Nazwisko: Buchholz
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=5149&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Magdalena_Strózik

Mam w rodzinie osobę pochodzacą z Bucholców. Z tego co wiem, spora grupa osób o tym nazwisku mieszkała / mieszka pod Warszawą - okolice Ursusa / Skorosz. Nazwisko występuje masowo w księgach parafialnych Żbikowa w XIX w (innych nie sprawdzałam). Podobno podwarszawscy Bucholcowie to potomkowie osadników z Niemiec, z Bambergu. Zajmowali się uprawą warzyw.
Pozdrawiam serdecznie,
Magda
Pozdrawiam serdecznie,
Magda
Wielka rodzina Buchholz jest w naszym drzewie pochodzących z wielkopolski .
od mniej więcej 1700 roku.
Pozdrawiam
od mniej więcej 1700 roku.
Pozdrawiam
od połowy XiX wieku na pewno Wyszogród-być może tzw. Oleandrzy- Buchholtz, więc wersja nazwiska "najpełniejsza" - jak ono ewoluowało to tylko można się domyślać, u mnie na szczęście nie pogubiono żadnych literek w burzliwych czasach XXw
- Komorowski_Longin

Witam
Kuzyn mój zamordowany w 1944 roku przez żandarmów niemieckich miał syna z nieślubną żoną Leokadią Bucholc. Po wojnie Leokadia Bucholc z Tarczyna wraz z synem wyjechała do Izraela.
Pozdrawiam.
Kuzyn mój zamordowany w 1944 roku przez żandarmów niemieckich miał syna z nieślubną żoną Leokadią Bucholc. Po wojnie Leokadia Bucholc z Tarczyna wraz z synem wyjechała do Izraela.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Longin
Szukam informacji dotyczących rodziny Bucholc z okolic Ozorkowa, Tomczyma i Oporowa gdzie urodził się mój dziadek Edward Bucholc syn Edwarda Bucholc i Józefy Kosińskiej (Kasińskiej. Mam już bardzo rozbudowane drzewo i szukam osób z lat ok 1800 i dawniej. Jeśli ktoś coś ma to możemy się wymienić informacjami.
Re: Nazwisko: Buchholz
Magdalena_Strózik pisze:Mam w rodzinie osobę pochodzacą z Bucholców. Z tego co wiem, spora grupa osób o tym nazwisku mieszkała / mieszka pod Warszawą - okolice Ursusa / Skorosz. Nazwisko występuje masowo w księgach parafialnych Żbikowa w XIX w (innych nie sprawdzałam). Podobno podwarszawscy Bucholcowie to potomkowie osadników z Niemiec, z Bambergu. Zajmowali się uprawą warzyw.
Pozdrawiam serdecznie,
Magda