też sprawdzenia Józefy. Wiem,że nazwiska są trochę zmienione,ale takie były czasy.Proszę przy sprawdzeniu o spisanie sygnatury,nr karty. (i przesłanie mi)
Z góry Bardzo Dziękuję.
Pozdrawiam.Beata
Moja prośba jest związana ze sprawdzeniem w Księgach urodzeń
rok 1913
Alfons Imbierowicz ur.1913-08-11 Gniezno
rok 1919
Bogdan Imbierowicz ur.1919-10-09 Gniezno
Alfons to mój pradziadek i nie posiadam żadnych wiadomości o jego rodzicach.Przeglądając nekrologi natrafiłam na
Józefa Imbiesowicz zd.Popowska
kurier poznański 1918-010-01 wiek 72 lata-czyli urodzona w 1846 roku.
gdyby była możliwość też sprawdzenia Józefy. Wiem,że nazwiska są trochę zmienione,ale takie były czasy.Proszę przy sprawdzeniu o spisanie sygnatury,nr karty. (i przesłanie mi)
Z góry Bardzo Dziękuję.
Pozdrawiam.Beata
- Brzezicka_Ilona

Witaj Beato
Akty o których piszesz ( 1913 r. , 1919 r. ), nie mają jeszcze 100 lat i powinnaś napisać do USC Gniezno , jeśli Twoi przodkowie urodzili się w Gnieźnie.
Otrzymać te akty możesz po udowodnieniu pokrewieństwa w linii prostej.
W Archiwach znajdują się , ponad 100 - letnie akty.
Akty o których piszesz ( 1913 r. , 1919 r. ), nie mają jeszcze 100 lat i powinnaś napisać do USC Gniezno , jeśli Twoi przodkowie urodzili się w Gnieźnie.
Otrzymać te akty możesz po udowodnieniu pokrewieństwa w linii prostej.
W Archiwach znajdują się , ponad 100 - letnie akty.
Pozdrawiam
Ilona
Ilona
- wspomnienia3

Witaj Ilono
Dziękuję masz rację.zakręciłam się po prostu przy Alojzym i Bogdanie.Ale Józefa by była w Archiwum w Księgach urodzeń z 1846 roku.Wiem,że rok jest długi,ja kiedyś poszukując przodka tylko na podstwie roku urodzenia korzystałam w Archiwum ze skoroszytów-może Gniezno również je posiada na rok 1846.
Dziękuję masz rację.zakręciłam się po prostu przy Alojzym i Bogdanie.Ale Józefa by była w Archiwum w Księgach urodzeń z 1846 roku.Wiem,że rok jest długi,ja kiedyś poszukując przodka tylko na podstwie roku urodzenia korzystałam w Archiwum ze skoroszytów-może Gniezno również je posiada na rok 1846.
- Brzezicka_Ilona

Witaj Beato,
oczywiście , że akt urodzenia Józefy powinien być w Archiwum .
Pytanie brzmi - gdzie się urodziła ?
Mogła przecież przybyć w okolice Gniezna.
Ale to tylko moja hipoteza , dotycząca miejsca urodzenia.
Znając tylko datę i miejsce zgonu , zawsze biorę pod uwagę to , iż ta osoba mogła przybyć w okolice , w których zmarła.
oczywiście , że akt urodzenia Józefy powinien być w Archiwum .
Pytanie brzmi - gdzie się urodziła ?
Mogła przecież przybyć w okolice Gniezna.
Ale to tylko moja hipoteza , dotycząca miejsca urodzenia.
Znając tylko datę i miejsce zgonu , zawsze biorę pod uwagę to , iż ta osoba mogła przybyć w okolice , w których zmarła.
Pozdrawiam
Ilona
Ilona
- wspomnienia3

Witaj Ilono.
Z tego co mi wiadomo to jest na pewno Gniezno
Pozdrawiam.Beata
Z tego co mi wiadomo to jest na pewno Gniezno
Pozdrawiam.Beata