Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

gienia

Sympatyk

Re: Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie

Post autor: gienia »

Kapusta_Michał pisze:Dzień dobry,
czy ktoś po przerwie wakacyjnej będzie w Archiwum Kurii Metropolitalnej? Szukam aktów parafii w Oświęcimiu. Ze spisu kopii wynika że interesujące mnie lata znajdują się w zasobach Archiwum. Bardzo proszę o pomoc. Szczegóły na priv.
Witam Cię Michał,
archiwum będzie czynne od października 2019 r.
Ja wybieram się dopiero po 10 października 2019 r.

Gienia
zak_st

Sympatyk
Adept

Post autor: zak_st »

Dzień dobry,
w ADK znajduje się księga SKAWINA URODZENIA I CHRZTY Lata: 1799 - 1878. Mam imię i nazwisko pradziadka urodzonego w 1866 r. w Skawinie oraz imiona jego rodziców (rok spisany jest z metryki ślubu więc może się różnić nieznacznie). Jeżeli ktoś byłby w AD Kraków i mógł sprawdzić dla mnie tę osobę proszę o kontakt na priv. Gdyby dało się zrobić zdjęcie to byłoby wspaniale ale nie wiem jakie zasady panują w tym archiwum.
Ilona zak_st
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

zak_st pisze:Dzień dobry,
w ADK znajduje się księga SKAWINA URODZENIA I CHRZTY Lata: 1799 - 1878. Mam imię i nazwisko pradziadka urodzonego w 1866 r. w Skawinie oraz imiona jego rodziców (rok spisany jest z metryki ślubu więc może się różnić nieznacznie). Jeżeli ktoś byłby w AD Kraków i mógł sprawdzić dla mnie tę osobę proszę o kontakt na priv. Gdyby dało się zrobić zdjęcie to byłoby wspaniale ale nie wiem jakie zasady panują w tym archiwum.
Ilona zak_st
Witam Cię Ilona,
wybieram się 10 paź., jak zdrowie pozwoli. Potem mam rehabilitację przez dwa tygodnie. Więc jak to nie pilne, to w ostateczności w listopadzie 2019 r. OK?
No chyba, że ktoś zrobi ci zdjęcie wcześniej.

Gienia
37gosia

Sympatyk
Ekspert

Post autor: 37gosia »

Dzień dobry,
niedawno trafiłam na świetną wiadomość.

"W styczniu 2020 roku Pracownia Inwentaryzacji i Digitalizacji Zabytków Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II rozpocznie realizację projektu Cyfrowe Archiwum Archidiecezji Krakowskiej, dzięki któremu bezcenne zasoby archiwalne zostaną w pełni zdigitalizowane, opracowane i udostępnione w Internecie. Prace nad portalem internetowym potrwają do końca 2022 roku.

W ramach projektu Cyfrowe Archiwum Archidiecezji Krakowskiej procesowi digitalizacji a następnie udostępnieniu w Internecie poddane zostaną najcenniejsze archiwalia wchodzące w skład trzech zasobów archiwalnych o unikalnym znaczeniu naukowym, kulturowym i historycznym: Archiwum Archidiecezji Lwowskiej (Archiwum im. Arcybiskupa Eugeniusza Baziaka), Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie oraz Archiwum Diecezji Bielsko-Żywieckiej."

Poniżej linki do szczegółowszych informacji
https://diecezja.pl/aktualnosci/cyfrowe ... akowskiej/
http://pracownia.ihszik.whidk.upjp2.edu.pl/node/281

pozdrawiam
Małgorzata
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Ten projekt tylko w niewielkim stopniu obejmuje księgi metrykalne. Wspomniane w artykule księgi z parafii Diecezji Bielsko-Żywieckiej oraz nieliczne inne parafie (zaledwie około 20).
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

w sumie ok. 500 000 skanów za 7 milionów
ale z konserwacją i opracowaniem
i platformą...no skoro nie może być na istniejących...
z możliwością prostego skopiowania? (Atom?)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
pdwwa

Sympatyk

Post autor: pdwwa »

Dzień dobry,

czy ktoś w najbliższym czasie wybiera się do archiwum? Byłaby gorąca prośba o wykonanie zdjęć dwóch aktów w jednej z ksiąg.

Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Awatar użytkownika
Mateusz_Grojec

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mateusz_Grojec »

37gosia pisze:Dzień dobry,
niedawno trafiłam na świetną wiadomość.

"W styczniu 2020 roku Pracownia Inwentaryzacji i Digitalizacji Zabytków Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II rozpocznie realizację projektu Cyfrowe Archiwum Archidiecezji Krakowskiej, dzięki któremu bezcenne zasoby archiwalne zostaną w pełni zdigitalizowane, opracowane i udostępnione w Internecie. Prace nad portalem internetowym potrwają do końca 2022 roku.

W ramach projektu Cyfrowe Archiwum Archidiecezji Krakowskiej procesowi digitalizacji a następnie udostępnieniu w Internecie poddane zostaną najcenniejsze archiwalia wchodzące w skład trzech zasobów archiwalnych o unikalnym znaczeniu naukowym, kulturowym i historycznym: Archiwum Archidiecezji Lwowskiej (Archiwum im. Arcybiskupa Eugeniusza Baziaka), Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie oraz Archiwum Diecezji Bielsko-Żywieckiej."

Poniżej linki do szczegółowszych informacji
https://diecezja.pl/aktualnosci/cyfrowe ... akowskiej/
https://pracownia.ihszik.whidk.upjp2.edu.pl/node/281

pozdrawiam
Małgorzata
Bardzo dobra wiadomość, wiadomo, które parafie z diecezji bielsko-żywieckiej są objęte projektem? Bo patrzyłem na tychstronach wskazanych i albo coś przeoczyłem, albo nie ma takiej informacji?

Pozdrawiam Mateusz
Anna_Stańczak

Sympatyk

Post autor: Anna_Stańczak »

Dzień Dobry
Planuję wizytę w Archiwum Diecezji Krakowskiej jak najszybciej po otwarciu pracowni. Chętnie pomogę.
Zbyszek
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Ważne dla tych, którzy planowali (planują) wizytę w AKM na ul. Franciszkańskiej w Krakowie:
https://archiwum.diecezja.pl/aktualnosc ... emicznego/
Pozdrawiam!
Tadek
kosma

Archiwum Archidiecezjalne w Krakowie cennik zdjęć

Post autor: kosma »

witam czy może ktoś mi sprawdzić księgi urodzeń z parafii Raciechowice z 1883 roku. chodzi o wiek rodziców Witorii Mastalerz ur. w Glichów
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz

Post autor: Adamus_P »

Archiwum Kurii jest zamknięte od marca i nie prowadzi usług repograficznych, więc dopóki się na nowo nie otworzy, to nie uda się nic sprawdzić.

Chyba, że ktoś akurat ma poszukiwane przez Ciebie informacje.

Patrycja
Pozdrawiam,
Patrycja
azachara

Post autor: azachara »

Czy ktoś z doświadczenia może potwierdzić, czy w warunkach pandemii archiwum diecezjalne odpisuje na maile, czy lepiej i skuteczniej jest dzwonić? I czy w tej chwili można w ogóle przyjść przeprowadzić kwerendę w księgach metrykalnych?
Pozdrawiam,
Anna
zak_st

Sympatyk
Adept

Re: Archiwum Archidiecezjalne w Krakowie cennik zdjęć

Post autor: zak_st »

azachara pisze:Czy ktoś z doświadczenia może potwierdzić, czy w warunkach pandemii archiwum diecezjalne odpisuje na maile, czy lepiej i skuteczniej jest dzwonić? I czy w tej chwili można w ogóle przyjść przeprowadzić kwerendę w księgach metrykalnych?
Mi odpisali, że odpowiadają tylko na ogólne pytania, a jeżeli potrzebuję informacji z ksiąg to muszę poczekać aż będzie otwarte bo kwerendy nie przeprowadzają (nawet w tym czasie kiedy jest zamknięte ze względu na Covid) ale to było więcej niż miesiąc temu dokładnie nie pamiętam.
Pozdrawiam
Zak_st
azachara

Re: Archiwum Archidiecezjalne w Krakowie cennik zdjęć

Post autor: azachara »

Dziękuję za odpowiedź. Chciałabym przyjść i sama zrobić kwerendę, ale nie odpisali mi nawet na pytanie, czy można przyjść i skorzystać z czytelni, a jeśli tak to kiedy...

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Pozdrawiam,
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”