poszukuje ksiazki "Cmentarz Obrońców Lwowa "
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
poszukuje ksiazki "Cmentarz Obrońców Lwowa "
Hallo,
poszukuje ksiazki:
Cmentarz Obrońców Lwowa
Prof. Stanisław Sławomir Nicieja
Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1990
ISBN 8304036762,
potrzebne jest mi zdjecie albo ksero z jednej strony
dziekuje z gory za pomoc
andrzej
poszukuje ksiazki:
Cmentarz Obrońców Lwowa
Prof. Stanisław Sławomir Nicieja
ISBN 8304036762,
dziekuje z gory za pomoc
andrzej
Ostatnio zmieniony pt 26 mar 2010, 18:21 przez avzbau, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bea

Re: poszukuje ksiazki "Cmentarz Obrońców Lwowa "
Tego nie mam, ale mam "Przewodnik po cmentarzu Obrońców Lwowa" (patrz okładka) z listą pochowanych (wg stanu na 1939), jeśli Ci się na coś nada to napisz.avzbau pisze:Hallo,
poszukuje ksiazki:
Cmentarz Obrońców Lwowa
Prof. Stanisław Sławomir Niciej
ISBN 8304036762,
dziekuje z gory za pomoc
andrzej
-
Augustyniak_Irena

Witam ,
proszę o sprawdzenie nazwiska Urzański , będę wdzięczna za każdą informację jaka jest podana przy tym nazwisku
pozdrawiam
Irena
proszę o sprawdzenie nazwiska Urzański , będę wdzięczna za każdą informację jaka jest podana przy tym nazwisku
pozdrawiam
Irena
- Bea

Urzański Józef XIII, 1053Augustyniak_Irena pisze:Witam ,
pozdrawiam
Irena
czyli kwatera XIII, nr grobu 1053
Hallo Beata,
dziekuje za Informacje.
Niestety, tylko ta podana ksiazka, ma ta przeze mnie szukana strone.
pozdrawiam
andrzej
dziekuje za Informacje.
Niestety, tylko ta podana ksiazka, ma ta przeze mnie szukana strone.
pozdrawiam
andrzej
- Bea

żadnego z wymienionych nazwisk nie maelgra pisze:bardzo prosze o sprawdzenie: Czemerynski, Eitner, Hozer, Olpinski, Pozniak
może uściślę:
lista która jest zawarta w Przewodniku, zawiera nazwiska (i tylko nazwiska) osób które spoczywają w:
1. części wojennej Cmentarza Obrońców Lwowa - czyli w mogiłach zbiorowych i pojedynczych 1228 Bohaterów poległych i zmarłych z ran w czasie od listopada 1918 r. do zakończenia działań wojennych w 1920 r. oraz 641 zmarłych w tym okresie czasu z trudów wojennych, a także 57 zabitych i zmarłych z ran cywilnych ofiar walk
2. części pokojowej Cmentarza Obrońców Lwowa - czyli zmarłych w okresie 1÷22.XI.1918 w czasie pokoju śmiercią naturalną (zezwolenie na pochowanie w tej części udzielał Prezydent miasta Lwowa).
Cześć wojenna to kwatery I÷XIX i mogiły o numerach: 1÷1845; a część pokojowa to kwatery XX÷XXXI z numerami mogił od 1846 do ..... (? nie napisali do ilu, tylko dali kropeczki).
I teraz najważniejsze, zacytuję:
>>Wydrukowany w niniejszym "Przewodniku" - według stanu do dnia 30 kwietnia 1939 - wykaz imienny poległych i zmarłych, których zwłoki spoczywają na Cmentarzu Obrońców Lwowa, został uzgodniony z ewidencją Urzędu Wojewódzkiego we Lwowie, Towarzystwa badania historii Obrony Lwowa i województw południowo-wschodnich 1918-1920 we Lwowie, Związku Obrońców Lwowa z listopada 1918 i Straży Mogił polskich Bohaterów.<<
Wg mnie z tego znania wynika, że wykaz nazwisk nie jest chroniony prawem autorskim - bo "wykaz" jako taki nigdy nie jest chroniony prawem autorskim w Polsce (nie ma znamion artystycznych czy indywidualnych), poza tym został stworzony jako dokument państwowy... Tak że prawo autorskie tyczy się tylko opisów i adnotacji "Przewodnika" a nie samego wykazu. Dlatego wydaje mi się, że nie ma przeszkód na opublikowanie całej listy, ot chociażby na tym forum. Zgadzacie się ze mną ?
-
Augustyniak_Irena