Okolice: Kałusz, Kadobna, Dolina, Czerniowce, Uście Zielone

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piotr_Strzetelski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Piotr_Strzetelski »

Witam,
Poszukuję informacji na temat miejscowości: Kałusz, Kadobna, Dolina, Czerniowce, Uście Zielone nad Dniestrem - miejscowości, skąd moja rodzina się wywodzi. Na temat nazwiska Strzetelski, niezbyt popularnego nazwiska w Polsce, dość obszernie piszę na mojej stronie internetowej.

http://mojagenealogia.bloog.pl

Można tam też znaleźć ciekawe informacje na temat moich przodków, z których jestem bardzo dumny. Stronę tę uzupełniam i uaktualniam na bieżąco w miarę wolnego czasu.

"Strzetelscy - Kronika Rodu" przedstawia dzieje rodu od zarania, to jest od początku wieku XVIII-tego, po czasy nam współczesne. Opiera się w całości na materiałach archiwalnych i obfituje w cytaty z tych źródeł. Z tych to też względów posiada znaczną wartość naukową i stanowi cenny przyczynek do dziejów rodów polskich. Pomimo to, jednak nie ukazał się do tej pory drukiem. Dlatego też jako spadkobierca historii mojej rodziny postanowiłem spróbować zebrać w całość, uzupełnić w miarę możliwości brakujące informacje, a efekty mojej pracy opublikować w sieci.

Jednak pomimo w miarę dość rzetelnych informacji o mojej rodzinie, nie udało mi się zebrać informacji na temat podanych w tytule miejscowości. Interesuje mnie szczególnie Kadobna - położona obok Kałusza, gdzie mój pradziadek Kazimierz był leśniczym, oraz Uście Zielone, gdzie inny z moich krewnych Rafał był księdzem w tamtejszym kościele. Jeśli ktoś dysponuje dostępem do ksiąg parafialnych lub innych historycznych danych z tych okolic będę wdzięczny.
Pozdrawiam Wszystkich Czytających ten post
Piotr Strzetelski
Piotrowski_JP
Nowicjusz

Post autor: Piotrowski_JP »

Kałusz głównie słynny z kopalni soli potasowych.
Jakieś 10 km od niego prawie na południe Uhrynów Stary - "gniazdo os" - parafia grekokatolicka gdzie urodził się Stefan Bandera jako trzecie pokolenie aktywnych nacjonalistów ukraińskich (jego ojciec i ojca teść byli tutejszymi parochami grekokatolickimi). Dla przeciwwagi politycznej kilkanaście kilometrów na północny wschód od Kałusza Babin - majątek rodzinny Rozwadowskich i miejsce urodzenia generała Tadeusza Rozwadowskiego (współautora "cudu nad Wisłą" 1920 r.)
Piotr_Strzetelski

Sympatyk
Kontakt:

Re: Okolice: Kałusz, Kadobna, Dolina, Czerniowce, Uście Ziel

Piotrowski_JP pisze:Kałusz głównie słynny z kopalni soli potasowych.
Jakieś 10 km od niego prawie na południe Uhrynów Stary - "gniazdo os" - parafia grekokatolicka gdzie urodził się Stefan Bandera jako trzecie pokolenie aktywnych nacjonalistów ukraińskich (jego ojciec i ojca teść byli tutejszymi parochami grekokatolickimi). Dla przeciwwagi politycznej kilkanaście kilometrów na północny wschód od Kałusza Babin - majątek rodzinny Rozwadowskich i miejsce urodzenia generała Tadeusza Rozwadowskiego (współautora "cudu nad Wisłą" 1920 r.)

Dziękuję bardzo za te informacje. Przyda mi się to do uzupełnienia związku Strzetelskich z generałem Rozwadowskim. Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

Piotr_Strzetelski pisze:Witam,
Poszukuję informacji na temat miejscowości: Kałusz, Kadobna, Dolina, Piotr Strzetelski
mam troche kopi ksiag metrykalnych Doliny i Bolechowa i cos z Kalusza.

nie przypominam sobie takiego nazwiska, najblizsze w brzmieniu to Strzelcki

pozdr WM
Piotr_Strzetelski

Sympatyk
Kontakt:

Bardzo serdecznie dziękuję za informację. Jeśli to możliwe to proszę sprawdzenie i o przesłanie wiadomości na temat nazwiska o brzmieniu Strzelcki. A może jednak gdzieś figuruje nazwisko Strzetelski. Pozdrawiam Piotr Strzetelski
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

wszystkie nazwiska zaczynajace sie na ,,Strze''

urodzenia Kalusz
http://wujek2.ia.pw.edu.pl/cgi-bin/urod ... o=%5EStrze

sluby Dolina
http://wujek2.ia.pw.edu.pl/cgi-bin/ks.c ... odzice=tak