Malec - Osiek, Akta metrykalne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Malec - Osiek, Akta metrykalne
"Akta metrykalne - Osiek"
Dzien dobry , gdzie znajde Akta Metrykalne , miejscowosci Malec , gmina Kety ,woj Malopolskie .Przed wojna parafia Malec ,nalezala do parafii w Osieku.
Dzien dobry , gdzie znajde Akta Metrykalne , miejscowosci Malec , gmina Kety ,woj Malopolskie .Przed wojna parafia Malec ,nalezala do parafii w Osieku.
- Mateusz_Grojec

Akta metrykalne - Osiek
Jeśli chodzi o metryki chrzcielne to parafia w Osieku właśnie, podobnie ze zgonami. Parafia Malec erygowana została w 1991 roku, natomiast kamień węgielny pod tamtejszy kościół Świętego Jana Kantego został poświęcony 22.11.1984r. Cmentarz w Malcu powstał na przełomie lat 70. i 80. Do tej pory zmarłych grzebano w Osieku. Cmentarz w Malcu posiada system grobonet, lecz w Osieku już niestety nie. Jeśli chodzi o poszukiwania krewnych z tego rejonu to mogę pomóc, ja jestem tutejszy (dekanat osiecki, parafia Grojec, a rodzina pochodzi z Malca właśnie). https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=4895
Pozdrawiam serdecznie
Mateusz
Pozdrawiam serdecznie
Mateusz
Akta metrykalne - Osiek
Dziekuję bardzo za odpowiedz .
Proszę o pomoc dotyczącą rodziny Gmyr .Czy rodzina o takim nazwisku ,zamieszkiwała( lata 1900 plus),lub zamieszkuje w Malcu ,gmina Kęty ,parafia Osiek .Jeśli Panu ,czy Pańskiej rodzinie ,znane jest nazwisko Gmyr ,przedstawię dalsze fakty i będę prosić o dalszą pomoc .W Polsce jest kilka miejscowści Malec*Małec i dlatego bardzo ważne ,z której pochodzi interesujący mnie członek rodziny zmarły w 1990 roku .
Pozdrawiam ,
Cecylia
Proszę o pomoc dotyczącą rodziny Gmyr .Czy rodzina o takim nazwisku ,zamieszkiwała( lata 1900 plus),lub zamieszkuje w Malcu ,gmina Kęty ,parafia Osiek .Jeśli Panu ,czy Pańskiej rodzinie ,znane jest nazwisko Gmyr ,przedstawię dalsze fakty i będę prosić o dalszą pomoc .W Polsce jest kilka miejscowści Malec*Małec i dlatego bardzo ważne ,z której pochodzi interesujący mnie członek rodziny zmarły w 1990 roku .
Pozdrawiam ,
Cecylia
- Mateusz_Grojec

Akta metrykalne - Osiek
Jeżeli mieszkał w Malcu, to nie został pochowany na cmentarzu w Malcu. Aczkolwiek ja osobiście nie kojarzę tego nazwiska. Wszystko wskazuje na to, że Pani rodzina pochodzi z Małca niedaleko Szczucina, tj. województwa małopolskiego północno-wschodni kraniec. Według wyszukiwarki nazwiska-polskie.pl zamieszkuje tam 28 osób o nazwisku Gmyr. Miejscowość Małec - gm. Radgoszcz, pow. dąbrowski, woj. małopolskie. Tam znajduje się parafia, lecz nie wiem od kiedy tam funkcjonuje.
Akta metrykalne - Osiek
Dziękuję za informację.Kazimierz Gmyr ,zmarł w 1990 roku we Francji .Ze względu na brak dokumentów,w 1931 roku ,zadeklarował władzom francuskim ,ze urodził się 10.04.1904 roku w Malcu ,Polska.Imiona rodziców nieznane.Ja też mam wątpliwości ,co do miejsca urodzenia ,dlatego chciałam upewnić się ,czy takie nazwisko znane jest w Malcu ,gmina Kęty .
-
mmaziarski

Akta metrykalne - Osiek
Mam inny pogląd.Prawdopodobnie chodzi o miejscowość Małec należąca do parafii Jamy w diecezji Tarnowskiej.
39-308 Wadowice Górne Jamy Wielkie 30.
W pobliżu jest Szczucin i tam można spotkać nazwisko Gmyr.
Najprościej zwrócić się do Archiwum Diecezjalnego w Tarnowie.Tam powinien być ten akt urodzenia.
39-308 Wadowice Górne Jamy Wielkie 30.
W pobliżu jest Szczucin i tam można spotkać nazwisko Gmyr.
Najprościej zwrócić się do Archiwum Diecezjalnego w Tarnowie.Tam powinien być ten akt urodzenia.
MMaziarski
Akta metrykalne - Osiek
Dzieki uprzejmosci Pań z USC w Osieku ,a nastepnie z USC w Radgoszczy ,uzyskałam szybka odpowiedz wraz ze skanami .Potwierdziły się przypuszczenia ,ze chodziło o miejsce urodzenia w Małcu , gmina Radgoszcz. Dziękuję Panu Mateuszowi Grojec oraz Panu mmaziarski za pomoc.
Cecylia
Cecylia