Dzień Dobry
co się udało dowiedzieć do tej pory od ostatniego wpisu.
AP Łowicz się nie odezwał w sprawe emaila dotyczącego poborów do wojska od 1899 roku z terenu Łowicza.
AP Łódź - również brak odzewu, emaile wysłane ponad tydzień temu, czekam cierpliwie.
Wysłałam też email do kwerend na temat Warszawskiego Okręgu Wojskowego - pan na urlopie, napisał, że da znać niebawem czy kwerenda będzie możliwa i za ile.
Z rzeczy nie popychających temat do przodu ale rownie ciekawych, dla mnie:
Mój tatuś przypomniał sobie o pudle kartonowym ze starociami. I co znaleziono:
Dowody tożsamości mojej pra pra babci (mamy mojej prababci)! ze zdjęciem, podpisany odciskiem palca, gdyż pisać nie umiała.
Dowód tożsamości pradziadka Kostka i prababci Heleny, Wszystkie 3 dowody wydane w roku 1929.
Książeczki zusowskie pradziadka i prababci! a tam wpisy dotyczące wynagrodzenia od 1925 roku! w tej wlaśnie fabryce Ramischa przy której mieszkali i w której pracowali! Jego zarobki miesięczne w roku 1925 to 185 zł, później kwota miesięczna lekko rosła przez lata. Z opowieści cioci Jani (siostry dziadka), wynikało, że pradzadek tyle zarabiał w tydzień a prawdą okazało się, że tyle ale w miesiąc. Ciekawe, że w AP Łódź nie ma w dokumentacji ani słowa o tym, że tam pracował, nie znaleziono. Czyli nadal nie wiem gdzie pracował od 1908 roku do 1925.
Oryginały pożyczki, za której skan zapłaciłam w AP Łódź

. Spis domu (do wywłaszczenia podejrzewam), kartę budowy domu, po wojnie kwaterunki, kto tam mieszkał (każdy pokój był wynajmowamy jakieś rodzinie po wojnie), gdzie się Ci ludzie poźniej przenosili, daty urodzin itp Mam również akta dotyczące wywłaszczenia, jakie kwoty pieniędzy każdy otrzymał po działach. Mam również akt sprzedaży ziemi na Wiskitnie! Wynika stąd, że zakupili ją jakiś czas wcześniej, być może pod budowę kolejnego domu? Trochę marek polskich, obligacji państwowych, liry wloskie, bony i inne.
Teraz się zastanawiam, czy w Milanówku, mogą się znajdować koperty dowodowe, do dowodów do wydawanych w roku 1929? czy taka szansa w ogólne istnieje? czy to zbyt wczesne lata? Może tam by coś na temat jego służby wojskowej się znalazło? Głośno myślę.