Akt małżeństwa, dyspensa - łacina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Próbuję wyjaśnić Śluby w grudniu ? (1877)
Janusz Marek Wawer zwrócił mi uwagę na pewną prawidłowość. Próbując wyjaśnić/wykluczyć/potwierdzić przejrzałem parę parafii, i:
Śluby na przełomie 1877 i 1878 w wybranych warszawskich parafiach
- MB Loretańska ostatni w 1877 - 29 XI 1877, pierwszy w 1878 - 14 I,
- Św. Jan ostatni w 1877 - 29 XI listopada, - akt numer jeden z 1878 - 4. I
- Św. Barbary ostatni w 1877 18 XI 1877, pierwszy w 1878 8 stycznia
- Przemienienia Pańskiego ostatni w 1877: 1 XII, pierwszy 1878- 15. I
- Św. Andrzeja ostatni 1877- 1 grudnia, pierwszy w 1878 r też nie 1.stycznia
- Wsz. Świętych ostatni 1877 - 29 listopada, pierwszy w 1878 - 13 stycznia
jeśli ktoś ma dane dot. ślubów z tego okresu proszę o wpis.
Jak daleko ta luka się rozciągała i co było jej przyczyną?
Były jakieś w Warszawie zawarte małżeństwa pomiędzy 2 grudnia 1877 a powiedzmy 8 stycznia 1878? W sąsiedztwie? w guberni? pod zaborem rosyjskim?
Śluby na przełomie 1877 i 1878 w wybranych warszawskich parafiach
- MB Loretańska ostatni w 1877 - 29 XI 1877, pierwszy w 1878 - 14 I,
- Św. Jan ostatni w 1877 - 29 XI listopada, - akt numer jeden z 1878 - 4. I
- Św. Barbary ostatni w 1877 18 XI 1877, pierwszy w 1878 8 stycznia
- Przemienienia Pańskiego ostatni w 1877: 1 XII, pierwszy 1878- 15. I
- Św. Andrzeja ostatni 1877- 1 grudnia, pierwszy w 1878 r też nie 1.stycznia
- Wsz. Świętych ostatni 1877 - 29 listopada, pierwszy w 1878 - 13 stycznia
jeśli ktoś ma dane dot. ślubów z tego okresu proszę o wpis.
Jak daleko ta luka się rozciągała i co było jej przyczyną?
Były jakieś w Warszawie zawarte małżeństwa pomiędzy 2 grudnia 1877 a powiedzmy 8 stycznia 1878? W sąsiedztwie? w guberni? pod zaborem rosyjskim?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Bea

a w innych latach nie ma podobnej przypadłości ?
między początkiem grudnia a 6 stycznia raczej się ślubów nie urządza - a jeśli już, to mniej (adwent: w czasie zakazanym zabaw hucznych nie urządzać).
Moi pradziadkowie wzięli wprawdzie ślub w sylwestra (ale nie w tym roku i nie w Warszawie - mówię o regule), ale wydaje mi się że w tym okresie to normalne, że ślubów jest mniej. Może akurat w 1877 te mniej to nikt ?
Czasami święta katolickie i prawosławne wypadają w tym samym czasie. Wie ktoś czy może tak było akurat w 1877 ?
Beata
między początkiem grudnia a 6 stycznia raczej się ślubów nie urządza - a jeśli już, to mniej (adwent: w czasie zakazanym zabaw hucznych nie urządzać).
Moi pradziadkowie wzięli wprawdzie ślub w sylwestra (ale nie w tym roku i nie w Warszawie - mówię o regule), ale wydaje mi się że w tym okresie to normalne, że ślubów jest mniej. Może akurat w 1877 te mniej to nikt ?
Czasami święta katolickie i prawosławne wypadają w tym samym czasie. Wie ktoś czy może tak było akurat w 1877 ?
Beata
W roku 1877 Adwent rozpoczynał się w niedzielę drugiego grudnia i trwał az do Wigilii Narodzenia Pańskiego, która wypadała w poniedziałek. Nie wiem, czemu nie zawierano małżeństw między świętami Bożego Narodzenia a Sylwestrem, ale robiono tak chyba z powodów zwyczajowych, a nie liturgicznych.
A swoją drogą - w Wielkim Poście również nie brano ślubów, ale dla pilnie potrzebujących była furtka - dyspensa na dzień św. Józefa. Czy ktoś może trafił na ślub zawarty tego dnia? A może śluby "w czasie zakazanym" były powszechniejsze? Ale chyba nawet wtedy nie było szans na huczne wesele.
pozdrawiam - tomek
A swoją drogą - w Wielkim Poście również nie brano ślubów, ale dla pilnie potrzebujących była furtka - dyspensa na dzień św. Józefa. Czy ktoś może trafił na ślub zawarty tego dnia? A może śluby "w czasie zakazanym" były powszechniejsze? Ale chyba nawet wtedy nie było szans na huczne wesele.
pozdrawiam - tomek
-
Sroczyński_Włodzimierz

