Łotwa paszporty

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Łotwa paszporty

Post autor: jurek.solecki »

Witam.

Jak dotrze do
Łotwa, Riga Internal Passport Holders Index, 1918–1940
890 811 REKORDÓW
W okresie międzywojennym każda osoba powyżej 15 roku życia miała mieć paszport wewnętrzny jako dowód tożsamości. Ta baza danych obejmuje mieszkańców Rygi i może obejmować nazwisko, imię, imię ojca, datę urodzenia, miejsce urodzenia i miejsce pochodzenia posiadacza paszportu

Pozdrawiam
Jurek Solecki
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Ten indeks jest dostępny na portalu Raduraksti:
http://www.lvva-raduraksti.lv/pases/index.php?temavb=en
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
K_Aneta

Sympatyk

Post autor: K_Aneta »

Czy wiedzą Państwo gdzie są przechowywane oryginały tych paszportów? Chciałabym uzyskać skany, może będzie coś więcej niż w indeksach.

Czy Łotwa ma gdzieś zarchiwizowane skany metryk ślubów i urodzeń? Szczególnie interesuje mnie obszar miasta Rygi i dawnej parafii Planica w regionie Kuldiga, ziemie Kurlandii.

Śledzę ślad kobiety, która jest na listach paszportowych. Najprawdopodobniej przeniosła się do Łotwy w latach 1915-1918 z mężem lub z ojcem i dopiero tam wzięła ślub z Łotyszem Kukuliński lub Kukulinskis. Mogła tam urodzić córkę koło 1922 roku. Mąż mógł tam zginąć w czasie zamieszek lub zginął dopiero, gdy wrócili do Warszawy.

EDIT: Dodam jeszcze, że chodzi o wyznanie ewangelicko-augsburskie.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Co do zasady, dokumentację paszportową (i inną) przechowują archiwa łotewskie w Rydze. W tym przypadku pewnie będzie archiwum historyczne, ale pewności nie mam. Proszę zapytać tutaj:
https://www.arhivi.gov.lv/

Akty cywilne i kościelne do roku 1914 zostały zdygitalizowane i udostępnione na portalu Raduraksti:
https://www.raduraksti.arhivi.lv

Tam również znajdzie Pani dokumenty ze zborów protestanckich – ale tylko do tego roku. Późniejsze są dostępne na wniosek osobisty po udowodnieniu interesu prawnego. W każdym razie on-line ich nie ma i nie będzie, bo są chronione prawem.

Raczej powątpiewam, że p. Kuklinskis był Łotyszem :wink:. W Rydze zamieszkiwało sporo Polaków.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
K_Aneta

Sympatyk

Post autor: K_Aneta »

W tym spisie paszportów znalazłam Kukulinskis, którzy urodzili się w Rydze. Z tego względu nazwałam ich "Łotyszami", chociaż ma Pan rację, że to urodzenie nie świadczy o narodowości.

W każdym razie, bardzo dziękuję za informacje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”