Rozpoczęcie poszukiwań EM

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wysokinska_Jola

Rozpoczęcie poszukiwań EM

Post autor: Wysokinska_Jola »

Dzień dobry,

poszukuję informacji o miejscu urodzenia:
Edward Maslanka
ur. 6.05.1896 (lub 1895), miejsce zamieszkania wskazał jako Siedlanka k. Rzeszowa.
(ewentualne inne możliwe nazwiska to Wasyl Maslanka, Wasyl Maslak, William Maslak).
W geneszukaczu nie udało mi się znaleźć informacji.

Właśnie rozpoczynam poszukiwania dokumentów dziadka, w celu uzyskania polskiego obywatelstwa. Nie jestem pewna czy to dobre miejsce na umiejszczenie tego posta, uprzejmie proszę mnie pokierować, być może doradzić, jeśli mają Państwo jakieś sugestie. Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc, gdyż nie ukrywam, czuję się nieco zagubiona i nie wiem nawet jak zacząć :)

Pozdrawiam serdecznie,
Jolanta
Micko

Sympatyk

Post autor: Micko »

Witam

Proponuję odszukać akt zgonu oraz akt ślubu.
Są szanse, że w nich będzie informacja o dacie i miejscu urodzenia.
Pozdrawiam
Michał
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Rozpoczęcie poszukiwań EM.

Post autor: ROMAN_B »

Dzień dobry.

Jolu, może moje informacje pomogą Ci w poszukiwaniach?

Napisałaś, że Twój dziadek mieszkał we wsi Siedlanka koło Rzeszowa. Wynika z tego, że nieznane jest Ci jego miejsce urodzenia. Może urodził się we wspomnianej miejscowości? Biorąc to pod uwagę zamieszczam poniższe dane.

Około 39 km od Rzeszowa leży wieś Siedlanka, która obecnie znajduje się w województwie podkarpackim, w powiecie kolbuszowskim, w gminie Niwiska. Informacje o historii i współczesności wsi Siedlanka znajdziesz pod linkiem:
http://www.niwiska.pl/8-gmina/7-siedlanka.html
Według Słownika Geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich [ tom XII, strona 578 ] wieś Siedlanka należała przynajmniej od roku 1892 do rzymskokatolickiej parafii Trzęsówka. Parafia Trzęsówka według tego słownika została erygowana w roku 1759. Link do słownika – hasło Trzęsówka:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XII/578
Obecnie wieś Trzęsówka i parafia Trzęsówka [ pod wezwaniem Świętej Anny w Trzęsówce ] położona jest w województwie podkarpackim, w powiecie kolbuszowskim, w gminie Cmolas.
Dane teleadresowe:
Trzęsówka 237, 36-106 Trzęsówka, Polska
proboszcz: ks. mgr Stanisław Majda
tel.: 17 283 73 86
adres poczty elektronicznej: parafia@trzesowka.org

Była jeszcze jedna wieś o nazwie Siedlanka, która obecnie jest częścią miasta Leżajsk. W roku 1934 wieś Siedlanka wchodziła do gminy w Kuryłówce, do powiatu łańcuckiego, do województwa lwowskiego. W tamtym czasie wieś Siedlanka należała do rzymskokatolickiej parafii Świętej Trójcy i Wszystkich Świętych w Leżajsku oraz do parafii unickiej [ grekokatolicka ] pod wezwaniem Zaśnięcia Bogurodzicy w Leżajsku. Wspomniana wieś leżała około 48 km od Rzeszowa.
Dane teleadresowe:
Parafia Rzymskokatolicka pod wezwaniem Świętej Trójcy w Leżajsku
ul. Rynek 35 , 37-300 Leżajsk, Polska
tel.: 17 242 63 00; 17 242 17 67
adres poczty elektronicznej: lezajsk@przemyska.pl
Jeśli chodzi o parafię unicką [ grekokatolicką ] pod wezwaniem Zaśnięcia Bogurodzicy w Leżajsku to istniała ona do roku 1946. Po wojnie w latach 1946 – 1955 zamieniony po raz pierwszy na kościół filialny [ szkolny ] Parafii Trójcy Przenajświętszej w Leżajsku, a następnie na magazyn. Od roku 1981 stał się ponownie katolickim kościołem filialnym [ szkolnym ] pod wezwaniem Jezusa Miłosiernego, który należy do parafii Trójcy Przenajświętszej w Leżajsku.