Otóż :
w innych, bliskich latach śluby w adwencie były -może nie tak wiele jak w styczniach ale w grudniach były (szczególnie pomiędzy Bożym Narodzeniem a nowym rokiem..może akurat tak się złożyło w 1877 że nikogo nie piliło ..ale w żadnej z dostępnych warszawskich parafii? duża próbka...
Adwent w styczniu? ślubów w każdej z ww parafii sporo (trzycyfrowe wielkości i niekoniecznie z niższego zakresu)
grudzień brak - to wydawałoby się, że w najbliższym możliwym terminie..a "odpuścili" w niektórych 2 tygodnie...
śluby zaczynam dopiero dotykać -doświadczenie małe mam, ale z tego co widziałem to chyba 1877/1878 był nietypowy na tle sąsiednich..nie liczyłem...może tylko takie wrażenie a błędne ono może być
"titro Christi Nati" - nie miałem pojęcia! dziękuję! Faktycznie budzi zdumienie (moje)..ale młody jeszcze jestem:)))) dziękuję (a jak długo/w jakim okresie obowiązywał "zakaz" ślubów w czas Bożego Narodzenia ( i jak rozumieć "okres Bożego Narodzenia" tak liturgicznie jak dziś?)
Dziękuję, pozdrawiam
w innych, bliskich latach śluby w adwencie były -może nie tak wiele jak w styczniach ale w grudniach były (szczególnie pomiędzy Bożym Narodzeniem a nowym rokiem..może akurat tak się złożyło w 1877 że nikogo nie piliło ..ale w żadnej z dostępnych warszawskich parafii? duża próbka...
Adwent w styczniu? ślubów w każdej z ww parafii sporo (trzycyfrowe wielkości i niekoniecznie z niższego zakresu)
grudzień brak - to wydawałoby się, że w najbliższym możliwym terminie..a "odpuścili" w niektórych 2 tygodnie...
śluby zaczynam dopiero dotykać -doświadczenie małe mam, ale z tego co widziałem to chyba 1877/1878 był nietypowy na tle sąsiednich..nie liczyłem...może tylko takie wrażenie a błędne ono może być
"titro Christi Nati" - nie miałem pojęcia! dziękuję! Faktycznie budzi zdumienie (moje)..ale młody jeszcze jestem:)))) dziękuję (a jak długo/w jakim okresie obowiązywał "zakaz" ślubów w czas Bożego Narodzenia ( i jak rozumieć "okres Bożego Narodzenia" tak liturgicznie jak dziś?)
Dziękuję, pozdrawiam
"titro Christi Nati" - czy ktoś mógłby dokładnie przetłumaczyć ten zapis? Zrozumiałem, że dotyczył on trzech dni - wigilii oraz dwóch dni świątecznych. Jeśli tak, to pasowałoby mi tam bardziej słowo "tertio" lub jakaś jego pochodna.
W 1878 roku 1 stycznia wypadał we wtorek. Być może dlatego państwo młodzi nie rzucali się szturmem na kruchtę, tylko czekali do weekendu.
pozdrawiam - tomek
W 1878 roku 1 stycznia wypadał we wtorek. Być może dlatego państwo młodzi nie rzucali się szturmem na kruchtę, tylko czekali do weekendu.
pozdrawiam - tomek
-
Sroczyński_Włodzimierz

