Poszukuję rodzin o nazwisku Orochno, Jankowski, Sawkiewicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

asiabasia

Sympatyk

Post autor: asiabasia »

poszukuję rodzin o nazwisku Orochno, Jankowski, Sawkiewicz, Jaszczuk.Będę wdzięczna za każdą wiadomość.
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Sawkiewicz »

A jest nas pełno w internecie.
Czym mogę służyć ? Mieszkam w Bytomiu.
asiabasia

Sympatyk

Szukam rodziny Stanisławy Sawkiewicz z domu Jankowska.Mieszkało koło Lidy a potem w Bydgoszczy.Wiem że były z tego związku dzieci ale nie mogę natrafić na żaden ślad. Moja babcia Maria Sawkiewicz pochodziła z Zapola i wyszła za Teofila Jankowskiego który był btarem rodzonym Stanisławy.Jeżeli miałby pan jakieś wiadomości to będę wdzięczna.
asiabasia

Sympatyk

Może pan mi pomoże odnaleźdz kogoś z moich przodków lub z rodziny Sawkiewiczów. Otóż Moja babcia Maria Sawkiewicz córka Doroty i Konstantego urodziła się w Zapolu miała brata Michała i siostry Helenę i Rozalię obie siostry zmarły w dzieciństwie.Maria wyszła za mąż za Teofila Jankowskiego i mieli trzy córki.Michał Sawkiewicz miał prawdopodobnie trzech synów Stefena Walka i Lucjana ostatnio mieszkali we Wrocławiu.
Teofil Jankowski miał brata Władysława i siostrę Stanisławę.Stanisława wyszła za mąż za pana Sawkiewicza ale nie była to rodzina Marii Sawkiewicz.Tutaj wiem tylko że z tego związku były dzieci ale nie wiem prawie o nich nic. Wiem że córka Danuta mieszkała w Bydgoszczy,Władysława ma teraz na nazwisko Bura i mieszka w Tychach. Stanisława miała podobno 13 dzieci ale tego nie jestem pewna.
Więc jeżeli miałby pan jakieś wiadomości o mojej rodzinie lub przodkach lub wiedziałby jak mam to szukać to bardzo proszę o podpowiedź.Będę wdzięczna.
Ja mieszkam w Lublinie a urodziłam się w Chełmie mam na nazwisko Jędrusiak a moje panieńskie nazwisko to Pawlak.
Pozdrawiam serdecznie.
Asia.
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Witam.
Pisałem już na priv w tej sprawie.
Jak sądzę nasze pokrewieństwo jest bardziej niż dalekie. Mój dziadek urodził się w Szpikowie na Podolu - miał na imię Benedykt. Zginął w czasie wojny w obozie w Gusen. W rodzinie mojego pradziadka było 5 synów i 2 córki, z których jedna zmarła wkrótce po porodzie. Dziadek wyjechał do Samarkandy (1 syn) potem kupił posiadłość w Teodozji na Krymie (2 i 3 syn) a potem poprzez Zawiercie dotarł do Sosnowca. Był księgowym.
Ja szukając krewnych natknąłem się na Sawkiewiczów w Bydgoszczy i we Wrocławiu. Możesz ich poszukać poprzez książkę telefoniczną albo poprzez Nasżą Klasę - alno przez Google. Są także Sawkiewicze za wschodnią granicą - z Lublina masz blisko.
Ja dotarłem w moich badaniach do bardzo interesujących wiadomości i źródeł. Aby nie przedłużać powiem tylko, że gniazdem rodowym mego Rodu to mała wieś-miasteczko Kuźmin na Wołyniu. Moi przodkowie zasiedlili tam opuszczone sieliszcze w 1596 roku. Wydaje mi się, że przed Tobą jeszcze szmat pracy. Ale głowa do góry : po trochu, po trochu i dojdziesz.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia. A poza tym jestem zwsze do dyspozycji.
asiabasia

