czy ktoś może wie jak po litewsku brzmi "dekanat brasławski"?
Chciałbym poszukać co na jego temat ma LVIA, ale nie wiem jak przełożyć ten termin na litewski
pozdrawiam
Adam

Są na FS i to sporo – w tym również z dekanatu brasławskiego.Czy są jakieś skany metryk z NIAB dostępne online?
Rzeczywiście był w Wilnie i to na pewno. A ten moment to październik 1939 roku. Poświęciłem temu kiedyś wątek tutaj na forum.Przypuszczam, że początkowo cały dekanat brasławski lub jezioroski był na Litwie. W określonym momencie część dekanatu dotycząca parafii z terenu Białorusi została przekazana na Białoruś.

mlszw pisze:Są na FS i to sporo – w tym również z dekanatu brasławskiego.
Tak czytałem ten wątek i artykuł o rabunku akt. Dziękuję.mlszw pisze:Rzeczywiście był w Wilnie i to na pewno. A ten moment to październik 1939 roku. Poświęciłem temu kiedyś wątek tutaj na forum.

Racja. Ze swoich notatek podałem dane dotyczące parafii w Baranowiczach. Z Mińska online tylko to, co jest na FS.Pietruszka pisze:O... dziękuję za te wskazówki, są bardzo pomocne. Ale ten pierwszy fond nie dotyczy Brasławia tylko kościołów powiatu Nowogródzkiego. Nie szkodzi i tak jest więcej niż się spodziewałem.
Czy są jakieś skany metryk z NIAB dostępne online?
Pozdrawiam serdecznie, Piotr