Metryczki dowodów osobistych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam!
Czy ktoś z Państwa wnioskował o metryczki osób, które mieszkały w Gdyni? Jeśli tak,to jaki był rezultat?
Z góry bardzo dziękuję za informację.
Pozdrawiam,
Wiktor
rzemich

Sympatyk

Post autor: rzemich »

Emerald pisze:
Nie trzeba było odpuszczać! [...]
Przekonałaś mnie, spróbuję. Znam nazwisko panieńskie, nazwisko po pierwszym i drugim mężu oraz datę urodzenia i zgonu.

Wysyłałaś wniosek bez podpisu, przez epuap?
Pozdrawiam,
Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

przez e-puap = Z PODPISEM z definicji:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

rzemich pisze:Ja prośbę o odnalezienie metryczki prababci wysłałem we wrześniu 2019. Chciałem w ten sposób poznać imiona prapradziadków. W lutym dostałem odpowiedź, że muszę złożyć wniosek zawierający m. in. imiona rodziców osoby objętej kwerendą. Odpuściłem.
Imiona prapradziadków szybciej poznasz uzyskując odpis czy kopie aktu U/M/Z prababci. Litości, podstawowe dane osobowe ( szczególnie osób w lini prostej) przy składaniu wniosku o metryczki wypadałoby znać. Później człowiek dziwi się czemu na odpowiedź tak długo się czeka. Właśnie dlatego, że składane wnioski często zawierają liczne braki, które wymagają uzupełnień i czas kwerendy znacznie się wydłuża.
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

lukas_07 pisze:
rzemich pisze:Ja prośbę o odnalezienie metryczki prababci wysłałem we wrześniu 2019. Chciałem w ten sposób poznać imiona prapradziadków. W lutym dostałem odpowiedź, że muszę złożyć wniosek zawierający m. in. imiona rodziców osoby objętej kwerendą. Odpuściłem.
Imiona prapradziadków szybciej poznasz uzyskując odpis czy kopie aktu U/M/Z prababci. Litości, podstawowe dane osobowe ( szczególnie osób w lini prostej) przy składaniu wniosku o metryczki wypadałoby znać. Później człowiek dziwi się czemu na odpowiedź tak długo się czeka. Właśnie dlatego, że składane wnioski często zawierają liczne braki, które wymagają uzupełnień i czas kwerendy znacznie się wydłuża.
Pozdrawiam
Łukasz
Hurr durr, nie każdy ma wszystko podane jak na tacy i nie zawsze jest możliwe poznanie takich podstawowych danych poprzez odnalezienie aktu U/M/Z. Niemniej jednak, jeśli nie znamy takich informacji, wystarczy we wniosku wpisać "dane rodziców nieznane", bądź coś podobnego.

Natomiast czas kwerendy w APW w Milanówku zależy od tego, że wszystkie sądy w Polsce masowo wysyłają tam wnioski o znalezienie dokumentacji pracowniczej. Niewielka liczba pracowników oraz pierwszeństwo "kwerend sądowych" daje efekt kilku miesięcy czekania na rozpoznanie naszych pism.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

lukas_07 pisze:
Pozdrawiam
Łukasz
Nie przesadzajmy, o ile ktoś nie wpisuje samego imienia i nazwiska, to w większości przypadków pozostałe dane najczęściej wystarczą, żeby namierzyć poszukiwaną osobę. A (nie mówię teraz o tym konkretnym przypadku tylko ogólnie) często nie ma się możliwości uzyskać żadnego z aktów, bo nie wiadomo gdzie zostały spisane, a zarządca cmentarza nie chce podać żadnych informacji i to dopiero właśnie metryczka może pchnąć poszukiwania dalej.
Izabela
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

Na moim przykładzie. Nie znałem danych rodziców jednej osoby. Podałem tylko jej datę urodzenia/zgonu i info o małżonku. Wystarczyło, znaleźli.
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
rzemich

Sympatyk

Post autor: rzemich »

Dostałem odpowiedź, że odnaleziono poszukiwaną przeze mnie metryczkę i archiwum przesyła jako załącznik jej skan. Niestety nie dostałem żadnych załączników ani informacji o płatności. Ktoś miał podobną sytuację?
Pozdrawiam,
Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

tak - opisywane w wątku (problem z załącznikami w korespondencji z elektronicznego systemu dokumentacji tj oficjalnych adresów)
poczekaj dobę czy ie dojdzie z innego maila, napisz że brak załączników jak nie dojdzie "samo z siebie"
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Witajcie!
Mam pytanie dotyczące innych zasobów tego Archiwum tj. dokumentacji osobowej i płacowej. Czy ktoś z Was zwracał się z wnioskiem o udostępnienie skanów z takiego zasobu i co ewentualnie w nim można znaleźć. Zależy mi przede wszystkim na informacji, czy w zasobach dokumentacji płacowej i osobowej interesującego zakładu pracy istnieje choćby cień szansy na to, że znajduje się w nim fotografia np legitymacyjna / do przepustki. Pytam w kontekście mojego dziadka, którego fotografia - sam nie wiem jak to możliwe - nie zachowała się w rodzinnych albumach. Archiwum w Milanówku niestety nie posiada metryczki jego dowodu osobistego. Jedyną więc szansą na pozyskanie fotografii byłoby sięgnięcie do zasobu z zakładu pracy (w którym każdy musiał mieć przepustkę aby wejść na jego teren). Czy ktoś z Was ma doświadczenia w tym zakresie?

serdecznie pozdrawiam - Sławek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Sławku,

polecam wątek:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -zus.phtml

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Bardzo dziękuję Anetko! :)

pozdrawiam, Sławek
Awatar użytkownika
Skiba_A

Sympatyk

Post autor: Skiba_A »

Witajcie,
Czy w teczce osobowej i płacowej może znaleźć się informacja nt ukończonych szkół przed wojną?
Osoba urodzona w 1922 roku, zmarła w 1983.
pozdrawiam,
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

nie w metryczce
wykształcenie jest określone przez 'poziom' "rodzaj szkoły"
Awatar użytkownika
Skiba_A

Sympatyk

Post autor: Skiba_A »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie w metryczce
wykształcenie jest określone przez 'poziom' "rodzaj szkoły"
Dziękuję za szybką odpowiedź.
A czy jest jakiś sposób by dane takie uzyskać?
Niestety dokumentów w rodzinie brak...
pozdrawiam,
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”