Błędy w Genetece, parafia Świerczyn (KP)

Wątki tematyczne przesunięte z innego podforum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Tak jak pisałem, są na GWA
linkowanie do tego cudownego miejsca jakoś mi zwykle nie wychodzi ale spróbuję
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Nie znam osób, z którymi wdałam się w dyskusję. Nie wiem, czym i jak długo się zajmują, jakie mają zasługi. Szkoda mi czasu na sprawdzanie, indeksy czekają.
Nie było moją intencją obrażać kogokolwiek. Jeżeli ktoś poczuł się urażony, przepraszam. Błędnie zakładałam, że każdy wie co się robi, jak się czegoś nie wie:-)

Serdecznie pozdrawiam , szara myszka
Gocha_D
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Dodam tylko, ze osoba indeksująca ostatnio odwiedziła forum w 2010 roku.
Tak wiec można sądzić, ze te indeksy maja co najmniej 10 lat.

Wtedy często indeksowało się siedząc w archiwum i wpisując nazwiska do kajecika.

Nadszedł czas by je poprawić / zindeksować na nowo.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: ewa_marciniak »

Elgra - dzięki Ci za mądre i rozważne słowa, bo ja się nie znam, ja tu tylko sprzątam :evil:
Masia

Sympatyk
Adept

Post autor: Masia »

magda_lena pisze:Gocha_D
W tym indeksie są błędy.
Np. 1890/117 - Franciszek Rybacki
1890/117 - Wiktoria Maciewski

Tylko, jak napisałam wyżej, zamiast się zżymać na forum wypadałoby zrobić rozszerzenie i poprawki do indeksu.
Też osoby indeksującej nie znam, nikogo nie bronię i nie oskarżam. Kontakt z indeksacją miałam i mam nadal ;) Popełniam też masę błędów (jak każdy) które o ile zauważę, poprawiam rękami adminów - za co im wszystkim serdecznie dziękuję :k:
Nie znam tych ksiąg, ale jak ja indeksowałam jedną parafię, to również numeracja aktów na pierwszy rzut oka dla "niewtajemniczonego" wydawałaby się zdublowana. A wytłumaczyć to można tym, że numeracja prowadzona była oddzielnie dla płci żeńskiej i męskiej, nie było jednej ogólnej. Więc numerów "1" było dwa, pod jednym widniała kobieta, a pod drugim mężczyzna. Nie wspomnę, też błędach pisarza księgi, bo co i rusz gubił numerację, pomiędzy jedną stroną, a drugą mogła być różnica 10 aktów np. jedna strona kończyła się na numerze 32, a druga zaczynała się na 43.

Proszę trochę o wyrozumiałość dla indeksującego zwłaszcza jak się nie zna ksiąg. Ja również znalazłam indeksy moich przodków z błędami, ale to nie znaczy, że będę się domagać nie wiadomo jakich konsekwencji dla indeksującego. Człowiek jest omylny, ma prawo pomylić się w rozczytaniu nazwiska, zwłaszcza, że księgi są w różnym stanie, rożnym charakterem pisma pisane. Pozdrawiam

Masia
Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Krzych.K »

...i w różnych językach. :)
Dzięki

Krzychu

Szuka: Szymański ( Dobrzenice p. Mochowo ), Nadolny, Siudowski, Duszyński, Szymborski, Zielinski, Malinowski, Kamiński - Ziemia Dobrzyńska oraz Michałowska
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

ewa_marciniak pisze:Elgra - dzięki Ci za mądre i rozważne słowa, bo ja się nie znam, ja tu tylko sprzątam :evil:
Ja tu tez tylko sprzątam.
W przerwach, dla ukojenia nerwów :) indeksuje.

Geneteki będę bronic do upadłego, bo nie ma na świecie innej takiej bazy - darmowej, stworzonej przez genealogów-wolontariuszy.

Na przykład Francuzi tez indeksują, najczęściej osiemnasty wiek.
Indeksy zamieszczają w bazach swoich stowarzyszeń regionalnych, dostępnych za opłatą lub na geneanet, czyli stronie firmy.

W Genetece były, są i będą błędy. Tego nie da się uniknąć.

