Dudek/Siba, par. Wodna (Trzebinia)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ciupek_san

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: ciupek_san »

Witam,

Szukam przodkow mojej prababci, Antonina Dudek, ur. 28.09.1901 w Wodnie (Trzebinia). Rodzice jej byli: Jan Dudek i Marianna (lub Maria) Siba.

Niestety nie mieszkam w Polsce, i ciezko mi odnalesc te informacje na odleglosc. Skorzystam z myHeritage i Ancestry, ale poki co na nich nic nie ma. Slub prawdo podobnie w Wodnie w latach 1890 do 1901.

Bede bardzo wdzieczna jezeli ktos moze pomoc.

Pozdrawiam,

Sandrine
Scalak

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Scalak »

Witam serdecznie,
czy zachowała się wiedza o chociażby imionach dalszego pokolenia Dudków jak i Sibów?

W skorowidzu do księgi małżeństw tej parafii 1890-9006, brak tego małżeństwa. Osobiście bym szukał w Płazie - skłania mnie ku temu nazwisko Siba.

Pozdrawiam
Maciej
ciupek_san

Sympatyk
Kontakt:

Czesc Maciej,

Dziekuje za odpowiedz.

Niestety wiem tylko o mojej prababci, Antonina Dudek, urodzona 28.09.1901 w Wodnie, i o jej siostry, Ladislawa Dudek, urodzona 29.02.1916, w Trzebinii. Obedwie wyjechaly do Francji po slubie, chyba w 1927. Informacje ktore posiadam pochodza z ich francuskiego aktu zgonu, gdzie wpisano miejsce urodzenia oraz imie i nazwisko rodzicow, czyli Jan Dudek oraz Maria (Marianna Siba). Mieszkajac zagranice, nie mialam mozliwosci zerknac w ich polskiego aktu urodzenia. A skoro Antonina urodzila sie w Wodnie, to pomyslalam ze rodzice musieli tam brac slub. A skoro nikt juz nie zyje, to utrudnia sprawe.

Dzieki ze zerknyles do skorowidzu ksiegi malzenstw i za rade.

Pozdrawiam,

Sandrine
Scalak

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Salut!
w Trzebini brak aktu chrztu Władysławy myślę, że będzie w Wodnej (ta sama parafia). Wygląda, że Antonina była najstarsza bowiem przez 1900r. w Wodnej nie odnajduję innych dzieci Jana i Marianny.
Na "pocieszenie" - http://mendela.pl/foty/Dudek_Feliksa_19 ... ebinia.jpg (akt z tej parafii http://www.parafia.trzebinia.pl/ )

Na Twoim miejscu bym zadzwonił do przyjaznego USC w Trzebini https://trzebinia.pl/administracja-mias ... -cywilnego bowiem księga z tego okresu jeszcze nie jest przekazana do archiwum.

Daj proszę znać jeśli uda Ci się ustalić kolejne pokolenie.

Pozdrawiam
Maciej
ciupek_san

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

Dziekuje za rade. Napisalam dzisiaj rano do USC w Trzebinii, i mam nadzieje, ze cos wiecej sie dowiemy.

Czyli byla chociaz jeszcze jedna siostra! Ale Pana sie udalo to znalesc!

Antonina Dudek weszla za maz w Wodniej/Trzebinii 28.08.1921, z moim pradziadkiem Andrzej Cekiera. A Wladyslawa, musze przeznac ze nie wiem kiedy i gdzie weszla za maz (podejrzywam okolo roku 1934), ale to bylo z Karolem, Feliksem Fudala ur. w Balinie. W jej przypadku, moze tak byc ze weszla za maz we Francji...

Dam znac kiedy dostane odpowiedz od USC w Trzebinii. Trzymam kciuki,

Pozdrawiam,

Sandrine
ciupek_san

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

USC w Trzebinii odpisal. Akt chrztu/urodzenia Wladyslawy Dudek juz nie maja. Trafil do AP w Katowicach. Natomiast maja akt zgonu Marianny Siba (dostane odpis aktu po oplaty US), ale nie maja akt zgonu Jana Dudek (co jest dziwnie).
Pani tez odpisal ze akt malzenstwa jest w USC w Chrzanowie...

Wiec jakis krok do przodu jest. Jak zdobie akty (zgonu i malzenstwa) do dam znac jakie ciekawe informacje znalazlam.

Dzieki za rade!

Pozdrawiam,

Sandrine
Scalak

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Witam,
dobrze wiedzieć bowiem na szukajwarchiwach.pl jeszcze nie ma aktualizacji z tą księgą.
USC w Chrzanowie - tu obawiam się, że możesz długo czekać na odpowiedź... oby nie i obyś ją dostała...
czekam na relację ;)

Pozdrawiam
Maciej
ciupek_san

Sympatyk
Kontakt:

Czesc Maciej,

Na reszcie dostalam kopii skrotconego aktu zgonu Marii Siba, i miales racje. Wiec tak, Maria Siba urodzila sie 02.02.1879 w Plaza, zmarla mloda, 19.07.1919 w Trzebini. Rodzice jej byli: Wincenty Siba oraz Bronislawa Majcherczyk. Czyli wiecej bedzie w archiwum Archidiecezji Krakowskej, mimo ze w przypadku chrztow, wyglada na to ze rok 1879 nie jest objety w archiwum (1825 – 1875, 1880 – 1889).

Pani z Urzedu odpowiedziala ze nie maja akt zgonu Jana Dudek w Trzebini, i ze malzenstwo byl w Chrzanowie (czyli bedzie w AP w Katowicach).

