Mam 2 pytania
-----------------------------------------------------------
Cytat:"Ona_Z:
Sprawdziłam wszystkie urodzenia ( 1850-1875) z Broniszewa, parafia Tykocin i nie znalazłam żadnego dziecka, które nosiłoby to nazwisko."
Pytanie 1.Pradziad informuje, że z parafii Tykocin posiada akta urodzin jedynie za lata 1890-1905.
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=ty ... PEro%3Apra
Jak więc udało się Pani dotrzeć do akt z podanych lat - w szczególności 1873??? Będę niesłychanie wdzięczny za wskazówkę...
------------------------------------------------------------
"zelezny:
Twoja Bogumiła urodziła się około 1873 roku (dziewiętnastolatka podczas ślubu) i wówczas mieszkała z rodzicami w Rajgrodzie."
Pytanie 2.W akcie ślubu Bogumiły i Wiktora Mackiewicza gdzie w roli ojca wystąpił jej starszy brat Aleksander Józef występuje fraza "zamieszkałej PRZY rodzinie w Rajgrodzie" (albo źle tłumaczę frazę) co sugeruje, że rodzice - Władysław i Tekla - nie zamieszkiwali w Rajgrodzie. Czy się mylę?
------------------------------------------------------------
Wyjaśnię swoje zainteresowanie. Mianowicie Władysław oraz Tekla Nawroccy to bezpośredni przodkowie po kądzieli mojej małżonki. Niestety nie umiem dotrzeć do informacji o Nich. Mam nadzieję, że gdy przejrzę akta w parafii w której urodziło się ich ostatnie dziecko (Bogumiła) to przebiję tę ścianę... stąd to pukanie do Pani Zofii
Załączam uszanowania - Jerzy