Antoni Podczaski-Ratoszyn.Gdzie szukać?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Znalazłam w internecie wiadomość, o nabyciu 7 włókowego majątku w Ratoszynie przez Antoniego Podczaskiego. Podaję link, żeby wszystko było prostsze. Gdzie mogę znaleźć coś o tym Antonim? Na Archiwum i kwerendy nie mam funduszów. Zresztą już szukałam aktów urodzenia, czy ślubu w Łódzkim, Radomskim AP. Czy są jakieś inne możliwości? Podpowiedzcie, proszę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ratoszyn
Ostatnio zmieniony wt 12 sty 2010, 14:51 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
zelmir

Sympatyk

Post autor: zelmir »

Witam

Może chodzi o tego Antoniego:

http://www.sejm-wielki.pl/b/lu.22413

Pozdrawiam, zelmir
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Nie. Mój powinien się urodzić w roku ok. 1820-40. Jego syn urodził się w 1864.
No i Rawicz, a nie Rola. Z internetu pasuje mi ewentualnie tylko Ratoszyn. Resztę już zaanektował :-))) mój kolega. :-))) Szczęściarz. :-))
Dziękuję. Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Nikt mi nie podpowie, w jakich księgach, czy dokumentach szukać tego faktu zakupu ziemi?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ten Antoni był właścicielem Majątku w Ratoszynie w latach 1880-1897. Gdzie mam pisać i szukać takich danych? W Bazie nie ma. Pomóżcie, proszę. Nie potrafię sobie sama z tym poradzić.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Hmm... Proponuję poszukać w aktach notarialnych. Tylko nie jestem pewna czy Ratoszyn podlegał pod radomskich notariuszy (AP Radom). Nie mój teren. Może wypowie się ktoś bardziej obeznany?

Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Akta notarialne. Dziękuję. Lecę szukać w zasobach.
Pozdrowienia serdeczne. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”