Chciałbym poradzić się Państwa odnośnie dalszych poszukiwań dotyczących rodziny Sroczyńskich.
Przodek żony Erazm Sroczyński ur. 24.05.1815r. Wieś Barycz (par. Końskie), syn Michała Sroczyńskiego i Kunegundy z d. Słomczyńskiej był komornikiem Sądowym w Pilicy.Jego brat Jan (ur. Kielce 1823r. był archiwistą powiatu w Olkuszu).
Pierwszą żoną Erazma była Anna Marianna z d. Brzechwa (herbu Jastrzębiec). Była ona siostrą Wojciecha Brzechwy (Brzechffy)- męża siostry Erazma- Eufrozyny. Wojciech i Eufrozyna wymienieni są w książce p. Sęczys: „ SZLACHTA GUBERNI AUGUSTOWSKIEJ, LUBELSKIEJ I RADOMSKIEJ WYLEGITYMOWANA W KRÓLESTWIE POLSKIM W LATACH 1836–1861“.Wojciech był znanym kieleckim złotnikiem.
27 stycznia 1838 roku na świat przychodzi córka Erazma i Marianny ( tego imienia głównie używała), Matylda Blandyna Sroczyńska. Erazm jest wtedy Aplikantem przy Trybunale Cywilnym Pierwszej Instancji Guberni Krakowskiej. Na akcie chrztu widnieje jego podpis. Zastanawiające jest, że nadal mieszka w Kielcach.
W 1855 roku Erazm był urzędnikiem Sądu Okręgowego w Olkuszu. W 1859 wymieniono go jako komornika w Sądzie pokoju w Pilicy. Erazm Sroczyński 30.04.1867 roku, 10 miesięcy po śmierci swojej pierwszej żony ponownie bierze ślub w Przyrowie (dziś woj. Śląskie , powiat Częstochowski) ze szlachcianką rodem z Mstowa - Pelagią Kazimierą Antoniną z domu Dzwonkowską. W akcie tym jest informacja o tym, że Erazm mieszka w Pilicy. P.Kazimiera z domu Dzwonkowska urodziła się 17.07.1845 roku w Kłobukowicach (k. Mstowa) i była córką Edwarda Dzwonkowskiego (prawdop. herbu PRZEGINIA) oraz Marianny z d. Ostaszewskiej (Ostraszewskiej).
Erazm i P. Kazimiera mieli dwóch synów:
1.Edward Stanisław ur. 06.02.1868 roku w Pilicy (pow. Olkuski)
2.Jan Kazimierz ur. 28.03.1870 Pilica (pow. Olkuski)
Akty urodzenia Edwarda Sroczyńskiego oraz Jana Kazimierza są dość istotne bo to właśnie przy tych metrykach Erazm wpisany jest herbu Nowina.
Nie udało mi się niestety odnaleźć zgonu Erazma. Nie wiem kiedy zmarł. Ogólnie mam rozpracowanych jego potomków i rodzeństwo.
Problem zaczyna się o pokolenie wyżej. Michał Sroczyński i jego żona Kunegunda ze Słomczyńskich nie są nigdzie określani jako szlachta. Michał jest mistrzem krawieckim w Kielcach – zamieszkiwał na ulicy Krakowskiej. Na pewno potrafił się podpisać bo złożył podpis przy urodzeniu jednego ze swoich dzieci. Jego żona Kunegunda zmarła zmarła w Kielcach 3.12.1858 roku w wieku 70 lat (ur,. Zatem ok. 1787r.) jako wdowa. Zgonu Michała Sroczyńskiego na tę chwilę nie odnalazłem, ale wiadomo, że zmarł przed rokiem 1834 bo tak wpisano w akcie ślubu jego córki Eufrozyny. Michał urodzić się miał ok. 1783r. Nie mam jednak pojęcia gdzie brał ślub z Kunegundą Słomczyńską. Mam nadzieję, że jednak uda mi się w końcu trafić na wymienione akty.
Tymczasem zastanawiam się czy Erazm i jego Ojciec Michał byli szlachtą, czy mieszczanami, którzy poprzez małżeństwa aspirowali do szlachty? W przekazach rodzinnych oczywiście herb Nowina się pojawia. Dużo czytałem na temat zubożałej szlachty . Nie interesuje mnie na siłę udowodnienie że Sroczyńscy mojej żony to szlachta ( i tak ma jej sporo w swoim drzewie genealogicznym
Znalazłem dwóch Michałów Sroczyńskich ur. ok. 1783r. – jeden urodził się w Jędrzejowie w 1783 jako syn Pawła (Andrzeja) i Apolonii z domu Gronowic, drugi to syn Karola i Anny urodzony także w tym roku wg spisu woj. Krak.z 1790r. mieszkający z rodzicami w Krakowie (Kazimierzu).
Słomczyńskich z Kunegundą na te chwilę nie znalazłem. Może ktoś z Państwa natrafił na powyższe nazwiska/osoby.
Pozdrawiam
Damian Jureczko