Wadowice to biała plama na mapie udostępnień metrykalii w sieci a co za tym idzie, ich indeksacji . Wygląda na to, że ktoś blokuje
Raczej nikt nie blokuje, ale:
1) duplikaty ksiąg z USC (od 1890-) najwyraźniej nie spływają z poszczególnych USC
2) duplikaty ksiąg z Archiwum Diecezjalnego w Krakowie (sprzed 1890) są trudnodostępne (czytelnia otwarta od 9-13, jak na razie zbiory nie są zdigitalizowane, a z wykonywaniem zdjęć też kiedyś podobno były problemy, aczkolwiek ja tego nie doświadczyłam). Nie wiem czy Towarzystwo Genealogiczne podejmowało kiedykolwiek rozmowy z tym AD na temat ewentualnej współpracy...
3) oryginalne księgi metrykalne z parafii muszą zostać przez kogoś sfotografowane - być może zabrakło wolontariuszy w tym rejonie lub po prostu spotkali się z odmową...
Z mojego doświadczenia wynika, że najstarsze duplikaty ksiąg (od 1890 -) z powiatu wadowickiego dalej zalegają w szafach USC w Urzędach Gmin, a zatem nie ma ich w Archiwum Państwowym

AP właściwym dla powiatu wadowickiego jest AP w Katowicach z Oddziałem w Bielsku-Białej i tam powinny kierowane być księgi.
Gdyby ktoś chciał nieco zmotywować swoje lokalne USC do przekazania ksiąg do Archiwum, to można wystosować oficjalne pismo z zapytaniem czy Urząd dalej przechowuje duplikaty ksiąg metrykalnych od roku 1890- (zagarnięte od lokalnych parafii w 1946 na potrzeby działalności nowo-utworzonych Urzędów Stanu Cywilnego), a jeśli tak, to w którym roku spełnione zostaną formalne przesłanki do przekazania takich ksiąg do archiwum (czyli: Art. 128. ust. 1 Ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. Prawo o aktach stanu cywilnego
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 1741Lj.pdf)
Art. 128. ust. 1
Kierownik urzędu stanu cywilnego przekazuje do właściwych archiwów państwowych księgi stanu cywilnego prowadzone przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy wraz z aktami zbiorowymi rejestracji stanu cywilnego oraz skorowidzami alfabetycznymi po upływie 100 lat od zamknięcia księgi urodzeń, a po upływie 80 lat od zamknięcia księgi małżeństw i księgi zgonów. Jeżeli w księdze stanu cywilnego była prowadzona więcej niż jedna księga stanu cywilnego, termin jej przechowywania jest liczony od daty zamknięcia ostatniej księgi stanu cywilnego prowadzonej w danej księdze.
Art. 129.
1. Księgi małżeństw i księgi zgonów prowadzone przed dniem wejścia
w życie niniejszej ustawy, dla których z dniem jej wejścia w życie upłynie okres 80 lat przechowywania, przekazuje się do właściwego archiwum państwowego w ciągu 10 lat.
2. Księgi urodzeń prowadzone przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, dla których z dniem jej wejścia w życie upłynie okres 100 lat przechowywania, przekazuje się do właściwego archiwum państwowego w ciągu 2 lat.
3. Księgi stanu cywilnego prowadzone przed dniem wejścia w życie niniejszej
ustawy, dla których po dniu jej wejścia w życie upłynie okres przechowywania, przekazuje się do właściwego archiwum państwowego w ciągu 2 lat po upływie terminu ich przechowywania.
Ustawa weszła w życie z dniem 1 marca 2015r.
Pozdrawiam,
Patrycja