Skrzyszów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Skrzyszów

Post autor: sbasiacz »

Witam
W 1773 r.Anastazja Ratyńska zostaje ochrzczona w parafii Bychawa, jest to ceremonia uzupełniająca, bo jak napisano otrzymała juz chrzest "z wody" w 1767r w parafii Skrzyszów, i tu mam pytanie, znalazłam 2 parafie w Skrzyszowie, żadna z nich nie występuje w "geneszukaczu", ani też na Szukajwarchiwach, czy jest osoba zorientowana, czy akty metrykalne takiej parafii wogóle istnieją?
pozdrawiam
Basia Sikorska
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Skrzyszów diecezja Tarnów
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Ten drugi w której diecezji?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

dziękuję za podpowiedź, druga parafia w Skrzyszowie to stare katowickie, nie wiem jaka diecezja.
pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Basiu, ten drugi Skrzyszów to obecne województwo śląskie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzysz%C ... C4%85skie)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_% ... krzyszowie

Parafia ta podlega pod dekanat gorzycki (archidiecezja katowicka).

Pozdrawiam
Zosia
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Skrzyszów

Dziękuję Zosiu:-)
serdeczne pozdrowienia
Kuzynko!
Basia Sikorska
Paulina_W

Sympatyk

Re: Skrzyszów

Post autor: Paulina_W »

sbasiacz pisze: W 1773 r. Anastazja Ratyńska zostaje ochrzczona w parafii Bychawa, jest to ceremonia uzupełniająca, bo jak napisano otrzymała juz chrzest "z wody" w 1767r w parafii Skrzyszów
Mam przodków w parafii Skrzyszów w diec. Tarnów. Będę przeglądać te lata, to zwrócę uwagę czy jest tam taki akt chrztu.

Życzę dobrego weekendu.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Re: Skrzyszów

Super!
Dzięki za wiadomość, jeżeli będzie to wszystko co się da wydusić, może też będzie ślub jej rodziców? Franciszek Ratyński i Teresa dd.Szaniawska
serdecznie pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Witam,
i tak będę przeglądać te akta to sprawdzę. Nie daje mi spokoju nazwisko Ratyński, obiło mi się o uszy (chyba w którejś monografii parafii). Wydaje mi się, że tarnowski Skrzyszów jest właściwy. Z tej parafii jest parę grobów na nieobecni.pl

Spójrz (inna miejscowość): http://nieobecni.com.pl/index.php?s=szu ... ki&x=0&y=0
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

to zbyt późno, moi byli już wtedy na lubelszczyźnie, w p.Bychawa proboszczem był Antoni Stanisław Ratyński, zmarł w 1796r. i był jakoś spokrewniony z Anastazją (może był stryjem) a tak naprawdę moją przodkinią jest Klara zd.Ratyńska córka Stefana (Szczepana) i Apolonii dd.Smarczewskiej, o których nic nie wiem.Wiem, kiedy umarli, ale nie znam skąd przybyli, może właśnie z Skrzyszowa.
Basia S
pozdrawiam
BasiaS
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Czy na pewno Skrzyszów? Mój intuicyjny typ na lokalizację tego chrztu to Skrzeszew w Ziemi Drohickiej. Leżący niedaleko od Ratyńca w parafii Kossów (Lacki), okolicy Ratyńskich, a ponadto w XVIII wieku kościół w Skrzeszewie był znanym znanym sanktuarium maryjnym, w którym odnotowano sporo uzdrowień. Łacińska nazwa parafii w Skrzeszewie może brzmieć identycznie lub bardzo podobnie do nazwy parafii z Skrzyszowa.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

dziękuję za cenne uwagi, ale ten trop też sprawdziłam i nie jest wykluczony, bo indeksy na projektpodlasie są od 1821 r.tak samo na fs, w metrykach jest 0, w AA w Drohiczynie są księgi ale kwerend nie robią, można by pojechać, ale jak dla mnie to za daleko :-(
Jest to tym bardziej interesujące, bo 12 km od Skrzeszewa jest Rogów gm.Repki tam w 1774r.urodził się Andrzej Żukowski, przyszły proboszcz unita parafii w Otroczu, pra....pradziad moich dzieci.Jego "Autobiografia" jest na szwa:-) Potomkowie Żukowskich, Bukarów, Wysockich i Ratyńskich spotkali się w Bychawie.
Natomiast Kosów Laski i okolice mam sprawdzony, nie występuje tam ta rodzina Ratyńskich, taką informację uzyskałam od autora monografii tej parafii p.Marka Lecha
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 669#495669
pozdrawiam
BasiaS
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Nie mam przekonania, że w XVIII wieku "chrzty z wody" były wpisywane w księgi metrykalne. Praktyką mogło być wpisywanie chrztu dziecka w księgę jedynie po dopełnieniu przez kapłana ceremonii uzupełniających i w zwiazku z tym faktem. Dlatego obawiam się, że szansa na rozwiązanie tytułowej zagadki jest bardzo, bardzo mała.

Pozdrawiam.

P.s. - a dla pozostałych poszukiwań też warto zakładać dedykowane im wątki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”