Trojanowski Władysław, ks diecezja Kielce
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Trojanowski Władysław, ks diecezja Kielce
Witam
Poszukuje wiadomości na temat ks Władysława Trojanowskiego wyświęconego w1903r przez biskupa Kulińskiego w diecezji Kieleckiej i pewnie póżniej w którejś z parafi wykonujący posługę kapłańską.
Za wszystkie wiadomości z góry dziękuje.
Pozdrawiam Marek
Poszukuje wiadomości na temat ks Władysława Trojanowskiego wyświęconego w1903r przez biskupa Kulińskiego w diecezji Kieleckiej i pewnie póżniej w którejś z parafi wykonujący posługę kapłańską.
Za wszystkie wiadomości z góry dziękuje.
Pozdrawiam Marek
-
jamiolkowski_jerzy

- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Powinieneś wybrać się do AD w Kielcach i popytać o publikację z tego okresu - 1903r, dotyczącą parafii znajdujących się na obszarze diecezji kieleckiej. W owym czasie, poczatek XXw np. diecezja kujawsko-kaliska wydawała kroniki, w których opisywano zmiany w diecezji a więc można spotkać spisy alumnów wyświęconych, przeniesienia księży między parafiami czy zmarłych z krótkim życiorysem.
Archiwa kościelne raczej nie udostępniają osobą cywilnym dokumentów księży, ale jeśli znasz datę zgonu albo ci odszukają i podpowiedzą, to masz szanse w "Rocznikach" czy "Wiadomościach" diecezji kieleckiej, jeśli tylko są w zasobach archiwum, przeczytać wspomnienia o ks. W. Trojanowskim.
___
Krystyna
Archiwa kościelne raczej nie udostępniają osobą cywilnym dokumentów księży, ale jeśli znasz datę zgonu albo ci odszukają i podpowiedzą, to masz szanse w "Rocznikach" czy "Wiadomościach" diecezji kieleckiej, jeśli tylko są w zasobach archiwum, przeczytać wspomnienia o ks. W. Trojanowskim.
___
Krystyna
Mieszkam koło Włocławkai w okolicach urodzenia ks W. Trojanowskiego (1874-07-27) i trochę mam daleko do Kielc więc myślałem że może gdzieś na cmentarzu zachował się jego pomnik lub w jakiejś parafi jest spis księży i może ktoś naprowadzi mnie na ślad a racaej wątpie żeby w AD Włocławek znajdowały się publikacje dotyczącej diecezji Kielce
Marek
Marek
-
Kasprzyk_Anna

Jedyną wzmiankę o księdzu Władysławie Trojanowskim znalazłam w" Historycznym opisie kościołów, miast, zabytków i pamiątek w Pińczowskiem, Skalbmierskiem i Wiślickiem" autorstwa księdza Jana Wiśniewskiego - Kanonika Kapituły Sandomierskiej - wydanym w 1927 r. Opisując m.in. Koszyce, wymienił plebanów tej parafii w okresie od 1522 r. do 1918 r. :
"...1885-1900 X. Antoni Brudkiewicz. X. Bogumił Bitner. 1909 r. X. Juljan Skorupski um. w Koszycach. X. Władysław Trojanowski
X. Józef Sowiński i X. Michał Laudański od 1918 r."
Wszystko zapisane tak jak wyżej - jednym ciągiem. Z wcześniejszej treści wynika, że ksiądz Brudkiewicz był na pewno w latach 1885-1900, a od 1918 ksiądz Laudański. Według mnie, w 1909 r. zmarł ks. Skorupski i proboszczem został ks. Trojanowski.
Może w innych pracach księdza Wiśniewskiego (a było ich sporo) udało by się coś znależć.
Pozdrawiam
Anna
W internecie w parafii Koszyce nic nie znalazłam.
"...1885-1900 X. Antoni Brudkiewicz. X. Bogumił Bitner. 1909 r. X. Juljan Skorupski um. w Koszycach. X. Władysław Trojanowski
X. Józef Sowiński i X. Michał Laudański od 1918 r."
Wszystko zapisane tak jak wyżej - jednym ciągiem. Z wcześniejszej treści wynika, że ksiądz Brudkiewicz był na pewno w latach 1885-1900, a od 1918 ksiądz Laudański. Według mnie, w 1909 r. zmarł ks. Skorupski i proboszczem został ks. Trojanowski.
Może w innych pracach księdza Wiśniewskiego (a było ich sporo) udało by się coś znależć.
Pozdrawiam
Anna
W internecie w parafii Koszyce nic nie znalazłam.
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
Informacja o roku jego śmierci pochodzi z Kieleckiego Przeglądu Diecezjalnego. Sugeruję przejrzenie w Gazety Kieleckiej w Świętokrzyskiej Bibliotece Cyfrowej od chwili święcenie do momentu śmierci. Bardzo często informacje o zmianach parafii bywały odnotowywane. Poza tym jak już wcześniej ktoś sugerował warto zwrócić się do Archiwum Diecezjalnego.
-
Ted_B

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Witam!
Marku!
1.Poszukaj w internecie schematyzmów diecezji kieleckiej z lat 1903-23. Powinny jakieś być z tego okresu.
2. Zadzwoń do AD w Kielcach (o ile jest czynne) i spytaj o teczkę personalną tego księdza. Jest tam bardzo życzliwa siostra zakonna, która powinna Ci sprawdzić od ręki, czy taką posiadają.
Pozdrawiam!
Tadek
Marku!
1.Poszukaj w internecie schematyzmów diecezji kieleckiej z lat 1903-23. Powinny jakieś być z tego okresu.
2. Zadzwoń do AD w Kielcach (o ile jest czynne) i spytaj o teczkę personalną tego księdza. Jest tam bardzo życzliwa siostra zakonna, która powinna Ci sprawdzić od ręki, czy taką posiadają.
Pozdrawiam!
Tadek