Sympatyk

Może mi pan powiedzieć jak sie znajduję krewnych który urodzili się lub brali ślub na terenach dzisiejszej Białorusi.Czy są jakieś księgi czy możliwości sprawdzenia dokumantów nie ruszając się z domu a mając do dyspozycji internet? Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Trudno tu o prostą odpowiedź. Możliwości jest mnóstwo. Ja szperałem w tamtych stronach korzystając z pomocy uczynnych osób. Dostałem też maila od osób z grupy, która Cię interesuje. Było tam sporo ciekawych rzeczy ale ponieważ to nie "mój rejon" więc potraktowałem go trochę po macoszemu i gdzieś mi się zapodział. Na pewno gdzieś jest tylko muszę poszperać.
Do dyspozycji masz kilka "urządzeń" - np książkę telefoniczną. Dla przykładu w interesującej Cię Bydgoszczy mieszka sporo Sawkiewiczów (Anna-teściowa Violetty 54 372-12-87, Kazimiera 54 361-91-62, Violetta 54 342-56-43, Zdzisława 54 342-36-62, czy Irena aktualnie w Domu Pomocy Społecznej w Piotrkowie Kujawskim 54 265-40-25 itd, itd...). Poza tym warto szperać po internecie - pojawiają się różne możliwości, nowe rozwiązania, nowe bazy danych - warto przejrzeć rosyjskie strony genealogiczne. Mnie dużo pomogła Anna z tamtej strony - miała łatwiejszy dostęp do niektórych opracowań ; widać było, że tamte urzędy inaczej traktują "swoich" a inaczej innostranców. No cóż ...
Warto dokładnie przejrzeć wyszukiwarki (różne) i wyszperać to co Ci odpowiada. Podaj swój adres mailowy to podeślę Ci kilka kilogramów dokumentów. Pisałem na priv - ale brak odzewu. Z drugiej strony szukaj, szukaj i szukaj - nic nie przychodzi łatwo. Ale za to jaka radość i zadowolenie, gdy uda się coś trafić i odpowiednio zlokalizować. I trzeba szukać i czytać nie tylko to co jest nazwane "genealogiczne" - życie jest bogatsze niż się nam wydaje.
Jestem do dyspozycji. Pozdrawiam
asiabasia

Sympatyk

mój meil asiabasia2@poczta.onet.pl Posłuchałam pana i szukałam i trochę znalazłam a teraz znów dowiedziałam się że rodzili się w miejscowości Lida dzisiejsza Białoruś i nie wiem jak i gdzie to sprawdzić.Wiem że Michał sawkiewicz miał żonę Teofilę z domu Kudosz i na razie tyle.Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Pozdrawiam
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Widzę, że sama masz sporo informacji. To ważne by nic nie umknęło, pamięć ludzka jest zawodna.
Pomogę jak mogę. Jutro postaram się coś podesłać.
Byle do przodu, powoli, powoli ale - do przodu.
Podam Ci też trochę kontaktów na wschód - ale tam musisz pisać po rosyjsku. Jest w internecie kilka klawiatur - rzecz bardzo pomocna i użyteczna. Mam skromną nadzieję, że odezwą się też inni Sawkiewicze ...
Chociaż za bardzo bym na to nie liczył ...
Pozdrawiam serdecznie.
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Posłałem trochę materiałów źródłowych o Sawkiewiczach - byłbym zobowiązany za wiadomość czy doszły. Pytam bo nie mam potwierdzenia a w kolejce czekają i inne materiały. Jeżeli pomogą w poszukiwaniach - będę usatysfakcjonowany.
Pozdrawiam serdecznie z Bytomia
Stanisław
asiabasia

Sympatyk

Przepraszam że nie odpisałam od razu ale miałam awarię komputera.Wszystkie wiadomości doszły.Teraz mam czas na sprawdzanie pana wiadomościami z moimi.Trochę to potrwa ale materiały bardzo pomocne.Jeszcze muszę powyciągać dokumenty z usc w kilku miatach żeby nie stać w miejscu.A jedni Sawkiewicze się do mnie odezwali i to o dziwa rodzina dosyć bliska.Tylko u mnie w drzewie są 2 rodziny Sawkiewiczów podobno nie spokrewnione ze sobą.
Dlatego jeszcze raz serdecznie dziękuję za wiadomości i będę wdzięczna za każdą podpowiedz i wiadomość.
pozdrawiam serdecznie
Joanna
asiabasia

Sympatyk

Panie Stanisławie.Przeanalizowałam przesłane mi materiały i znalazłam rodzinę z Wrocławia , natomiast mojej rodziny z Bydgoszczy w tych opracowaniach nie mam. Jeżeli posiada pan jakieś jeszcze opracowania to proszę o przesłanie.Materiały te są bardzo pomocne.Jak długi okres czasu zajęło panu opracowanie tych wiadomości?
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
asiabasia

Sympatyk

Pomocy!
Dostałam kserokopię aktu zgonu i w miejscu nazwisko panieńskie matki ( mojej prababci) jest brak danych.Jak jeszcze mogę znaleźdz odszukać takie nazwisko??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”