Dąbrowa Górnicza i Szmulka, Gułowie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

manoska214

Sympatyk

Post autor: manoska214 »

Szanowni Genealodzy!

mam dwa problemy. Pomagam przyjacielowi w poszukiwaniach genealogicznych. Poszukuję jego pradziadków. Dane, które mam- Roman Szmulka, urodzony 04.11.1900 r. w Dąbrowie Górniczej (obecnie), Helena Szmulka z domu Jackowska, urodzona 21.05.1905 r. w ?
USC w Wałbrzychu podało mi miejsce urodzenia Dąbrowa Górnicza. AP Katowice poinformowało mnie, że DG jest wpisana jako obecna miejscowość. Co znaczy, że Roman mógł urodzić się na terenie dzisiejszej dzielnicy DG. Obecnie miasto obejmuje 7 parafii, jednak AP Katowice przegląda 2 główne parafie. Macie pomysł jak to ugryźć?
Druga sprawa dotyczy nazwiska Guła i miejscowości Radomyśl Wielki. Żyje obecnie niemal 90-letni dziadek, Edward Guła, urodzony w 1931 r. w Radomyślu Wielkim, który nigdy się nie dowiedział nic o swoich dziadkach. Zrobiło mi się go żal i postanowiłam mu pomóc. Z tego, co wiem jego rodzice to Julia i Michał Guła, miminum matka jest pochowana w na cmentarzu w Radomyślu. Dobra dusza z tej miejscowości poszukuje teraz ich grobu. Macie pomysł jak się do tego dobrać? Nie mam dat, mikrofilmy mają mormoni, ale zbyt wczesne lata. Ciężki temat, ale może ucieszymy starszego pana.

Pozdrawiam, Monika
DJP22

Post autor: DJP22 »

Dodam jeszcze jedno "utrudnienie" dotyczące DG.
Przez jakiś czas Zagórze (relatywnie duża i stara parafia) było częścią DG teraz jest w Sosnowcu.
Na to tez warto zwrocic uwage, bo sam przerabialem zamieszanie z tym zwiazane.
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ted_B »

Witam!
AP poinformowało się dobrze.
W 1900 roku nie było jeszcze Dąbrowy Górniczej. Była min. wieś Dąbrowa, która w 1903 roku weszła w skład gminy Dąbrowa Górnicza. Ponadto weszły tu: Stara Dąbrowa, Niepiekło i kolonie: Bankowa, Koszelew, Łabęcka, Huty Cynkowe, Mydlice, Gliniaki i Dębniki. Samo miasto Dąbrowa Górnicza powstało dopiero w 1916 roku.
Z Zagórzem sprawa trochę inna. W 1874 roku utworzono Gminę Górniczą w Dąbrowie. W jej skład weszło min. Zagórze. W 1909 roku opuściło gminę, następnie w 1915 r. część dworska weszła w skład Sosnowca. Dalej Zagórze było gminą, potem (od 1967) miastem i od 1975 roku w obrębie Sosnowca.
Pozdrawiam!
Tadek
manoska214

Sympatyk

Dziękuję Wam za odpowiedź. Na to wychodzi, że chyba muszę czekać na skany online.
A co powiecie na sprawę z Radomyślem? Jest szansa ich odnaleźć?

Pozdrawiam, Monika
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

manoska214 pisze:Dziękuję Wam za odpowiedź. Na to wychodzi, że chyba muszę czekać na skany online.
Pozdrawiam, Monika
Możesz czekać w nieskończoność. AP Katowice poinformowało prawidłowo tj. zgodnie z ustawą o ASC, art 30 2. "Nazwę miejscowości zamieszcza się wakcie stanu cywilnego zgodnie zkrajowym rejestrem urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz urzędowych nazw miejscowości ich części".
Ja rozumiem, że AP Katowice przejrzał 2 ksiegi parafialne z terenu obecnej Dąbrowy i nie odnalazł aktu. A co z resztą ksiąg? Jeśli są jeszcze w USC to prześlij do nich zapytanie o akt z podaniem dokładnych danych i z uwagą, że nie znasz dokładnego miejsca urodzenia ponieważ we wszystkich dokumentach jakie posiadasz wpisana jest Dąbrowa Gónicza w obowiązującym brzmieniu. Przypuszczam, że USC Wałbrzych posiada akt zgonu Romana Szmulka, możesz dopytać, czy pod aktem nie ma przypisów o urodzeniu lub małżeństwie (nr aktu, data i miejsce zawarcia).

Pozdrawiam
Łukasz
manoska214

Sympatyk

Dziękuję Łukaszu,

oczywiście, że masz rację z nieskończonością. Masz też rację z USC. Do nich się jeszcze mogę zwrócić.

Pozdrawiam, Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”