Nawrocka Bogumiła - gdzie się urodziła?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

Nawrocka Bogumiła - gdzie się urodziła?

Post autor: ona_Z »

T: "Gdzie urodziła się Bogumiła Nawrocka?!"*

Witam serdecznie i proszę o pomoc! Z aktu ślubu Wiktora Mackiewicza i Bogumiły Nawrockiej (Rajgród, 23.11.1892 r) wynika, że jest ona córką Władysława i Tekli z Wegów oraz, że urodziła się w Broniszewie. Sprawdziłam wszystkie urodzenia ( 1850-1875) z Broniszewa, parafia Tykocin i nie znalazłam żadnego dziecka, które nosiłoby to nazwisko. Domyślam się, że to nie to Broniszewo. Geneszukacz nie odnalazł Bogumiły, choć samo nazwisko wydaje się być dość popularne. Proszę o podpowiedzi, gdzie szukać?

Link do aktu ślubu -> http://www.szukajwarchiwach.pl/5/510/0/ ... RWHPcla-uw

Pozdrawiam :)

* moderacja tematu [Sianin_1948]
-----------------------------------------------------------
Zosia de domo Tyborowska.
Mariusz_F.

Sympatyk

Post autor: Mariusz_F. »

Może chodzi o Broniszew (gm. Promna).
W parafii Promna pojawiało się w przeszłości nazwisko "Nawrocka".

pozdrawiam,
Mariusz
MonikaMaru

Sympatyk

Gdzie urodziła się Bogumiła Nawrocka?!

Post autor: MonikaMaru »

Wieś Broniszew znajduje się w parafiach: Mykanów (noworadomskie), Goszczyn (grójeckie) i Chodecz (kujawsko-pomorskie).

Nazwisko Nawrocki występuje dość licznie w Chodczu (geneteka).

Nazwa wsi Broniszewo - to parafia Broniszewo albo parafia Służewo.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
zelezny

Sympatyk

Gdzie urodziła się Bogumiła Nawrocka?!

Post autor: zelezny »

Zosiu,

Według mojej oceny Broniszewo (parafia Tykocin) to dobry kierunek poszukiwań i osobiście poszukiwałbym tego aktu urodzenia jedynie tylko w Podlaskiem.
W zasobach Geneteki w parafii Tykocin (dla lat 1833-1869) pojawia się jednak nazwisko Nawrocki (Bolesław - urodzenie 1855).

Kluczem do rozstrzygnięcia być może będzie ustalenie podanego w akcie ślubu miejsca urodzenia brata Twojej Bogumiły (akt ślubu nr 24 z 1878 roku – parafia Krasnybór: Aleksander Józef Nawrocki + Aleksandra Łucja Drosel).

Twoja Bogumiła urodziła się około 1873 roku (dziewiętnastolatka podczas ślubu) i wówczas mieszkała z rodzicami w Rajgrodzie. Była „późnym dzieckiem”, jej brat Aleksander Józef musiał być co najmniej 13 lat starszy (a zapewne więcej). Także wspomniany wyżej Bolesław mógł być jej starszym bratem.

Może również warto sprawdzić dodatkowo urodzenia w parafii Tykocin za lata po 1875 (ewentualnie 1876 i 1877) oraz akty urodzeń (dla lat 1870-1875) w okolicznych parafiach znajdujących się między Tykocinem a Rajgrodem.

Nazwisko matki Twojej Bogumiły (Wega, Waga) – występuje licznie w parafiach Bargłów i Niedźwiadna. Nazwisko Nawrocki natomiast – w parafiach Grabowo, Suwałki, Wigry, Augustów, Krasnybór.

Pozdrawiam

Janek
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

Re: Gdzie urodziła się Bogumiła Nawrocka?!

zelezny pisze:Zosiu,

Według mojej oceny Broniszewo (parafia Tykocin) to dobry kierunek poszukiwań i osobiście poszukiwałbym tego aktu urodzenia jedynie tylko w Podlaskiem.
W zasobach Geneteki w parafii Tykocin (dla lat 1833-1869) pojawia się jednak nazwisko Nawrocki (Bolesław - urodzenie 1855).

