Nazwisko: Krajewski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=9327&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Rodzina Krajewskich zamieszkiwała od około połowy XIX w. lub wcześniej w Gąsiorowie, parafia Winnica, powiat pułtuski, Mazowsze. W poprzednim okresie posiadali majątek w Świerczach, który został sprzedany, a następnie zakupiony w Gąsiorowie. Moja prababcia to Julianna Chrzanowska z d. Krajewska (*1858 +1928), jej bracia to Franciszek (*1860) i Teofil, rodzice Jan Krajewski i Paulina z d. Jabłecka.
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukuję informacji o moich 3xpradziadkach Janie i Jadwidze Krajewskich (XVIII/XIX w.) ich pozostałych dzieciach i potomkach rodzeństwa 3xpradziadkówi 2xpradziadków. 2xpradziadek Jan Krajewski (*1813 Grochy, parafia Gzy, powiat Pułtusk +1891 Gąsiorowo, parafia Winnica, powiat Pułtusk) i 2xprababcia Paulina z Jabłeckich (1823 Zalesie Paczuski, parafia Przewodowo, powiat Pułtusk. +1883 Gąsiorowo, parafia Winnica, powiat Pułtusk).

Rodzeństwo prababci Julianny z Krajewskich, żony Klemensa Chrzanowskiego: Teofil (kawaler), Franciszek (żona Eleonora z Ruszczyńskich), Piotr, Józefa (mąż Józef Chrzanowski) i prawdopodobnie Adolfina (mąż Stanisław Ostrzyniewski).
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Wojtowicz_Danuta

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Wojtowicz_Danuta »

To, niestety, bardzo popularne nazwisko. Mój prapradziadek Franciszek Krajewski, wg rodzinnych przekazów, został zesłany na Wołyń po powstaniu listopadowym. Wg jednej z wersji miał pochodzić spod Warszawy.
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Danuto!

Dziękuję za odpowiedź. Czy masz bliższe informacje na temat swojego prapradziadka Franciszka Krajewskiego, gdzie się urodził (miejscowość i parafia) i kiedy oraz o jego rodzeństwie czy rodzicach?

Pozdrawiam.

Elżbieta
GabrysiaBysia

Post autor: GabrysiaBysia »

Witam!
Poszukuję informacji o rodzinie Krajewskich z Wołynia. Izabela Maria Krajewska urodzona 16.03.1928 w Ławrowie ochrzczona w Ławrowie 20.04.1928. Rodzice to Zofia z domu Malinowska oraz Józef Krajewski. Brat Józefa Krajewskiego, Stanisław był po wojnie sędzią w Warszawie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RobertNowik1984

Post autor: RobertNowik1984 »

Mojej babci taty brat czyli pradziadek ...
Cmentarz pod Monte Cassino
r nazw. 446. Krajewski Bolesław, strz. 17 baonu,

ur. styczeń 1905r., Konopki-Monety, pow. Szczuczyn, zm. 03.07.1944 r.

VIII – B – 11.
gosia_21_33

Sympatyk

Post autor: gosia_21_33 »

Dzień dobry ,

Moi Krajewscy - Rossoszyca , Szadek , Sieradz, Łódż.

Pozdrawiam

Gosia
w_ciszek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: w_ciszek »

Dzień dobry
I ja dopiszę się do tego wątku. Moi Krajewscy pochodzą z okolic Płońska i Warszawy : parafie Czerwińsk, Grodziec. Może ktoś szuka?
Córki Seweryna Krajewskiego i Wiktorii Heder: Zofia (po mężu Makowska - Garwolewo ); Rozalia (po mężu Małecka - Wilkowuje Szlacheckie ); Józefa ( Kowalik potem Goszczyńska - Sielec ) i Marcjanna ( po mężu Kwiatkowska - Naruszewo )

Pozdrawiam serdecznie
W.Ciszek
Ostatnio zmieniony śr 22 lip 2020, 11:12 przez w_ciszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

Moi Krajewscy to Nowy Dwór Mazowiecki.

Moja 3* prababka Wiktoria Krajewska ur 1819 r Nowy Dwór Mazowiecki zm
1849 r córka Szymona Krajewskiego i Agnieszka zd. Brylska. Wiktoria Krajewska wychodzi za mąż za Wincentego Kusocińskiego. Jej rodzeństwo to :
1.Ignacy Krajewski ur 1812 r
2. Józef Krajewski ur 1814 r
3. Michał Krajewski ur 1816 r
4. Anastazja Krajewska ur 1821 r
5.Juliana Krajewska ur 1823r
6.Zuzana Krajewska ur 1825 r
7. Leonard Krajewski ur 1828 r
8. Paweł Krajewski ur 1830 r
9.Anna Konstancja ur 1833 r

Pozdr Agnieszka.
uladziemid

Sympatyk

Post autor: uladziemid »

I ja się dołączę. Moi Krajewscy są z woj. łódzkiego. Moja prababcia Bronisława Krajewska urodziła się w Ulesiu w 1875 r. z Pawła Krajewskiego i Emilii Sympolskiej, miała kilkoro rodzeństwa (m.in. Walenty ur 1877, Helena ur., 1885 po jednym mężu Frykiewicz, po drugim - Angerman).

Ojciec Bronisławy, Paweł Krajewski urodził się ok. 1834 (ojciec: Adam, matka Józefa Wiśniewska, po ojczymie Sirankowska) i też miał kilkoro rodzeństwa, m.in:
- Wojciech (mąż Marianny Plewińskiej),
- Julianna (żona Walentego Leśniewskiego),
- Marianna (żona Baltazara Cieślak),
- Franciszka (żona Walentego Świdzińskiego i Józefa Podlewskiego).

Zapraszam wszystkich kuzynów do kontaktu :)
Pozdrawiam,
Urszula
gosia_21_33

Sympatyk

Post autor: gosia_21_33 »

Urszulo ,
my jesteśmy potomkami Wojciecha , o którym piszesz :D

Pozdrawiam

Gosia
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
Ryszard Srzednicki / Bogusławski aktor/ urodził się 4 lutego 1889 roku w Mohylowie Podolskim w rodzinie Walentego Srzednickiego (zm. 1903) i Klotyldy z Krajewskich Pomian-Srzednickiej.
Poszukuję aktu małżeństwa Walentego i Klotyldy.
Proszę o pomoc.
Stefan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”