Szukam potomków rodziny Belka, Woroniecka,Dziwulska,Rolińsk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Szukam potomków rodziny Belka, Woroniecka,Dziwulska,Roli

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 16:59 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Natalyganich

Sympatyk

Post autor: Natalyganich »

Janiszewska_Janka pisze:
Natalyganich pisze:
Tomasz_Lenczewski pisze:Gdzieś mam w domu zeszyt, który kiedyś zostawił mi Michał Woroniecki z Gdańska prowadzący na przestrzeni lat badania nad wieloma rodzinami Woronieckich w Polsce. Jeśli coś tam będzie i znajdę zeszyt to oczywiście dam znać.
Dziękuję bardzo! To byłoby bardzo interesujące! Będę czekać
No cóż, jak widać nie tylko temat Woronieckich po 1937 roku panią interesował i temat wydawał się bardziej ogólny, bo dotyczył także rodzin o innych nazwiskach. Nie mam zamiaru tu nikomu przeszkadzać, a o Woronieckich znacznie więcej się dowiedziałam więc bardzo dziękuję Jackowi, a pani życzę powodzenia.

Janka Janiszewska

ps. A tak dla przypomnienia już założyła pani w październiku 2019 r taki temat poszukiwań: Szukam potomków rodziny Mańkowskiej,Belka,Rolińsk
i była jedna konkretna podpowiedź oraz brak pani reakcji, a teraz ponownie ten sam temat? Właściwie to czego pani szuka, danych tylko o tej konkretnej rodzinie po 1937 roku? Dane po 1937 są objęte ochroną i nie mogą być tu publikowane.

A tu takie pani dramatyczne wołanie bez echa z 9.01.2020:

Prawnuczka Władysławy Rolińskiej szuka was!
Helena Belka, Antonina Mańkowska, Władysława Rolińska- są siostrami, mieli brata Zygmunta Roliński

Szukam potomków rodziny Antoniny Mańkowskiej( z domu Rolińska), Heleny Belka( z domu Rolińska), Zygmunta Roliński(Urodzony 1901)
Urodzili się i mieszkali z rodzicami w Warszawie przy ul. Strzelecka 22

Wiadomo o dwóch córkach i syne Antoniny Mańkowskiej( z domu Rolińska)
1. Helena Woroniecka z domu Mańkowska (ślub w1937r)
2. Stanislawa Dziwulska ur. 1918 z domu Mańkowska(ślub w 1942 r)
3. Kazimierz Mańkowski ur. w 1916

Szukam potomków rodziny Heleny Belka
mąż Wladyslaw Belka z rodzicami mieszkał w Warszawie przy ul Brudnowska, 9

Szukam potomków rodziny Zygmunta Roliński
Urodzil się i mieszkal w Warszawie przy ul. Strzelecka 22

Kto teraz mieszka pod tymi adresami? Kto nosi te nazwiska? Odpowiedz mi!

Także pod tym samym tytułem poszukiwań na tym forum. Może lepiej to ogłosić Telewizyjnym Kurierze Warszawskim lub innym forum warszawskim, a nie na tym forum genealogicznym przeznaczonym z zasady do badania bardziej odległej przeszłości.

Pani postanowiła zapytać, dlaczego nie napisałаm odpowiedzi na wiadomość w październiku?

Pani nie wie, że z panią, która napisała mi odpowiedź, ja osobiście wiem i jestem w korespondencji e-mailem.

Szukam ojca męża Józefa Sobieraj i pomagam mojej znajomej, prawnuczce Władysławy Rolińskiej, znaleźć żyjących krewnych.
Co pani widzi problem? Pani nie powinna być zainteresowana tym, dlaczego nie odpowiedziałаm na wiadomość.
Natalyganich

Sympatyk

Wyszukiwanie jest nadal aktualne!

Szukam potomków rodziny noszącej nazwiska: Rolińska, Woroniecka, Dziwulska, Mańkowski.

Szukam potomków rodziny Belka.

Mieszkałi w Warszawie przy ul Brudnowska, 9 i ul. Strzelecka 22
Natalyganich

Sympatyk

Czy naprawdę nie ma nikogo, kogo przodkowie nosiliby te imiona?
IStachowiak

Post autor: IStachowiak »

Dzien dobry, natrafilem po czasie na ten watek. Rowniez jestem w posiadaniu czesci zbiorow Dr Michala Woronieckiego, kontaktowal sie on w latach 80tych z moja Ciotka Aleksandra Wierzbicka z d. Woroniecka. Nieszczesliwie Michal Woroniecki zmarl w 2021 roku wiec nie mialem okazji spotkac sie z nim osobiscie, w posiadanie archiwow wszedlem dzieki jego bliskiemu znajomemu.

Co do mojej linii Woronieckich, moja praprababcia Michalina Woroniecka mieszkala na ulicy Malej 8 w Warszawie - rowniez Praga Polnoc. Bylo to w latach od ok. 1910 do 1970. Michalina urodzona 10/12/1888 w Dolubowie na Podlasiu byla corka Wiktora Woronieckiego i Dominiki Kujawskiej. Wiktor Woroniecki urodzony 4/10/1834 w Spieszynie rowniez Podlasie jako syn Marcina Woronieckiego i Marianny Zielinskiej. Mial czworke rodzenstwa Andrzeja, Jana, Pauline i Katarzyne, byl z ciazy blizniaczej sipstra Flawia najprawdopodobniej zmarla przy porodzie badz jako niemowle.

Z dokumentu slubu Andrzeja Woronieckiego wiem, ze Marcin Woroniecki byl synem Jakuba Woronieckiego - jednak zarowno o Marcinie i Jakubie nic wiecej nie wiem.

Z historii rodzinnych dowiaduje sie, ze galaz ta jest idaca od ksiazat Woronieckich (typowa legenda jak z kominkiem :) ) doszlo do mezaliansu w ktoryms z pokolen przez co brak aktualnie wspominek o tej galezi. Wiem, ze legenda jest zywa w dalszych galeziach rodziny, z ktora nikt raczej miedzy soba nie rozmawial od 80 lat - wiec moze cos w tym jest. W parafii rudka i osciennych prozno szukac akt mojej galezi woronieckich w latach wczesniejszych niz 1834 wiec zakladam ze przybyli na te tereny "skads" z jakiegos powodu - jak wspomniane wczensiej rzez pragi? W oparciu o historie Babci stracili majatek gdzies na rusi czerwonej przez co wyjechali - tutaj pozostaje gdybanie ale moze jakos laczy sie to z Panstwa historiaim?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”