Może ktoś coś jeszcze doda?
Życzę owocnych poszukiwań – Roman.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Edward Maslanka ur.30 wrzesnia 1895r.Leżajsk-Siedlanka
matka Katarzyna Maslanka
Emigracja:
Maslanka Edward lat 17 ,kawaler,
29.07.1913rok port Hamburg statek Imperator do szwagra
listy pasaż.lp.13
matka Katarzyna Maślanka ,Siedlanka,Polish,Austria
https://www.libertyellisfoundation.org/ ... cGciOw==/1
2 str.listy pasaż.
https://www.libertyellisfoundation.org/ ... cGciOw==/1
Wg karty wojskowej 1917r.Nowy Jork,USA
Edward Maslanka ur.30 września 1895r.Leżajsk-Siedlanka
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:K6JX-1G2
Pozdrawiam
Ela
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Rozpoczęcie poszukiwań EM

Post autor: ROMAN_B »

Dobry wieczór.

Jolu, witaj ponownie.

Poniżej zamieszczam link do bazy szukajwarchiwach.pl gdzie znajdziesz informacje o miejscu przechowywania metryk oraz skany metryk z różnych lat z parafii:
• rzymskokatolickiej w Leżajsku [ urząd stanu cywilnego ],
• unickiej [ grekokatolickiej ] w Leżajsku
oraz metryki wyznania mojżeszowego z Leżajska.
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=Le ... =15&page=1

Życzę owocnych poszukiwań – może znajdziesz metryki osób o nazwisku Maslanka / Maślanka?

Pozdrawiam – Roman.
Wysokinska_Jola

Roman, Elżbieta, Michał

dziękuję bardzo za bezinteresowaną pomoc!!!

Jestem pod wrażeniem! Szczególnie informacji nt wsi Siedlanka, teraz bedę próbowała ustalać która z tych miejscowości to mogła być.
Powierdzcie mi proszę:

- jak działa ta wyszukiwarka metryk? Jak na razie nieczytelność dokumentów mnie przeraża... Ale jeśli znalazałabym tam dane Edwarda Maslanki to po musiałabym pojechać na miejsce i zrobić kopię orginału? Jak to się ma do uzyskania odpisu aktu urodzenia (koniecznego do uzyskania obywatelstwa);

- podobnie jak działa, wyszukiwarka archiwów - po prostu wskazuje miejsce gdzie mogą się znajdować te dokumenty i należałoby pojechać osobiście na miejsce?
Wydaje się, że moim przypadku obie Siedlanki znajdowały się w okolicy Rzeszowa więc dokumenty znajdują się w rzeszowskim archiwum.

Czy na tym forum znajduja sie osoby, które jak ja są zainteresowane uzyskaniem obywatelstwa polskiego? Czy były już podobne wątki (to duże forum, trochę trudno jest mi się rozeznać), jesli tak to czy możecie proszę dać linki.

Pozdrawiam serdecznie wspaniałą społeczność!
Jolanta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To raczej nie ten profil. Owszem, są osoby (a przynajmniej były), które dzięki serwisowi łatwiej WYKAZAŁY obywatelstwo, tj uzyskały POTWIERDZENIE (nie nadanie) obywatelstwa. W tej materii istotne są szczegóły. Większość osób, które nie zajmowało się pozyskiwaniem odpowiednich (istotne!) dokumentów we właściwej formie decyduje się jednak na skorzystanie z usług kancelarii, które się tym zajmują.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wysokinska_Jola

Możliwe, że samodzielne podjęcie się tego zagadnienia może okazać się zbyt dużym wyzwaniem, liczę się z tym. Próbuję się zorientować jakie są możliwości, dotychczas zauważam, że istnieją:
- wyszukiwarki typu MyHeritage czy też FamilySearch (nie wiem dokładnie jakie są źródła informacji tam zawartych, czy na pewno można na nich polegać?), rozumiem, że pozwalają odnaleźć drzewo genelogiczne rodziny, czy tak?

- czy są komercyjne firmy zajmujące są odnajdywaniem dokumentów?

- tutejsze forum oraz wyszukiwarka non profit oraz źródła które można odnaleźć samodzielnie
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

To nie chodzi nawet o zbyt duże wyzwanie typu nakład pracy czy intelektualne.
Innych form szukamy dla celów urzędowych, innych dla czysto informacyjnych, w związku z tym stosujemy inne procedury.
Niezależnie czy dla siebie, czy komercyjnie, czy dla kogoś. Plus kwestia pewnej odpowiedzialności za "forumowe rady" - gdy przekłada się to np na odpowiedzialność składającego dokument (kopie, oświadczenie etc).

