Szukam:Humięcki, Płoski, Pszczółkowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Makowska_Barbara

Post autor: Makowska_Barbara »

WITAM SERDECZNIE W IMIENIU HUMIĘCKICH, PARAFIA ŁYSAKOWO

nazywam się Barbara Makowska, z domu Humięcka, córka Wacława i Jadwigi.
Witam Wszystkich serdecznie..
Chcę zbudować drzewo mojej rodziny z obu stron, ale rozpocznę poszukiwania dziadków mojego Taty , a moich pradziadków :

1. ze strony matki – Marianny Humięckiej

Stefania z Pszczółkowskich (ur. ....- zm. 1944?) chyba z Łysakowa (?) i Bronisław Smoliński ( prawdopodobnie zmarł na tyfus pod koniec I wojny)
Ślub brali prawdopodobnie w Żmijewie, dzieci : Bronisław, Henryk, Leokadia , Władysława i najstarsza Marianna- moja babcia..

2 . ze strony ojca – Marcelego Humięckiego

Wiktoria z Płoskich ? i Maciej Humięcki

Natomiast moi dziadkowie, Marianna i Marceli Humięccy wzięli slub w 1920/21 r. w Zeńboku , a mieszkali w Zakrzewie Wlk, parafia Łysakowo, gm. Grudusk.

Proszę o pomoc, jeśli ktoś coś wie i o wyrozumiałość dla mnie, początkującej przy ewentualnych błędach..
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów..
Będę szuukać i czekać ufnie ..
Pozostaję z wdzięcznością za te wszystkie dostępne skarby ..

Barbara Makowska
Ostatnio zmieniony pt 09 kwie 2010, 19:43 przez Makowska_Barbara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Barbaro
to popularne nazwiska więc moja informacja niewiele da.
Indeksuję teraz dla AP Pułtusk parafię Goworowo i tam w latach 1890 1891 wystepuja nazwiska Pszczołkowski i Kusmierczyk.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
olenski_jan

Sympatyk
Adept

Post autor: olenski_jan »

Witam,
Proszę zajrzeć do książki Wandy Bojanowskiej-Oleńskiej Historia naszej rodziny / Wanda z Bojanowskich Oleńska ; [red. wyd. Mariusz Marek Mysiakowski]. Jest tam rozdział o Płoskich spokrewnionych z Bojanowskimi. Występuje też nazwisko Humięcki w drzewie genealogicznym Bojanowskich.
Pozdrawiam
Jan
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witam,
Rodzina Płoskich pochodziła z ziemi łomżyńskiej i występowała w aktach tej ziemi już w I połowie XV w. Początkowo używali herbu Jasieńczyk, ale w XVIII w. część rodu przeszła do herbu Prus. Aleksander Płoski był pierwszym z tego rodu przeczętującym się herbem Prus I występujacym w żródłach ziemi dobrzyńskiej. Przodkiem Aleksandra był właściciel wsi Krajewo-Mostowo w (byłe woj.ciechanowskie) - Jan Płoski i Konstancja Smoleńska. Jeden z ich synów, Walenty był ojcem Aleksandra Płoskiego.
Aleksander w 1866 r. kupił folwark i wieś Sokołowo (obecny powiat golubsko-dobrzyński). Płoscy herbu Prus I przebywali w Sokołowie do września 1939 r. Opuszczony przez Płoskich majątek , liczący 665 ha , przejął utworzony w X 1939 r. , Urząd Powierniczy - Wschód (Hauptreuhandstelle Ost-HTO).
źrodło: "Gmina Golub-Dobrzyń historia, krajobraz, zabytki" Ryszard Kowalski, Golub-Dobrzyń 2002.
Inne informacje nt. rodziny Płoskich można znaleźć w książce "Ziemiaństwo i ich własność w ziemi dobrzyńskiej w latach 1918-1947" P.Gałkowski, Rypin 1999, dostępnej w w Kujawsko-Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej.
Barbaro, jeżeli jesteś zainteresowana pierwszym podanym przeze mnie źródłem, napisz, pomogę.
Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
Makowska_Barbara

Post autor: Makowska_Barbara »

:-) Bardzo dziękuję Forumowiczom za wszystkie informacje i podpowiedzi.
Nazwisko Bojanowski, a także Krajewo wydaje mi się kiedyś w rodzinie zasłyszane..
Moje największe żródło, Tata, odszedł niedawno na drugą stronę i pozostają mi wskazane wyżej lektury..
Jeszcze raz dziękuję, za chwile z życzliwością mi oddane :-) będę szukać :-)
Pozdrawiam Państwa serdecznie

bm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”