Rodzina Ostrzyniewski, Chrzanowski, Długołęcki, Krajewski ,

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Poszukuję przodków i krewnych z rodziny: Ostrzyniewskich (vel Ostrzeniewskich), Chrzanowskich, Długołęckich i Krajewskich, również w bocznych liniach, z Mazowsza, głównie z parafii Winnica.

Rodzina ze strony mojej matki, Barbary Pawłowskiej z d. Ostrzyniewskiej, pochodziła z parafii Winnica. Moi dziadkowie to Stanisław Ostrzyniewski ur. 1890 lub 1891 r. prawdopodobnie w Ostrzyniewie (vel Ostrzeniewie), zm. 26.03.1950 r. w Gogolach-Steczkach oraz Eufemia Ostrzyniewska z d. Chrzanowska, ur. 19.04.1897 r. w miejscowości Gnaty-Wieśniany, zm. 21.03.1964 r. w Gogolach-Steczkach. Związek małżeński zawarli w kościele w Winnicy prawdopodobnie w 1919 r.

Ich rodzice, moi pradziadkowie, zamieszkujący prawdopodobnie w Ostrzyniewie, to Piotr Ostrzyniewski ur. ok. 1865 r. i Marianna Ostrzyniewska z d. Długołęcka, ur. ok. 1870 r. i zm. ok. 1918 r. , związek małżeński zawarli w 1886 r. w kościele w Winnicy, nr aktu 9, oraz zamieszkujący w miejscowości Gnaty-Wieśniany, Klemens Chrzanowski ur. ok. 1859 r. i Julianna Chrzanowska z d. Krajewska, ur. ok. 1864 r. , związek małżeński zawarli w 1884 r. w kościele w Winnicy, nr aktu 36.

Moi pradziadkowie Marianna i Piotr Ostrzyniewscy oprócz mojego dziadka, Stanisława, mieli prawdopodbnie jeszcze 2 synów i 2 córki. Jedna z nich to prawdopodobnie Emilia Kamińska z d. Ostrzyniewska, ur. ok. 1891 r., która wyszła za mąż za Feliksa Kamińskiego w 1909 r.w kościele w Winnicy, nr aktu 14. Druga to prawdopodobnie Julia Brodowska z d. Ostrzyniewska, która wyszła za mąż za Stanisława Brodowskiego w 1899 r. w kościele w Winnicy, nr aktu 9. Synowie to prawdopodobnie Józef Ostrzyniewski i Jan Ostrzyniewski. Obydwaj byli żonaci i mieli dzieci.

Prapradziadkowie Ostrzyniewscy (nie znam imion) mieli oprócz pradziadka Piotra Ostrzyniewskiego jeszcze przynajmniej 2 dzieci. Prawdopodobnie syna, Aleksandra Ostrzyniewskiego, który ożenił się z Walerią Ostrzyniewską z d. Brodowską w 1893 r. w kościele w Winnicy, nr aktu 20. Prawdopodobnie posiadali też córkę, Balbinę Pajewską z d. Ostrzyniewską, która wyszła za mąż za Ludwika Bartłomieja Pajewskiego w 1886 r. w kościele w Winnicy, nr aktu 3.

Być może rodzicami moich prapradziadków Ostrzyniewskich byli Jan Ostrzyniewski i Tekla Ostrzyniewska z d. Żebrowska, którzy zawarli związek małżeński w 1831 r. w kościele w Winnicy, nr aktu 5.

Być może pradziadkami Jana Ostrzyniewskiego, a więc moimi prapraprapraprapradziadkami (8 pokolenie) byli Wojciech Ostrzyniewski i Marianna Ostrzyniewska z d. Zagórska, którzy zawarli związek małżeński w 1776 r. w kościele w Winnicy, nr aktu 10.

Rodzina Ostrzyniewskich prawdopodobnie pochodzi z miejscowości Ostrzyniewo (vel Ostrzeniewo, w niektórych nazwiskach występuje również ta oboczność). Rodzina Chrzanowskich pochodzi z miejscowości Gnaty-Wieśniany. Oba rody miały tą samą parafię w Winnicy, powiat pułtuski. Rodzina Krajewskich pochodzi prawdopodobnie z miejscowości Krajewo Wielkie, a rodzina Długołęckich z miejscowości Długołęka. Nie jest to jednak sprawdzone.

