Wojciechowska_Ewka pisze:Dzień dobry,
Poszukuję aktu ślubu Ignacego Monkiewicza z Heleną Jaźwińską około 1820 roku. Najstarszy akt metrykalny do którego udało mi się dotrzeć to akt zgonu ich córki Adelajdy w 1832 roku w parafii Kołki, w tym samym roku w Parafii Kołki rodzi się córka Adela a w 1835 roku syn Wincenty, Nie wiem gdzie rodzi się kolejny syn Jan Rudolf Monkiewicz. Od 1861 roku rodzina Monkiewiczów jest w Turzysku - ślub Jana Monkiewicza z leonildą z Rudnickich w Turzysku. Przez 40 lat mieszkają w okolicach Turzyska i tu rodzą się im dzieci.
Dostępne akty metrykalne (AGAD) z okolic Turzyska czy Kowla sprawdziłam, parafię Turzysk zindeksowałam ale są duże braki. Nie wiem skąd przybyli Monkiewicze do parafii Kołki, gdzie Ignacy i Helena wzięli ślub, gdzie i kiedy urodził się i zmarł Ignacy Monkiewicz. Helena zmarła w parafii Turzysk w 1880 roku jako wdowa.
Serdecznie pozdrawiam
Ewa
Mam pewną koncepcję, po przeczytaniu postu, co do przeszukania w tomach ks.Żurka.A mam tylko jutrzejszy wieczór, bo znikam na tydzień w miejsce bez internetu. Dam znać.
Przepatrzyłem kilka parafii okolicznych i znalazłem w parafii wojskowej Najświętszego Serca Jezusowego w Łucku jednego Monkiewicza:
Monkiewicz Witold i Emilia Kruszyńska, dz.: Zbigniew Jerzy Jarosław ur.18.09.1927/24.
Monkiewicz Ignacy, wdowiec (r.: Józef i Emilia z Korkuciów) i Izabela Aniela Białokur; zw. mał. w 1891r. (1891/9)- parafia Równe
Monkiewicz Ignacy, wdowiec, lat 58 (r.:Józef i Emilia z Korkuciów) i Katarzyna Maligranda; zw. mał. w 1903r. (1903/13)-parafia Berezne
To, oczywiście nie są dane strikto z poszukiwanymi, ale .....
Natomiast w tomie IX są Ochrzczeni i zaślubieni 1724-1873 z parafii Turzysk. Niestety nadal oczekuję na tom IX, i poprosiłem kolegę aby sprawdził.Możliwe, że się odezwie na forum lub ja odpowiem za tydzień, po powrocie.
Edmund