czy ktoś może wie jak po litewsku brzmi "dekanat brasławski"?
Chciałbym poszukać co na jego temat ma LVIA, ale nie wiem jak przełożyć ten termin na litewski
pozdrawiam
Adam
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Są na FS i to sporo – w tym również z dekanatu brasławskiego.Czy są jakieś skany metryk z NIAB dostępne online?
Rzeczywiście był w Wilnie i to na pewno. A ten moment to październik 1939 roku. Poświęciłem temu kiedyś wątek tutaj na forum.Przypuszczam, że początkowo cały dekanat brasławski lub jezioroski był na Litwie. W określonym momencie część dekanatu dotycząca parafii z terenu Białorusi została przekazana na Białoruś.

mlszw pisze:Są na FS i to sporo – w tym również z dekanatu brasławskiego.
Tak czytałem ten wątek i artykuł o rabunku akt. Dziękuję.mlszw pisze:Rzeczywiście był w Wilnie i to na pewno. A ten moment to październik 1939 roku. Poświęciłem temu kiedyś wątek tutaj na forum.

Racja. Ze swoich notatek podałem dane dotyczące parafii w Baranowiczach. Z Mińska online tylko to, co jest na FS.Pietruszka pisze:O... dziękuję za te wskazówki, są bardzo pomocne. Ale ten pierwszy fond nie dotyczy Brasławia tylko kościołów powiatu Nowogródzkiego. Nie szkodzi i tak jest więcej niż się spodziewałem.
Czy są jakieś skany metryk z NIAB dostępne online?
Pozdrawiam serdecznie, Piotr