Nie wiem tutaj, czy masz dostep do jakiejkolwiek informacji z tych okresach czy miejscowosci?

Udalo sie jednak zrobic duzo krok do przodu, co mi ciesze ogromnie.

Pozdrawiam,

Sandrine
ciupek_san

Sympatyk
Kontakt:

Zapomnialam napisac ze, w chwili zgonu mojej praprababci, to wynika z kopii aktu agodnu ze byla ona juz wdowa (jednak nie napisano imie/nazwisko malzonka na akcie). A skoro Pani z USC w Trzebini odpisala ze nie posiadaja akt zgonu Jana Dudek, to musi on juz byc w AP w Katowicach. Skoro Feliksa urodzila sie w 1916, wiec musial on zginac miedzy 1916 a 1919.
Po za tym, to oznacza, ze rodzenstwo bedzie do 1919, albo Feliksa byla juz ostania, skoro Jan zmarl przed Maria Siba.
O tyle ciekawie ze Antonina zabrala, razem z meza, siostra Wladyslawa do Francji, kiedy wyjechali tam miedzy rok 1922 a 1926. A Feliksa, miala 3 lata kiedy matke zmarla i zostala ona w Polsce (swiadczy o tym slub w Trzebini w 1937), wiec moze rodzenstwa Marii Siba czy Jana Dudek musieli sie z nia opiekowac...

Pozdrawiam,

Sandrine
Scalak

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Cześć Sandrine,
cieszę się z efektów poszukiwań! Mam rozumieć, że Marianna Siba zmarła w Trzebini a akt zapisany w księdze dla Wodnej? Małżeństwo Jana Dudka było stricte w Chrzanowie czy też w Płazie, której to akta stanu cywilnego "podchodzą" pod Chrzanów?
Teraz troszkę ode mnie:

1. Wincenty Siba ur. 31.12.1844, Płaza syn Kazimierza i Marianny Motyki https://mendela.pl/img/Siba_Wincenty_18 ... _Plaza.jpg (AAKrk)
w posiadanych materiałach Archiwum Archidiecezji Krakowskiej odnalazłem Jego dzieci:
Jan Stanisław (*1870) https://mendela.pl/img/Siba_Jan_Stanisl ... _Plaza.jpg,
Adam Jan (*1871) https://mendela.pl/img/Siba_Adam_Jan_18 ... _Plaza.jpg
i Józef (*1875) https://mendela.pl/img/Siba_Jozef_1875_ ... _Plaza.jpg

2. o Jego żonie nic nie wiem :( Nie odnalazłem ich ślubu w Płazie

3. Wincenty miał co najmniej siedmioro rodzeństwa

4. Marianna Motyka zmarła 10.03.1856 w Płazie https://mendela.pl/img/Motyka_Marianna_ ... _Plaza.jpg (AAKrk)

O Kazimierzu i Mariannie Motyce można się dowiedzieć więcej (chrzty) tylko w Pałazieńskiej parafii. Moja radość jest jeszcze większa z tego względu, że nie spodziewałem się, że jesteś moją dalszą kuzynką :) Twój 4xpra (Kazimierz Siba) jest moim 3xpra. Zawsze pomagając oceniam czy przypadkiem ktoś nie jest moim kuzynostwem. W tym przypadku zupełnie się tego nie spodziewałem.

Pozdrawiam
dalszy kuzyn
Maciej

PS: nie chcę Cię martwić, ale księgi w parafii zachowały się bodaj "tylko" od ~1797r.
ciupek_san

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

Jak swiat jest maly! Ciesze mnie to, ze zadecydowalam ruszyc dalej z poszukiwaniem i ze przy okazji znalazlam dalszego kuzyna!

Dziekuje Ci bardzo za te cenne informacje! Znalazlam troche zdjec z archiwum w Plazy (urodzeni 1811-1877), i mimo ze jakosc nie jest bardzo dobra, znalazlam wczoraj rok urodzenia Wincenty a duzo innych Sibow, ktore sa pewnie jakos pokrewni. Pewnie znasz juz ta strone: https://genealogia.okiem.pl/foto2/thumb ... 310&page=2

Zaluje tylko, ze w Archiwum nie maja wszystkie lata ktore nas interesuja (aby znalesc rok slubu Wincenty i Bronislawej oraz dalsze informacje). Ale to i tak jest wiecej informacji niz co sie spodziewalam. Mianowicie jestem ciekawa, skad pochodzi nazwisko Siba, bo nie jest on typowe.

W sprawie slubu Marii Siba i Jana Dudek, Pani nie byla za bardzo konkretna. Ale jezeli panna mloda pochodzila z Plazy, to moze tam byl slub zapisany. USC z Chrzanowa nie za bardzo odpisuje na maily, ale dzis Pani odpisala ze trzeba najpierw zlozyc wniosek i ze po za tym ze te ksiegi z tych latach sa obecnie w konserwacji i beda dopiero za miesiac. Chcialam chociaz aby posprawdzali czy maja tego aktu malzenstwa, zanim zaplace, ale wyglada na to ze nie dziala tak u nich. Trudno. Mam nadzieje, ze maja tego dokumentu, bo w tej chwili nic nie mam w sprawie prapradziadka Jana Dudek a tylko ten dokument pomoze rozwiazac zagadke.
Dla info, USC w Trzebini nie ma akta zgonu Feliksy Dudek, wiec ciekawe co sie z nia stalo...

A powiedz mi, czy znalazles lub masz kontakt z innymi potomkow Siba?

Pozdrawiam,

Sandrine
Scalak

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Sandrine,
myślę, że czas już przejść na PW.

Maciek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”