Księgi sądowe (XVIII wiek) - gdzie szukać (Dzisna, Połock)?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dobry wieczór,
czy zapis w wywodzie "Sąd prowincyjny Zadźwinski" oznacza, że należy szukać ksiąg ziemskich z powiatu dzisieńskiego?
Jeśli tak, to czy gdzieś mogą być dostępne takie księgi z końcówki XVIII wieku (rok 1775)?
Analogiczne pytanie (gdzie szukać?) mam w przypadku "Sądu wyższego ziemskiego 2-go departamentu Połockiego".
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Adam

-----
Znalazłem coś takiego:
NIAB Fond 1778 Полоцкий земский суд (Połocki sąd ziemski) - http://archives.gov.by/wp-content/uploa ... B_1778.xml - czy to może odpowiedź na moje drugie pytanie?
Jeśli tak, to czy ktoś ma może doświadczenia ze zlecaniem wydobycia dokumentów przez NIAB? Da się to zrobić, a jeśli tak, to jakich kosztów można się spodziewać?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
andres.godek

Sympatyk
Adept

Post autor: andres.godek »

Co do samego NIAB - korzystałem z ich zasobu. Z reguły odpisują na maile (korespondencję kierowałem w j. rosyjskim). Niby piszą w internecie, że przed pierwszą wizytą nie można zamawiać przez internet dokumentów, ale jak napisałem co bym chciał zobaczyć, to w momencie przyjazdu już na mnie czekało. Na miejscu nie pozwolono mi robić zdjęć, ale można zamówić skany. Opłaca się je na miejscu, a potem zamówienie wysyłają przez chmurę. Obsługa bardzo miła i pomocna, dyrektor zna język polski. Zamówienia złożone na miejscu są realizowane nawet tego samego dnia, nie to co na Ukrainie... :roll:
Z wyrazami szacunku,
Andrzej
adamrw

Sympatyk

Dziękuję.
Rano wysłałem maila do NIAB z pytaniem o te dokumenty z Połocka. Zobaczymy co odpiszą.
Też mam pozytywne doświadczenia z zamawianiem dokumentów z NIAB, ale dotąd to były tylko dokumenty metrykalne. Teraz wyzwanie jest większe :)

Nadal nie udało mi się ustalić gdzie szukać dokumentów opisanych jako "Sąd prowincyjny Zadźwinski" - czy ktoś może wie co to za twór "zadźwiński" i gdzie szukać siedziby tego tworu?

Z góry dziękuję za pomoc.
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Chodzi o leżące na północ od Dźwiny Inflanty, stanowiące (teoretycznie) osobną prowincję Rzeczypospolitej.
Bartek
adamrw

Sympatyk

Dziękuję.
A w jakim mieście była stolica (?) tej prowincji, w której można szukać dokumentów "sądu prowincjonalnego zadźwińskiego"?
Adam
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Stolicą województwa inflanckiego był Dyneburg. Księgi grodzkie zostały niedawno odkryte w archiwum w Rydze. Księgi ziemskie w większości spłonęły.

Ale Pan pyta o rok 1775, a to już po I-szym rozbiorze. Wtedy to już była Rosja, a Inflanty przyłączono najpierw do nowoutworzonej guberni połockiej ze stolicą w Połocku, a od 1796 do białoruskiej:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gubernia_bia%C5%82oruska
Wkrótce potem nastąpiły kolejne zmiany.

Tak czy siak nie szuka Pan ksiąg sądowych Rzeczypospolitej, a już rosyjskich. Przypuszczam, że te księgi mogą być w NIAB w Mińsku.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”