Popek Jakub i Marianna Bialas (1817-1893) w. Mazury
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Popek Jakub i Marianna Bialas (1817-1893) w. Mazury
T:"Rodzina Jakub Popek x Marianna Bialas (1817-1893) z Mazury"
Witaj
Szukam wznoszących się i potomnych Jakuba POPEKA i Marianny BIALAS (1817-1893) z MAZURY.
Dziękuję za pomoc
Witaj
Szukam wznoszących się i potomnych Jakuba POPEKA i Marianny BIALAS (1817-1893) z MAZURY.
Dziękuję za pomoc
- Popkowicz_Bronisław

Podepnę się pod temat.
Również szukam Jakuba Popka mojego 3xpradziadka urodzonego nieco wcześniej. Mam skan odpisu aktu urodzenia syna Jakuba, mojego 2x pradziadka Wawrzyńca Popka, z którego wynika, że urodził się w par. Ojrzanów 19.08.1785 r. W internecie dostępne są skany ksiąg par. Ojrzanów dopiero od 1810 r. (które wykonałem osobiście w AP Grodzisk). Jak dotychczas nie udało mi się znaleźć innego starszego źródła, gdzie mogłaby być wzmianka o Jakubie. Podobno na parafii są jakieś starsze księgi, ale moja próba dowiedzenia się czegokolwiek na ten temat spotkała się z betonem. Może ktoś, coś...
Również szukam Jakuba Popka mojego 3xpradziadka urodzonego nieco wcześniej. Mam skan odpisu aktu urodzenia syna Jakuba, mojego 2x pradziadka Wawrzyńca Popka, z którego wynika, że urodził się w par. Ojrzanów 19.08.1785 r. W internecie dostępne są skany ksiąg par. Ojrzanów dopiero od 1810 r. (które wykonałem osobiście w AP Grodzisk). Jak dotychczas nie udało mi się znaleźć innego starszego źródła, gdzie mogłaby być wzmianka o Jakubie. Podobno na parafii są jakieś starsze księgi, ale moja próba dowiedzenia się czegokolwiek na ten temat spotkała się z betonem. Może ktoś, coś...
-
JakubRutkowski

Rzeczywiście w skanowanych rejestrach znajduje się Wawrzyniec POPEK w Mazury DOM 203 na przykład.
Jakub POPEK i Marianna BIALAS (1817-1893) mieszkali w domach 151-152.
Wiele można znaleźć na dane z poprzednich lat, ale nikt nie podaje, gdzie znajdują się te źródła. Najwyraźniej nie są w parafii MAZURY, ponieważ wikariusz powiedział mi około 5 lat temu, że nie ma już rejestrów.
Pozdrowenia
Gustav TREVAUX z Francja
Jakub POPEK i Marianna BIALAS (1817-1893) mieszkali w domach 151-152.
Wiele można znaleźć na dane z poprzednich lat, ale nikt nie podaje, gdzie znajdują się te źródła. Najwyraźniej nie są w parafii MAZURY, ponieważ wikariusz powiedział mi około 5 lat temu, że nie ma już rejestrów.
Pozdrowenia
Gustav TREVAUX z Francja
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-89721.phtml
AD Przemyśl 1826 i młodsze?
i szybki kontakt z akurat obecnym użytkownikiem Jakubem Rutkowskim
AD Przemyśl 1826 i młodsze?
i szybki kontakt z akurat obecnym użytkownikiem Jakubem Rutkowskim
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
JakubRutkowski

Ja wlasnie mam swoje skany z AD Przemysl, wszystko co mozna bylo znalezc na temat moich Popkow wlasnie z Ranizowa, Mazur to wlasnie to:
Stanislaw Popek, syn Mikolaja i Agnieszki Bialas - Agnieszka, corka Augustyna (1788-1844) i Rozali Kwiecien (1788-1844) mieli rowniez syna Adama Bialasa ktory rowniez zmarl w 1844 na epidemie
Mikolaj Popek (1818), syn Jozefa Popka (zmarl przed 1826) i Heleny (1780-1861), bardzo prawdopodobne ze Jakub Popek (1817) to wlasnie brat Mikolaja.
Stanislaw Popek, syn Mikolaja i Agnieszki Bialas - Agnieszka, corka Augustyna (1788-1844) i Rozali Kwiecien (1788-1844) mieli rowniez syna Adama Bialasa ktory rowniez zmarl w 1844 na epidemie
Mikolaj Popek (1818), syn Jozefa Popka (zmarl przed 1826) i Heleny (1780-1861), bardzo prawdopodobne ze Jakub Popek (1817) to wlasnie brat Mikolaja.
Szukam Rodziny: Popek z Jarocina - Nisko, Tomczyk z Jarocina - Nisko, Szewczyk - Wara
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
For Gustav:
documents from the village of Mazury are in the Archdiocese Archives in Przemyśl.
(Plac Katedralny 4 a, 37-700 PRZEMYŚL
tel. 16 678 66 94 ext. 38, e-mail: b.archiwum@op.pl)
Jakub Rutkowski has scans of documents from this archive, including from the village of Mazury
documents from the village of Mazury are in the Archdiocese Archives in Przemyśl.
(Plac Katedralny 4 a, 37-700 PRZEMYŚL
tel. 16 678 66 94 ext. 38, e-mail: b.archiwum@op.pl)
Jakub Rutkowski has scans of documents from this archive, including from the village of Mazury
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
For Krystina
Thank you for these news. At least I progresse in my knowledge of the avalaible sources.
I shold be happy if Jakub RUTKOWSKI could talk more with me about these scans
For Jakub RUTKOWSKI
I have in my family some RUTKOWSKI who live in USA and are the descendant of RUTKOWSKI married with SAKOWSKI
Best regards
Gustav
Thank you for these news. At least I progresse in my knowledge of the avalaible sources.
I shold be happy if Jakub RUTKOWSKI could talk more with me about these scans
For Jakub RUTKOWSKI
I have in my family some RUTKOWSKI who live in USA and are the descendant of RUTKOWSKI married with SAKOWSKI
Best regards
Gustav
Hi JakubJakubRutkowski pisze:Ja wlasnie mam swoje skany z AD Przemysl, wszystko co mozna bylo znalezc na temat moich Popkow wlasnie z Ranizowa, Mazur to wlasnie to:
I receive 2 days ago scan from my Jakub POPEK. He married on 1836 Feb 15 with Maria BIALAS a daughter of Augustyn and Rozalia KWIECIEN wich is said daughter of Antoni.
On your website at Myheritage, Rozalia KWIECIEN is said daughter of Sebastian.
Do you think these are the same persons as yours ?
Best regards
Gustave TREVAUX