Nie wszystko co znajdziesz "bezpłatnie" będzie sensowne, czasem (np własnie gdy masz interes prawny) znacznie łatwiej, szybciej (bo obowiązuje k.p.a. nie "cennik usług archiwum") i TANIEJ jest iść właściwą ścieżką od początku.
Badaczowi historii rodziny z jednej strony "wystarczy" (a nawet będzie wskazana) kopia z podpisem przodka, w celach urzędowych będziesz szukać np odpisu
, osobie która będzie musiała złożyć dokument będzie szukać tłumaczenia przysięgłego
a poszukiwacz związków rodzinnych będzie wdzięczny (lub zapłaci) za wyjaśnienia kontekstu, za opis, wyjaśnienie, naprowadzenia co "wtedy i tam" znaczył honestus czy kopiarz

Mam nadzieję, że z potrzeb urzędowych wyniknie też zainteresowanie szersze. To się częściowo pokrywa, ale tym samym nie jest. Przyspieszony puls przy kolekcji zdjęć szkolnych czy straży pożarnej to jest rzecz dla "genealoga", i prawie zupełnie nieprzydatna dla celów urzędowych czy sądowych (OK, bywa, ale to margines).

Samodzielnie można (a z naszego punktu widzenia - tj serwisu, który jest po to założony i utrzymywany - nawet należy:). Może jednak okazać się, że jest to "w bok". I w drugą stronę - większość badaczy historii rodzin ..hmm...nie przykłada wagi do kwestii formalnych ( przykładowo uzyskania nadania obywatelstwa vs potwierdzenie ), nie ma takiej potrzeby by wnikali.
Nie chce się walczyć, idzie się tam gdzie mniejszy opór (parafia? ok to parafia..choć w w archiwum państwowym też jest egzemplarz), nie zwraca uwagi na udokumentowanie ("mam z Family Search, szukaj, ect"!) bez znaczenia gdzie jest dokument, którego KOPIE prezentuje serwis FS, szwa, metryki.genealodzy.pl, jaki to dokładnie zespół, jednostka etc, ba! którego archiwum to zasób, czy tez ew. urzędu
Czyli zazębia się, ale nie pokrywa.

Jasne, najlepiej (bo po to jesteśmy - statutowo) nauczyć się samemu. Taka odpowiedź byłaby nie tylko najlepsza, ale i "po linii":) Czytaj, szukaj, ucz się. (Tzn wpierw czytaj, potem pytaj;)
Ale jeśli nie chwycisz bakcyla , naprawdę chcesz w jednym , ściśle sprecyzowanym i jednak nie genealogicznym celu...to znacznie dłużej, (DROŻEJ:) będzie przejść całą ścieżkę niż zlecić kancelarii się zajmującej realizacją celu "zebranie dokumentacji do formularza wniosku o potwierdzenie posiadania lub utraty obywatelstwa polskiego, zgodnie z Rozp.
MSW z 2012 roku, orzecznictwem i praktyką " :)

Podobnie jest ze sprawami spadkowymi i innymi: tak, jest to związane z genealogią, można i warto skorzystać z zasobu serwisu - ale nie po to jesteśmy, nie chcemy się zamienić (zresztą byłoby to niemożliwe) w miejscu typu help-line quasi porad i prowadzenia spraw.
Wysokinska_Jola

Dziękuję za szeroką odpowiedź i uwagi: faktycznie pokrywa się, ale nie całkowicie.

Tutaj muszę się przyznać iż dziadek o którego chodzi to dziadek przyjaciółki ze Stanów, nie mój. Proszę wybaczyć chwilowe wprowadzenie w błąd, napisałam tak dla uproszczenia i żeby w ogóle sprawdzić jakikolwiek odzew na forum. Przyjaciółka już jest w kontakcie z agencją Polaron (jest to firma z Australii prowadzona przez Polaków) która pomaga w uzyskaniu obywatelstwa. Poprosiła także mnie o pomoc (chyba właśnie bardziej w kwestii osobistych wycieczek w celu uzyskania dokumentów tutaj w Polsce).

Także cel jest sciśle w celu uzyskania obywatelstwa (czyli chyba nadania, a nie potwierdzenia). Obecnie ustalamy czy rzeszowszczyzna w okresie rozbiorów prawnie jest uznawana za ziemie polskie czy austryjackie (od tego zależy prawo w ogóle ubiegania się o obywatelstwo). To zdeterminuje czy w ogóle będziemy dalej szukać albo - czy będziemy szukać w celach sentymentalnych.