Kluczem do rozstrzygnięcia być może będzie ustalenie podanego w akcie ślubu miejsca urodzenia brata Twojej Bogumiły (akt ślubu nr 24 z 1878 roku – parafia Krasnybór: Aleksander Józef Nawrocki + Aleksandra Łucja Drosel).

Twoja Bogumiła urodziła się około 1873 roku (dziewiętnastolatka podczas ślubu) i wówczas mieszkała z rodzicami w Rajgrodzie. Była „późnym dzieckiem”, jej brat Aleksander Józef musiał być co najmniej 13 lat starszy (a zapewne więcej). Także wspomniany wyżej Bolesław mógł być jej starszym bratem.

Może również warto sprawdzić dodatkowo urodzenia w parafii Tykocin za lata po 1875 (ewentualnie 1876 i 1877) oraz akty urodzeń (dla lat 1870-1875) w okolicznych parafiach znajdujących się między Tykocinem a Rajgrodem.

Nazwisko matki Twojej Bogumiły (Wega, Waga) – występuje licznie w parafiach Bargłów i Niedźwiadna. Nazwisko Nawrocki natomiast – w parafiach Grabowo, Suwałki, Wigry, Augustów, Krasnybór.

Pozdrawiam

Janek
Janku, zgadzam się z Tobą całkowicie w kwestii zawężenie poszukiwań na Podlaskie. Wspomniany Bolesław Nawrocki urodził się 15.12.1855 roku w Jeżewie (parafia Tykocin). Był synem Michała Nawrockiego (leśnika) i Karoliny z Zajkowskich. Urodzenie zgłosiła sąsiadka, bo "ojca w domu nie ma". I to jedyna metryka urodzenia na nazwisko Nawrocki.
Nie wiem, czy Aleksander Józef Nawrocki był bratem Bogumiły, ale postaram się to sprawdzić. Podejrzewam, że zajmie mi to zajęcie sporo czasu. Wszak między Tykocinem, a Rajgrodem jest multum parafii :)

Pozdrawiam.

Zosia.
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Zosiu,

Proszę zauważ, że wszystko wskazuje na to, że wspomniany Aleksander Józef Nawrocki to jednak brat Twojej Bogumiły.
W dodatkowych informacjach o Panu Młodym podane jest imię ojca: Władysław i imię matki: Tekla (Wega?).
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

Mam nadzieję, iż jego miejsce urodzenia doprowadzi Ciebie do odnalezienia poszukiwanego aktu Twojej Bogumiły.

Pozdrawiam

Janek
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

Janku,
z tym sprawdzaniem wszystkich parafii od Tykocina po Rajgród, to był żart. Podałeś mi brata Bogumiły "na patelni" - dziękuję bardzo :)

Trochę potrwa, zanim dotrę do pełnego aktu. Ale zmierzam we właściwym kierunku.

Pozdrawiam.

Zosia.
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

MonikaMaru pisze:- to parafia Broniszewo ...

Pozdrawiam,
Monika
Moniko, bingo! To ta parafia :)

Pozdrawiam.
Zosia
Roza_Nazaret

Post autor: Roza_Nazaret »

Ogromnie się cieszę informacją jaką tu znalazłam. I ja też szukam miejsca urodzenia czyli tego właściwego Broniszewa, gdzie urodziła się Bogumiła Nawrocka, córka Władysława i Tekli z Wegów. Poślubiła, - jak to jest zaznaczone w informacji wcześniej - Wiktora Mackiewicza. Wiktor mieszkał w Suwałkach ale rodzina Mackiewiczów była rodziną szlachecką h. łabędź z powiatu trockiego na Litwie (posiadam dokładne dane o tej rodzinie). I to, co najważniejsze w mojej informacji to: Wiktor i Bogumiła są rodzicami bł. S. Kanizji, jednej z Męczenniczek Nowogródzkich (o nich w internecie dużo). Mam też zdjęcie jej rodziców. Więc jeżeli osoba, która zamieściła to małe zdjęcie Bogumiły przysłałaby większego formatu, odwzajemnię tym zdjęciem. Jeżeli ktoś chce napisać do mnie bezpośrednio to mój adres rozenia@interia.pl Bardzo mi zależy na każdej informacji.[/u]
Awatar użytkownika
Stalowy_Jeż

Sympatyk

Post autor: Stalowy_Jeż »

Mam 2 pytania
Cytat:"Ona_Z:
Sprawdziłam wszystkie urodzenia ( 1850-1875) z Broniszewa, parafia Tykocin i nie znalazłam żadnego dziecka, które nosiłoby to nazwisko."

