Akta paszportowe IPN

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Akta paszportowe IPN

Post autor: aka83 »

Dzień dobry,
praktycznie cała moja rodzina pochodzi z Kresów. Po wojnie część zamieszkała w Polsce, jednak często odwiedzała rodzinę na Białorusi. Wyjeżdżając za granicę krewni musieli się więc posiłkować jakimś dokumentem, pewnie paszportem. Co takiego znajduje się w tzw. aktach paszportowych IPN? Czy znajdę tam informacje na temat członków mojej rodziny i ich wyjazdów za granicę?
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Akta paszportowe IPN

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Tak, jeśli się zachowały
Na forum powinnaś móc odszukać szersze informacje o kwestionariuszach i innych paszportowych dokumentach
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Akta paszportowe IPN

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Najlepiej po prostu wystąpić do IPN o wgląd do tych dokumentów. Z grubsza procedura udostępniania opisana jest tu
https://ipn.gov.pl/pl/archiw/udostepnia ... zowanych-w
Moim zdaniem jest to dokumentacja dosyć kompletna czyli wnioski paszportowe osób (a przynajmniej ich olbrzymiej większości) ubiegających się o paszport powinny być.
Przeglądałem. Przydatność? a to zależy czego się oczekuje i co się już wie. Dane personalne osoby starającej się o paszport i jej rodziny sa bardzo dokładne i mogą stanowić cenne źródło dla genealogii.. Mnie bardziej jednak interesowało co innego (przeglądałem bowiem swoje teczki) .W 1982 roku, w stanie wojennym, dostałem zakaz wyjazdów zagranicę ( cofnęli mi ten zakaz w 1988) W międzyczasie korespondowałem z MSW. Dostawszy po latach, już w XXI wieku, dostęp do swoich teczek byłem ciekaw czy zachował się ślad tej korespondencji a przede wszystkim dokumentacja uzasadniająca ten zakaz np. jakieś charakterystyki, opinie z zakładu pracy, notatki służbowe SB (a byłem objęty dosyć skrupulatna „opieką”). Nic żadnych tego typu dokumentów nie znalazłem ale słyszałem , ze że można taką dokumentację w teczkach paszportowych znaleźć. Zatem nie ma standardów i dlatego warto próbować
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Akta paszportowe IPN

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Historia mojego paszportu przypomina to, co opisuje Jerzy Jamiolkowski.
Okres wczesniejszy, rok 1970-ty.
W mojej teczce paszportowej, ktora dostalam z IPN'u znalazlam moje podania o paszport, moje dokladne dane i miedzy liniami wpisy, kto zabral mi paszport, kto nie pozwolil wyjechac do Francji i kto interweniowal, zeby ten paszport zostal mi zwrocony. Poniewaz pamietalam ten bolesny epizod mojego zycia, wiec rozszyfrowalam te wpisy. Jesli nie wiesz o co chodzi, trudno sie zorientowac. Oprawcy nie sa wyraznie wpisani.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Akta paszportowe IPN

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Akta aktom nierówne. Po przejrzeniu teczek paszportowych kilkunastu osób, z których kilka opisałem w tekstach zarówno o charakterze dziennikarskim, jak i naukowym, znalazłem tam również wprowadzenie w błąd organa paszportowe celem spełnienia formalności np. Niezgodne podawanie rodziny, która przysłała zaproszenie lub przemilczenia na zasadzie po co za dużo pisać. Jak widać nie zawsze to weryfikowano. Chociaż nadzór nad BP miały organa SB to nie oznaczało automatycznie, że dane zawarte w aktach paszportowych były identyczne z aktami dotyczącymi danej osoby jako figuranta bądź TW czy KO w prowadzonymi przez inne departamenty MSW.
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Wszystko zależy z jakiego okresu te akta paszportowe.
Od 1945 roku do 1990 miały miejsce krótkie liberalizacje w wydawaniu paszportów. W latach 80-tych dokonano brakownia zawartości teczek paszportowy, dlatego niektóre dokumenty (najczęściej najstarsze) zostały zniszczone. Osoby które widziały teczki paszportowe wiedzą, że wniosek ma 4 strony i zawiera informacje o trzech pokoleniach rodziny wnioskodawcy + rodzeństwie

Ps. Biuro Paszportów ściśle współpracowało z SB
Ryszard Drąg
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

@PS
było częścią SB, nie tylko współpracowało
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Oczywiście mój błąd :oops:
Ryszard Drąg
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Niby niewielka różnica, ale wyjaśnia obecnego przechowawcę:)
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Dla zainteresowanych. 8)
Bardzo ciekawa pozycja
Przyjemnej lektury

https://przystanekhistoria.pl/pa2/bibli ... 91989.html
Ryszard Drąg
ODPOWIEDZ