Dziadkowie Stanisław Ostrzyniewski i Eufemia Ostrzyniewska z d. Chrzanowska zamieszkiwali po ślubie, od 1919 r., w rodzinnej miejscowości babci - Gnaty-Wieśniany, a od 1930 lub 1931 r. w miejscowości Gogole Wielkie (Steczki), powiat ciechanowski, gdzie, po przeprowadzeniu postepowania spadkowego po swoich rodzicach, zakupili gospodarstwo. Jako ostatnia w miejscowości Gnaty Wieśniany urodziła się w dn. 05.01.1930 r. moja ciocia (i matka chrzestna), Teresa Ostrzeniewska. Była 8 dzieckiem. Kolejny syn, mój wujek, Henryk Zdzisław Ostrzyniewski, urodził się w dn. 22.02.1932 r. w Gogolach-Steczkach. Dziadkowie mieli 13 żywo urodzonych dzieci, z których 3 zmarło we wczesnym dzieciństwie, a 10 osiągnęło dojrzałość. Są to kolejno: Jan, Amelia, następnie 3 synów, którzy zmarli: Aleksander, Feliks i Waldemar, dalej Marianna, Feliks (po raz drugi nadano to imię), Teresa, Henryk, Mieczysław, Barbara, Henryka i Sławomir.

Obecnie tworzę drzewo genealogiczne mojej rodziny i spisuję jej historię. Jestem początkujacym badaczem, zajęłam się genealogia w marcu br. Jestem webmasterem strony rodzinnej na My Heritage. Byłabym wdzięczna za kontakt i informacje. Wiele rzeczowych informacji uzyskałam za pośrednictwem strony www.stankiewicze.com pana Janusza Stankiewicza (wyrazy podziwu i szacunku) oraz ze spisu metryk parafii w Winnicy, woj. mazowieckie, zindeksowanych przez panią Martę Nalazek w okresie od 16.06. do 21.08.2009 r. Bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

W okresie lata planuję wybrać się do miejscowości Winnica, gdzie jest cmentarz rzymsko-katolicki z kaplicą grobową, założony prawdopodobnie w XIII w. , który przestał być używany przed połową XX w. Mam zamiar zebrać również dokumenty w Archiwum Diecezjalnym w Płocku. Jest to wyprawa, ponieważ mieszkam w Gdyni.

Oczekuję na wieści,

Elżbieta Aleksandra Pawłowska-Ledke
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Nie wiem. Nie pomogę Pani. Bezskutecznie szukam korzeni mojego Ignacego Chrzanowskiego, który nie wiadomo skąd znalazł się w Brzezinach Łódzkich. Szukam nadal i gdy coś znajdę, i okaże się, że to jednak te okolice - powiadomię Panią niezwłocznie. Czy nie plącze się Pani gdzies po papierach nazwisko Pakielewicz?

Pozdrowienia. Jolanta Kozak
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: kwroblewska »

Jolanta
"a szukam korzeni mojego Ignacego Chrzanowskiego, który nie wiadomo skąd znalazł się w Brzezinach Łódzkich".

a w jakich latach jest Ignacy w Brzezinach?

Krystyna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Na pewno 1871 - 1884, bo tak się tam rodziły jego dzieci. Ignacy urodził się około 1840-50. Nie wiadomo, gdzie.
Nie ma tam aktu ślubu z Pauliną Pakielewicz.
Dzieci, o których wiem, to: Aniela-Marya, Stanisława Zofia, Aleksander-Wiktor, Władysław, Julia-Leokadia i Helena-Celina.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Mam jego zdjęcie. Zdjęcie jego żony, Heleny, Julii. Może to coś pomoże...
Czy da mi Pani adres mailowy?

Pozdrawiam. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: kwroblewska »

Nazwisko Chrzanowski /Chrzanoski/ jest dość popularne. W par. Łaznów woj łodzkie, którą przeglądałam nazwisko występuje ale Ignacego brak :(.

Pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję. Pozdrawiam. Jola
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”