Parafia Hyżne przed rokiem 1786.

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Witam!
Dziękuję za kolejne doskonałe wiadomości. Dla mnie ważne jest, że dokumenty dotyczące Hyżnego są. To czy i kiedy do nich zajrzę, to inna sprawa. Coś wymyślę. Mam już kilka pomysłów, nie wiem czy realnych. Z archiwów państwowych korzystałam 2 razy, obydwa kontakty pozytywne. Archiwum Diecezjalne to dla mnie zagadka.
Jeszcze raz dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam
Gocha_D
kosiadam

Sympatyk

Post autor: kosiadam »

Witam.
Jeszcze garść informacji; Jak wiesz ogromną kopalnią informacji genealogicznych są metryki Józefińska / lata 1785-1788/ oraz Franciszkańska / lata 1819-1820/ . Są one złozone w Centralnym Archiwum Historycznym we Lwowie na Ukrainie; Dla Hyżne - Jozefinska V-73 , Franciszkańska V-26, dla Grzegorzówka par. Jawornik Polski Jozefińska - V-157, Franciszkańska V-286 , dla Dylągówka Józefińska V-74 , Franciszkańska V-27 , i dla Nieborów Jozefińska V-73, Franciszkańska V-26.
Warto tez wejsc w posiadanie" Gospodarka Galicji 1772-1867. Inwentarz materiałów historycznych z archiwum i bibliotek Polski, Austrii i Ukrainy. Na ktoryms z tych forum jedna pani jest w posiadaniu tej pozycji i chętnie pomaga.
Pozdrawiam serdecznie Adam Kosiński
turbokid

Sympatyk

Post autor: turbokid »

Szanowni,

mam bardzo podobny problem. Czy ktoś z Was spotkał się z księgami z Parafii Jarosławice sprzed 1810 roku?
Czy te akta gdziekolwiek istnieją?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Łukasz_G
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Adamie - bardzo dziękuję za kolejne wskazówki. Poszerzasz moje horyzonty. Do the pory "przetwarzałam" Hyżne. Jeszcze nie skończyłam, indeksuję ostatnią udostępnioną księgę. Grzegorzówkę tylko przejrzałam. Zajmę się nią jesienią. Korzystam z Twoich podpowiedzi. Wyszukuję maile i telefony. Piszę i dzwonię (jak w zaświaty). Jeszcze nic nie wskórałam. Nie od razu Rzym zbudowano.

Łukaszu - może zadzwoń co księdza. Może Ci coś podpowie.

Pozdrawiam, życzę zdrowia
Gocha_D
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Adamie (mogę się tak do Pana zwracać?), czy znasz pracę dra Zdzisława Budzyńskiego pt. "Demografia historyczna"? Dzięki uprzejmości Pani Ewy z BUR mam część dotyczącą parafii Hyżne. Oparta jest na księgach spowiedniczych.

To mój pierwszy sukcesik na nowej drodze...

Pozdrawiam
Gocha_D
kosiadam

Sympatyk

Witaj Małgorzato / oczywiscie mozesz się do mnie tak zwracać/ , no niestety nie znam tej akurat pracy Pana dra Zdzisława Budzyńskiego . Jezeli mozna jakoś mi udostepnic bede bardzo wdzieczny.
Przeszukalem jeszcze bazy Ossolinem we Wrocławiu ale nic nie mają związane z parafią Hyżne i okolicznymi wioskami z przed 1885 roku. Sprawdzam jeszcze rozne inwentarze , jak cos znajde dam znać;
Pozdrawiam serdecznie Adam Kosinski
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

turbokid pisze:Szanowni,

mam bardzo podobny problem. Czy ktoś z Was spotkał się z księgami z Parafii Jarosławice sprzed 1810 roku?
Czy te akta gdziekolwiek istnieją?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Łukasz_G
I teraz będziesz się doklejał do każdego wątku o aktach sprzed 1810 ? W jakim celu ?
Do Radomia dzwoniłeś ? Do Jarosławic ? Do Przytyku ? Jakie rezultaty, pochwal się
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Adamie wyślij mi na pw jakiś adres email. Nie wiem dlaczego, z mojego PW nie mogę dodać załącznika. Link nie działa.

Pozdrawiam
Gocha_D
mazurowska

Sympatyk

Post autor: mazurowska »

I ja mam ogromną prośbę o udostępnienie publikacji Zdzisława Budzyńskiego dot. Hyżnego.
Izamaz
Iza
kosiadam

Sympatyk

Witam.
Jeszcze takie informacje; odnoszące się z parafii Hyżne i okolicznych wsi;
Rejestr krów żelaznych z 1703 i 1735 roku , bardzo wazne ponoć jest to tez spis imienny rodzin , mozliwe ze kopie spisu ma osoba , która się zajmuje historią Hyżnego i Nieborowa adres; www.nieborow.hyzne.com
Tam znalazłem dosyc nieczytelny skan - prawdopodobnie ten spis z 1785 roku z parafii Hyżne / choć nie jestem pewien , czy nie jest on starszy/
i w Archiwum Państwowym Rzeszów ;
sygn.59/24/0/2.1/174 Inwentarz majatku Hyżne i Dylagówka należacych kiedyś do Jana Jędrzejowskiego 1790
sygn.59/24/0/2.1/175 Inwentarz majatku ruchomego i nieruchomego po Janie Jedrzejowskim w majatku Hyzne i Dylągówka 1790 .
sygn.59/24/0/2.1/169 Akta odstapienia majatku Hyżne, Dylągówki , Nieborów, Woli Nieborowskiej przez Caspara Nieborowskiego Janowi Jedrzejowskiemu 1785
oraz wiele innych syganatur dla Archiwum Mierów
Pozdrawiam serdecznie Adam Kosinski
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Adamie - dzięki za nowe tropy.

Izo, podpowiedz mi, jak mam to zrobić.

Pozdrawiam
Gocha_D
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Izo, przyślij mi na PW swój adres e-mail.

Pozdrawiam
Gocha_D
BłaszkowskiB

Sympatyk

Re: Parafia Hyżne przed rokiem 1786.

Post autor: BłaszkowskiB »

Dzień dobry

Dołączam do dyskusji dotyczącej akt parafii Hyżne

Link do skanów - "Ludność parafii Hyżne kolo Rzeszowa wświetle spisów spowiedniczych z lat 1728-1747". Prof. Zdzisław Budzyński, Małgorzata Sochacka.
Studia i materiały z dziejów społecznych Polski południowo-wschodniej. T. 1

RAR
https://drive.google.com/file/d/1_fS8ls ... sp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1_fS8ls ... drive_link

ZIP
https://drive.google.com/file/d/1WJ39iD ... sp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1WJ39iD ... ou79i/view

Pozdrawiam
Błaszkowski Bogusz
Mciemala

Sympatyk
Adept

Post autor: Mciemala »

Dla pewnej kompletności, spis poddanych dla wsi Hyżne i Dylągówka w fasji z 1773 roku:
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... gowka.html

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

Do kolegi Adama który podaje namiary na archiwum we Lwowie.
Szukam ksiąg metryki Józefińskiej ale dla Lipnik= Kuncendorf to dziś dzielnica Bielska Białej.
W AP Bielsko-Biała jest tylko fragment z 1 księgi.
Jak tam ewentualnie dotrzeć?
Może link do archiwum?
fontu z metrykami?
......................
Pozdrawiam.
Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”