Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Poszukuje informacji o rodzinie Mossoczy. Dokladnie Jan Mossoczy zmieszaly w Reniowie, syn Mossoczy Władysław, ekonom i Kownacka Kunegunda. Urodzony okolo 1820r oraz jego zony Feliksy Kulikowskiej, corki Dionizego Kulikowskiego i Antoniny z domu Drozdowskiej. Jakiekolwiek wskazowki beda bardzo pomocne
Jan i Feliksa mieli corke Sabine Apollonie, ur. w 1853r. w Zaloscie.
Niestety informacje na tej stronie sa niespojne. Dla przykladu Jan Mossoczy, jest wymieniony jako ojciec, a zachwile jako chrzestny tego samego dziecka. Poszukuje wiec dodatkowych informacji, jesli ktos gdzies natknal sie na to nazwisko. Niemniej dziekuje
Dziekuje, racja, mea culpa, w tym wypadku, moje niedopatrzenie.
Niemniej sa pewne niespojnosci. Kiedy wpisze sie mossoczy (moszocy, mosoczy) i proboje porownac te osoby, to wtedy nagle okazuje sie, ze sa one nieco pomieszane.
Ja szukam tej rodziny:
Mosoczy Sabina Apolonia
rodzice: Mosoczy Jan, leśniczy i Kulikowska Feliksa, córka Dionizego i Antoniny z domu Drozdowskiej
rodzice chrzestni: Twerd Jan, nauczyciel szkoły trywialnej i Zaleska Emeryka, żona ekonoma
numer domu 46
Sporo informacji jest na stronie Olejowa, ale w akcie urodzenia Sabiny jako ojciec wpisany jest Jozef Mosoczy, nie Jan. Nie moge odnalezc aktu rodzenia, ani smierci jej matki Feliksy, ani ojca Jozefa. Dziadkow od strony matki nalazalam bez probelmu.
Mam jej akt urodzenia, tez mysle, ze Feliksa zmarla niedlugo po urodzeniu Sabiny. Bo Jan (vel Jozef, jesli to ta sama osoba), ozenil sie ponownie z Maria Pichowicz, z ktora mial 4 dzieci, najstarsze - Walerin ur 1857.