no 1. wtorek (zakładam, że nawet do Trzech Króli..)
ale 13.-14.-15. stycznia?
do niedzieli mogli czekać w mniejszych parafiach, nie tam gdzie było 300 ślubów rocznie:)
ale fakt - może ten powód
ja zastanawiałem się nad zakazem niereligijnym a policyjnym
żałoba? (te były relatywnie często i dość długie ogłaszane -smierć każdego z panujących w Europie była powodem nie do 1 dnia a do tygodnia albo i więcej)
epidemia?(nie znalazłem)
wojna rosyjsko-turecka raczej w fazie zwycięstw Rosji wtedy była tu nie szukałem
ale 13.-14.-15. stycznia?
do niedzieli mogli czekać w mniejszych parafiach, nie tam gdzie było 300 ślubów rocznie:)
ale fakt - może ten powód
ja zastanawiałem się nad zakazem niereligijnym a policyjnym
żałoba? (te były relatywnie często i dość długie ogłaszane -smierć każdego z panujących w Europie była powodem nie do 1 dnia a do tygodnia albo i więcej)
epidemia?(nie znalazłem)
wojna rosyjsko-turecka raczej w fazie zwycięstw Rosji wtedy była tu nie szukałem
-
stanisław48

-
MagdaBilska

- Kontakt:
Dyspensa - prośba o przetłumaczenie z łaciny
Proszę o przetłumaczenie dyspensy udzielonej moim prapra....dziadkom w 1859 roku:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b08cc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ad8b7.html
Z góry dziękuję.
Magda
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b08cc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ad8b7.html
Z góry dziękuję.
Magda
Witaj Magdo, mam nadzieję, że nie chodzi Ci o dosłowne tłumaczenie wszystkich formuł prawnych tego zezwolenia; treść zasadnicza jest następująca:
Beniamin Piotr Paweł Szymański, biskup podlaski i komisarz generalny kapucynów na Polskę, aktem skierowanym do dziekana Adama Byszewskiego zezwala mocą swej apostolskiej władzy na zawarcie małżeństwa Jackowi (Hiacyntowi) Olender, kawalerowi i Józefie Królównie, pannie, z parafii Suchowieckiej (?) udzielając im dyspensy od przeszkody jaką stanowi pokrewieństwo w trzecim stopniu. Dan w Janowie (Podlaskim) 2 lutego 1859. Podpisali: Paweł Szukalski sędzia surogat i C.Chojecki, sekretarz konsystorza;
Nie jestem pewien pierwszych liter nazwy parafii, ale na pewno wie Pani, gdzie oni ten ślub wzięli.
pozdrawiam; Robert
Beniamin Piotr Paweł Szymański, biskup podlaski i komisarz generalny kapucynów na Polskę, aktem skierowanym do dziekana Adama Byszewskiego zezwala mocą swej apostolskiej władzy na zawarcie małżeństwa Jackowi (Hiacyntowi) Olender, kawalerowi i Józefie Królównie, pannie, z parafii Suchowieckiej (?) udzielając im dyspensy od przeszkody jaką stanowi pokrewieństwo w trzecim stopniu. Dan w Janowie (Podlaskim) 2 lutego 1859. Podpisali: Paweł Szukalski sędzia surogat i C.Chojecki, sekretarz konsystorza;
Nie jestem pewien pierwszych liter nazwy parafii, ale na pewno wie Pani, gdzie oni ten ślub wzięli.
pozdrawiam; Robert
-
MagdaBilska

- Kontakt:
Dziękuję bardzo za ekspresową odpowiedź 
chodzi o parafię w Tuchowiczu
Pozdrawiam
Magda
chodzi o parafię w Tuchowiczu
Pozdrawiam
Magda