Dlatego namawiam do ich zgłaszania, bo Geneteka to nasze wspólne dzieło.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: ewa_marciniak »

I dlatego musi mieć wysoką jakość!

Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Skany są w GwA, łatwo sprawdzić, że błędów jest mnóstwo. Ba, to widać nawet po rekordach w genetece. PS. Trochę indeksowałem, a dla siebie przejrzałem setki tysięcy metryk, więc wiem co jest błędem, który może się przytrafić, a co jest niechlujstwem.
Andrzej
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Dalej brniesz w oskarżenia? Nic do Ciebie nie dotarło? Indeksy mają ponad 10 lat. Ty siedzisz sobie w domu, popijasz kawkę i narzekasz, a on jechał do archiwum, przepisywał do zeszytu a potem wklepywał. Zamiast tracić energię na czcze gadanie, zrób coś dla innych, popraw/zaktualizuj/zindeksuj ponownie? Jak skończysz daj znać, zweryfikuję. Zobaczymy, ile znajdę błędów.

Pozdrawiam
Gocha_D
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Zamiatanie problemu pod dywan?

Post autor: Eder »

Usunięcie postu nie rozwiązuje problemu jaki zgłaszałem z rekordami p. Świerczyn. Za to mocno ogranicza chęć pomocy, bądź co bądź we wspólnym dziele.
Andrzej
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a co z nimi nie tak i którymi?
mowa o
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Krzych.K »

Andrzej
Napisz do admina i sprawdź czy możesz te indeksy poprawić?
Robiąc nową indeksację. Wtedy będziemy wiedzieć co jesteśmy w stanie z tym zrobić.
Podziel się wynikami złożonych propzycji.
Dzięki

Krzychu

Szuka: Szymański ( Dobrzenice p. Mochowo ), Nadolny, Siudowski, Duszyński, Szymborski, Zielinski, Malinowski, Kamiński - Ziemia Dobrzyńska oraz Michałowska
Awatar użytkownika
Jarosław_Młynik

Zarząd PTG

Post autor: Jarosław_Młynik »

To może ja się wtrącę: pomoc jest zawsze mile widziana. Każdy się deklaruje co do jej zakresu, tematu, poświęconego czasu itp. W tym przypadku problem był dobrze określony: sprawa jest dość stara, robiona w warunkach zupełnie innych niż obecnie, przez człowieka który od dziesięciu lat już się nie zalogował do naszego portalu. Nawet zakładając większą liczbę błędów niż "normalnie" należy uwzględnić te czasy - dziesięć lat temu nawet wytyczne były inne niż obecnie. Bo one się nie wzięły z głowy na start - są sumą wielu lat doświadczeń i wymienianych poglądów. Dlatego teraz jest tak dobrze. A początki mogły być, i były, trudne. Jak ktoś pisał jest to przedsięwzięcie unikalne w skali świata. Niewiele jest projektów tej wielkości, dotyczące ludzi wielu narodów (dzisiaj, kiedyś) i państw. A więc nawet jeśli w tym akurat indeksowaniu jest więcej błędów niż zwykle - proszę to po prostu poprawić, znaleźć kogoś kto poprawi albo po prostu zgłosić problem administratorowi regionu.

Bo powodów dlaczego tak jest już nie dojdziemy. A narzekanie, że jest źle bez konstruktywnej pomocy nic nie wnosi do projektu. Który przez ostatnie dwa lata poznałem z każdej strony. Chociaż najmniej od strony indeksowania :)

--
Pozdrawiam
Jarosław Młynik
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

z ww można odnieść wrażenie, że indeksy z parafii Świerczyn są jakieś fatalne (być może obiektywnie nie mogły być inne)
Ja kwestionuję że są fatalne (wszystkie:), oponuję przed takim, określeniem problemu "p. Świerczyn". Może któreś (ale od tego jest procedura). Wszystkie? Większość? Wręcz wyjątkowo ułatwiające (daty dzienne przy łacinie, pomimo, że wpisów w roku niewiele) nie wyglądają na złe:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zablokowany

Wróć do „Tematy przesunięte”