Dostęp do akt cmentarza

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek_Kielpinski

Sympatyk

Dostęp do akt cmentarza

Post autor: Tomek_Kielpinski »

Znam dokładną lokalizację grobu. Jestem do niego uprawniony (potomek w linii prostej).

Na jakiej podstawie prawnej mogę uzyskać informację o osobach pochowanych? (dokładniejsze daty, nazwiska rodowe).

Informacji genealogicznych cmentarz nie udziela.

Chodzi o dokładnie o cmentarz Bródzieński / Bródnowski w Warszawie, ale temat może dotyczyć wielu cmentarzy w Polsce i wielu poszukiwaczy :-)

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Dostęp do akt cmentarza

Post autor: pdanielak »

Ustal kto jest tzw. dysponentem grobu - ktos z Twojej rodziny - najczesciej to ktos kto załatwial pogrzeb lub placil oplate cmentarna (za miejsce na 10lat lub 20lat). Spisz z ta osoba upowaznienie a potem do administrator cmentarza/ proboszcza.

Przeczytaj jeszcze ustawe o cmentarzach z chyba 1959 roku - nadal obowiazuje.

Jeszcze zajrzyj tu.
http://cmentarium.sowa.website.pl/Cment ... rodno.html
Piotr Danielak
Tomek_Kielpinski

Sympatyk

Dostęp do akt cmentarza

Ostatni pogrzeb w 1988. Z żyjącymi osobami z rodziny nie utrzymuję kontaktów, więc nawet nie wiem czy grób jest opłacony.

W cmentarium nie ma żadnej informacji, która mi może pomóc. Nawet jakby było kompletne, to jest tylko imię nazwisko i kwatera. Więcej wyczytałem z nagrobka :-)

A jeśli chodzi o ustawę, to mogę przeczytać, ale liczyłem na jakieś wskazówki od tych, którzy już borykali się z podobnym problemem :-)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Dostęp do akt cmentarza

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pisali w wątku o Cm. Bródnowskim / Bródzieńskim - ci co się "borykali". Nie widzę żadnego problemu, poza sytuacją epidemiczną i ograniczoną obsługą (teraz na telefon mało co można, priorytet pogrzeby i to bezwzględny priorytet, dodzwonić się znacznie trudniej niż rok temu, gdzie 90% przez telefon dawało radę).
"Mogę przeczytać" łaskawca:) Tzn pytasz o podstawę prawną, a do ustawy nie zajrzałeś? Potomek w linii prostej - może alergia na takie określenie więc krótko "genealogicznych nie udzielamy" w odpowiedzi?:)
oficjalna strona cmentarza jest od dłuższego czasu uruchomiona
bazy, karty grobów, często włącznie z historią od XIX wieku (dla uprawnionego dostępną)

czego chcieć więcej?;) (prowokacyjnie - bo wiemy czego - digitalizacji i publikacji choćby najstarszych ksiąg pochówków;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Dostęp do akt cmentarza

Sam jestem dysponentem grobu i posiadam metryke grobu - czyli mowiac krotko lokalizacja miejca (rzad, numer etc) z lista pochowanych osob. Na liscie pochowanych: imie nazwisko i rok smierci, imie i nazwisko dysponenta i do kiedy oplacone :).

Zadnych nazwisk rodowych, imion rodzicow itd.

Piotr
Tomek_Kielpinski

Sympatyk

Re: Dostęp do akt cmentarza

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Pisali w wątku o Cm. Bródnowskim / Bródzieńskim - ci co się "borykali". Nie widzę żadnego problemu, poza sytuacją epidemiczną i ograniczoną obsługą (teraz na telefon mało co można, priorytet pogrzeby i to bezwzględny priorytet, dodzwonić się znacznie trudniej niż rok temu, gdzie 90% przez telefon dawało radę).
"Mogę przeczytać" łaskawca:) Tzn pytasz o podstawę prawną, a do ustawy nie zajrzałeś? Potomek w linii prostej - może alergia na takie określenie więc krótko "genealogicznych nie udzielamy" w odpowiedzi?:)
oficjalna strona cmentarza jest od dłuższego czasu uruchomiona
bazy, karty grobów, często włącznie z historią od XIX wieku (dla uprawnionego dostępną)

czego chcieć więcej?;) (prowokacyjnie - bo wiemy czego - digitalizacji i publikacji choćby najstarszych ksiąg pochówków;)
Do ustawy nie zajrzałem, bo nie wiedziałem że istnieje :-) Teraz wiem. Jeśli nikt nie wskaże konkretnego przepisu, oczywiście przejrzę. Ale jeśli ktoś może pomóc, czemu nie spytać :-)

Wątek o cmentarzu Bródnowskim znalazłem i zacząłem przeglądać. Pewnie nie ten, bo ludzie prosili w nim o zdjęcia grobów :-) A wyszukanie konkretnej informacji na tym forum na razie mnie przerasta. Może dlatego, że "żeby zadać odpowiednie pytanie, trzeba znać przynajmniej część odpowiedzi".

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Moim zdaniem nie dowiesz wiecej niz z pomnika- chyba ze w grobie jest 5 osob a na pomniku napisana tylko jedna. Ale to samo dowiesz sie od kogos z rodziny.

Powodzenia,
Piotr
Tomek_Kielpinski

Sympatyk

Dzięki. Dam znać :-)
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Tomek_Kielpinski

Sympatyk

Niestety na tym cmentarzu nie ma nawet wyszukiwarki grobów online.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”