Pozdrawiam serdecznie!
Jolanta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"Na oko" jest obywatelką polską. Ale to też jest kwestia co było po drodze.
I "na oko" nie ma sensu korzystać z podmiotu spoza Polski dla celów urzędowych/sądowych w Polsce. Stan świadomości co jest procedowane wydaje się to potwierdzać, ale może to kwestia komunikacji nie biegłości w meritum:)
Micko

Sympatyk

W https://metryki.genealodzy.pl/ wyszuka się miejscowość, a dalej skany ksiąg metrykalnych, które trzeba przeglądać w celu znalezienia konkretnego wpisu – np. chrztu.
Wyszukiwarka archiwów działa podobnie. Wyszukuje się miejscowość i jednostki archiwalne zawierające księgi metrykalne (kościelne albo USC).
Dobrze jest najpierw sprawdzić, czy z poszukiwanego okresu (w omawianym przypadku 1895) są księgi, a potem jechać do archiwum.
Z tego co widzę, na skanach z parafii katolickiej w Leżajsku, nie ma chrztu Edwarda Maślanki.
Na MyHeritage dokumentów się chyba nie znajdzie. Wskazane by było znalezione tam informacje zweryfikować w księgach metrykalnych.
Na FamilySearch znajdzie się skany ksiąg metrykalnych, ale z tego co widzę, z 1895 r. chyba ich tam nie ma dla Leżajska.
Zarówno na MyHeritage jak i na FamilySearch można znaleźć drzewo genealogiczne – jeżeli je ktoś dla danej rodziny stworzył.
Pozdrawiam
Michał
Wysokinska_Jola

Otóż też się zastanawiałam na ile ma sens to, że agencja jest poza obszarem dwóch miejsc. Ale być może faktycznie najistotniejsze będzie odniesienie się do właściwych przepisów, a to wszystko praca online. Sama nie wiem, wysłałam kilka maili. Zasugerowałam przyjaciółce że być może lepiej byłoby mieć wsparcie w polskiej agencji, ale szczerze powiem, że jak na razie nie znalazłam takiej agencji... Znalazłam natomiast obywatelstwo.eu, e-mail wysłany z zapytaniem.

Czyli - abym dobrze zrozumiała - powinno to wygladać mniej więcej tak:
- wyszukuje osobę na np. MyHeritade (przyjaciółka założyło konto i teraz najpewniej zbiera wszelkie informacje w rodzinie aby utworzyć drzewo geon.)
- potem wyszukuję na stronach z metrykami (skany zdjęcia) i jeśli uda się znaleźć wzmiankę o urodzeniu lub chrzcie to należałoby już pojechać na miejsce aby móc wziąć kopię oficjalną (zgaduje, że jakąś kopię potwierdzaną podpisem notariusza?). Ciekawa jestem czy taki dokument już można przedłożyć jako potwierdzenie urodzenia na ziemiach Polski? Albo też czy na jego podstawie można uzyskać odpis aktu urodzenia? Jeśli ktoś ma informacje lub rzeczowe podejrzenie w tej kwestii, proszę o info.

Pozdrawiam,
Jolanta
Micko

Sympatyk

Wskazana strona jest prowadzona przez jedną z kancelarii prawnych (adwokackich), których jest sporo w Polsce, nie wyłączając kancelarii radców prawnych.

Drzewo na MyHeritage, albo gdziekolwiek indziej, można założyć gdy chce się np. poszukiwać przodków.
W naszym przypadku, gdy znamy dane osoby (imię, nazwisko, datę i miejsce urodzenia), to nie jest konieczne drzewo. Można od razu zacząć szukać metryk.
Pytanie jeszcze, jakiego wyznania była osoba, której aktu urodzenia/chrztu szukamy?
Jeżeli się znajdzie te akty, to można pojechać do archiwum i zrobić kopię.
Nie będzie to jednak raczej kopia w rozumieniu dokumentu urzędowego.
Można zwrócić się do USC w Leżajsku z pytaniem gdzie znajdują się akta stanu cywilnego z określonego okresu. Czasami bywa tak, że USC nie przekazał jeszcze ksiąg do archiwum państwowego.
Poza tym, najlepiej zwrócić się do organu, który rozpatrywać będzie wniosek w sprawie obywatelstwa.
Oni powinni udzielić informacji jakie dokumenty wymagają.
W naszym przypadku będzie to najpewniej wojewoda mazowiecki, bowiem koleżanka nie mieszkała ani nie mieszka w Polsce.
Pozdrawiam
Michał
Wysokinska_Jola

Niestety nie jest znane miejsce urodzenia w 100%. A teraz też są watpliwości wobec daty (znalezione przez Panią powyżej w Family Search mówi o 30.09.1895 r.), także to wydaje się kluczowe. Przyjaciółka zbiera informacje wśród rodziny. A ja natomiast w międzyczasie zapytuje archiwim w Rzeszowie jaka jest procedura uzyskania akt (gdyż którakolwiek to niebyłaby Siedlanka to najpewniej i tak jest na rzeszowszczyźnie).

Jesli chodzi o procedurę uzyskania obywatelstwa to najpewniej przez konsula w Ambasadzie RP w Stanach przyjaciółka to może zrobić (ewentualnie jeśli zdecyduje się na pośrednictwo agencji oni to zrobią w jej imieniu).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”