Szukam książki: Korpus oficerski wojska polskiego

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kkrzastek

Sympatyk

Szukam książki: Korpus oficerski wojska polskiego

Post autor: kkrzastek »

Zwracam się z pytaniem, czy ktoś z Państwa ma dostęp do książki:

1) M.Wagner Korpus oficerski wojska polskiego w drugiej połowie XVII wieku
lub
2) M. Wagner Słownik biograficzny oficerów polskich drugiej połowy XVII wieku t. 1-3

Poszukuję informacji o osobach:
a) Samuel Nahorecki h. Kościesza
b) Jan Butowski lub Bukowski

Za wszelką pomoc z góry dziękuję

Krzysztof
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.
Ewka58

Sympatyk

Re: Szukam książki: Korpus oficerski wojska polskiego

Post autor: Ewka58 »

kkrzastek pisze:Zwracam się z pytaniem, czy ktoś z Państwa ma dostęp do książki:

1) M.Wagner Korpus oficerski wojska polskiego w drugiej połowie XVII wieku
lub
2) M. Wagner Słownik biograficzny oficerów polskich drugiej połowy XVII wieku t. 1-3

Poszukuję informacji o osobach:
a) Samuel Nahorecki h. Kościesza
b) Jan Butowski lub Bukowski

Za wszelką pomoc z góry dziękuję

Krzysztof

Witaj

W słowniku jest Samuel Nahorecki. Butowskiego ani 1 ani w 2 tomie mie ma.
Więcej na PW
Ewa
Naurecki_Wiesław

Post autor: Naurecki_Wiesław »

Witam!
Zastanawiam się w jakim celu zbiera Pan informacje o Samuelu Nahoreckim i jaki posiada Pan już zasób wiedzy. Mimo, że moje nazwisko brzmi obecnie inaczej, to mam "papiery" na to, że Samuel Nahorecki był moim przodkiem po mieczu.
Problem w tym, o którego Samuela Panu chodzi. Samuel - cześnik bracławski miał trzech synów: z Ledóchowską - Samuela - starostę kotelnickiego ( chorąży husarski-bitwa pod Cudnowem - prawdopodobnie o tego Panu chodzi -ten też miał syna Samuela) i z Orzechowską - Jana i Stanisława. Stanisław (to mój przodek) miał synów: Michała (mój przodek) i Samuela. Było w tej rodzinie trochę Samueli).....
Bardzo proszę o odpowiedź - mam nadzieję, że dowiem się czegoś nowego.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Myszor_Oskar

Sympatyk

Post autor: Myszor_Oskar »

Jan Butowski jest w tomie III.
kkrzastek

Sympatyk

Post autor: kkrzastek »

Naurecki_Wiesław pisze:Witam!
Zastanawiam się w jakim celu zbiera Pan informacje o Samuelu Nahoreckim i jaki posiada Pan już zasób wiedzy. Mimo, że moje nazwisko brzmi obecnie inaczej, to mam "papiery" na to, że Samuel Nahorecki był moim przodkiem po mieczu.
Problem w tym, o którego Samuela Panu chodzi. Samuel - cześnik bracławski miał trzech synów: z Ledóchowską - Samuela - starostę kotelnickiego ( chorąży husarski-bitwa pod Cudnowem - prawdopodobnie o tego Panu chodzi -ten też miał syna Samuela) i z Orzechowską - Jana i Stanisława. Stanisław (to mój przodek) miał synów: Michała (mój przodek) i Samuela. Było w tej rodzinie trochę Samueli).....
Bardzo proszę o odpowiedź - mam nadzieję, że dowiem się czegoś nowego.
Pozdrawiam!
Poszukuję informacji na temat Samuela Nahoreckiego, który w latach 1715-1718 dzierżawił ekonomię sandomierską. Kontrakt dzierżawy: AGAD, MK, Lustracje dz.XVIII, sygn.80, f.107. Razem z nim dzierżawiła jego małżonka Anna z Falęckich. S.N. pisany jest tam starostą kotelnickim.

Z Pana opisu wynika, że pozostaje ustalić o którego Samuela chodzi. Pomocna przy tym będzie jego żona wymieniona w kontrakcie.
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”