Pogłówne prowincji małopolskiej i wielkopolskiej

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Nowik_Andrzej »

Na stronie Biblioteki Cyfrowej Muzeum Narodowego w Krakowie
został opublikowany ze zbiorów Biblioteki Książąt Czartoryskich
(sygn. 1099-1100)

regestr pogłównego prowincji małopolskiej z 1676 r. (z Podlasiem)
https://cyfrowe.mnk.pl/dlibra/publicati ... tion/16783

i regestr pogłównego prowincji wielkopolskiej z lat 1674-1676 (z Mazowszem)
https://cyfrowe.mnk.pl/dlibra/publicati ... tion/16917

Andrzej Marek Nowik
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Bardzo ciekawe!
Dziękuję za wiadomość.

Proszę o wszelkie inne podobnego typu informacje w przyszłości.

Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: StraszMarek »

Tez przyłączam się do podziękowań. I tez chciałbym się podzielić moim znaleziskiem.
Niby regestry te są od dawna znane, dostępne od lat na mikrofilmach, ale nie ma to jak poszukiwania w domu na własnym komputerze. Na spokojnie przejrzałem sobie raz jeszcze pogłówne z Ziemi Rawskiej z 1676. Dla genealogów zupełnie nieprzydatne - miejscowości podane bez nazwisk. I tu niesamowite zaskoczenie. Po rejestrze z 1676 dodany jest rejestr rawski z 1713 roku, zresztą jako jedyny, gdyż obie księgi obejmują tylko rok 1676. Ten rawski z 1713 niby jest podobny, nie podaje nazwisk przy miejscowościach należących do jednego właściciela, ale podaje je przy wsiach cząstkowych należących do przynajmniej dwóch właścicieli. Dla mnie rewelacja, bo tam właśnie odnalazłem swojego zagubionego przodka, właściciela czy dzierżawcę trzech części w trzech sąsiednich wsiach!
Dla mnie to prawdziwy cud genealogiczny, bo rawskie z XVII i XVIII to prawdziwa pustynia, niemal kompletnie pozbawiona jakichkolwiek źródeł sądowych , metrykalnych czy innych kościelnych.
Dla zainteresowanych. Rejestr z 1713 znajduje się w księdze pogłównego z Wielkopolski i Mazowsza i zaczyna się od skanu 805.
Pozdrawiam wszystkich
Marek
Mariuszzz

Sympatyk
Nowicjusz

Podatek pogłówny

Post autor: Mariuszzz »

witajcie genealodzy

poszukuję spisów podatku pogłównego ze wsi okolic Łącka powiat nowosądecki
województwo krakowskie

chyba w AGAD .......ktoś trafił na te wsie?

Mariusz
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times
Kontakt:

podatek pogłówny

Post autor: Bartek_M »

https://szukajwarchiwach.pl/1/7/0/3#tabJednostki

Szukaj rejestrów z woj. krakowskiego, niektóre mają skorowidz według powiatów (Łącko to powiat sądecki).
Bartek
Mariuszzz

Sympatyk
Nowicjusz

w takich księgach wpisywano nazwiska i imiona chłopskie ?

Mariusz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jak jest w taryfach pogłównego ziemi krakowskiej nie wiem, jeśli nikt się nie odezwie trzeba samemu sprawdzić .
https://szukajwarchiwach.pl/1/7/0/3/68#tabSkany
Przykładowo w taryfach ziemi bielskiej (województwo podlaskie) spisywano całe wsie chłopskie wraz z wyliczeniem dorosłych członków rodzin. Liczyć się jednak trzeba z tym że ówczesne zapisy nazwisk naszych przodków niekończenie pokrywają się ze współczesnym wersjami nazwisk potomków. Chłopskie nazwiska (może w krakowskim tak nie było , nie badałem ) ulegały niestety przekształceniom, co może utrudniać genealogiczna identyfikację .
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam!
1. Tak jw. wspomniał Bartek - szukaj powiatu sądeckiego w województwie krakowskim.
2. Dla tego powiatu ogólnie jest mało rejestrów (regestrów) poborowych:
a) w AN Wawel - tylko 4 j.a.,
b) w AGAD - też coś powinno być - do sprawdzenia - w zespole nr 7.
c) w zasobach Biblioteki Jagielońskiej dostępny jeden rejestr - do sprawdzenia czy jest w nim powiat sądecki.
3. W żadnym z dostępnych mi rejestrów poborowych z woj. krakowskiego (pow. krakowski i proszowski) - w sumie jakieś 80 rejestrów - nie spotkałem się z żadnymi chłopami. Wymienieni są właściciel (ew. posesorzy) dóbr (lub poszczególnych ich części).
Pozdrawiam!
Tadek
Mariuszzz

Sympatyk
Nowicjusz

znalazłem powiat sądecki z 1674 i 1676
z interesujących mnie wsi mogę stwierdzić......że liczono ich jak barany

Mariusz
Pawel_B

Członek PTG
Adept

Post autor: Pawel_B »

Regestr pogłównego prowincji wielkopolskiej z lat 1674-1676 zawiera także dzisiejsze województwo łódzkie. Na przykład: powiat piotrkowski skan #243, radomszczański #250

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”