Pytanie 1.Pradziad informuje, że z parafii Tykocin posiada akta urodzin jedynie za lata 1890-1905. https://szukajwarchiwach.pl/search?q=ty ... PEro%3Apra
Jak więc udało się Pani dotrzeć do akt z podanych lat - w szczególności 1873??? Będę niesłychanie wdzięczny za wskazówkę...
------------------------------------------------------------
"zelezny:
Twoja Bogumiła urodziła się około 1873 roku (dziewiętnastolatka podczas ślubu) i wówczas mieszkała z rodzicami w Rajgrodzie."

Pytanie 2.W akcie ślubu Bogumiły i Wiktora Mackiewicza gdzie w roli ojca wystąpił jej starszy brat Aleksander Józef występuje fraza "zamieszkałej PRZY rodzinie w Rajgrodzie" (albo źle tłumaczę frazę) co sugeruje, że rodzice - Władysław i Tekla - nie zamieszkiwali w Rajgrodzie. Czy się mylę?
Wyjaśnię swoje zainteresowanie. Mianowicie Władysław oraz Tekla Nawroccy to bezpośredni przodkowie po kądzieli mojej małżonki. Niestety nie umiem dotrzeć do informacji o Nich. Mam nadzieję, że gdy przejrzę akta w parafii w której urodziło się ich ostatnie dziecko (Bogumiła) to przebiję tę ścianę... stąd to pukanie do Pani Zofii
Załączam uszanowania - Jerzy
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

Stalowy_Jeż pisze:Mam 2 pytania
Sprawdziłam wszystkie urodzenia ( 1850-1875) z Broniszewa, parafia Tykocin i nie znalazłam żadnego dziecka, które nosiłoby to nazwisko."

Pytanie 1.Pradziad informuje, że z parafii Tykocin posiada akta urodzin jedynie za lata 1890-1905. https://szukajwarchiwach.pl/search?q=ty ... PEro%3Apra
Jak więc udało się Pani dotrzeć do akt z podanych lat - w szczególności 1873??? Będę niesłychanie wdzięczny za wskazówkę...
"zelezny:
Twoja Bogumiła urodziła się około 1873 roku (dziewiętnastolatka podczas ślubu) i wówczas mieszkała z rodzicami w Rajgrodzie."

Pytanie 2.W akcie ślubu Bogumiły i Wiktora Mackiewicza gdzie w roli ojca wystąpił jej starszy brat Aleksander Józef występuje fraza "zamieszkałej PRZY rodzinie w Rajgrodzie" (albo źle tłumaczę frazę) co sugeruje, że rodzice - Władysław i Tekla - nie zamieszkiwali w Rajgrodzie. Czy się mylę?
Wyjaśnię swoje zainteresowanie. Mianowicie Władysław oraz Tekla Nawroccy to bezpośredni przodkowie po kądzieli mojej małżonki. Niestety nie umiem dotrzeć do informacji o Nich. Mam nadzieję, że gdy przejrzę akta w parafii w której urodziło się ich ostatnie dziecko (Bogumiła) to przebiję tę ścianę... stąd to pukanie do Pani Zofii
Ad1. Akty metrykalne, o które Pan pyta, znajdują się w Archiwum Parafii Tykocin. Zostały zdygitalizowane . Obecnie są indeksowane i udostępniane na https://indeksy.projektpodlasie.pl/
Ad2. Priv.
Roza_Nazaret

Post autor: Roza_Nazaret »

ona_Z pisze:
Stalowy_Jeż pisze:Mam 2 pytania

"zelezny:

Ad1. Akty metrykalne, o które Pan pyta, znajdują się w Archiwum Parafii Tykocin. Zostały zdygitalizowane . Obecnie są indeksowane i udostępniane na https://indeksy.projektpodlasie.pl/
Ad2. Priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”