Witam,
Przeglądam gubernię Mińską powiat Wilejski. Prawie skończyłam 1795 r.
Kiedy zajrzałam do 1816 r. włos mi się zjerzył. Czy ktoś z Was ma patent jak w tych kolejnych latach natrafić na interesujące mnie miejscowości. Trochę czytam po rosyjsku, ale czasami to są takie heroglify, że strach mnie ogarnia jak mam zdjęcie po zdjęciu otwierać i szukać tych miejscowości. Szukam miasteczka Rakowa i wsi Łukasze. Czy w 1816 i 1834 to było tylko uzupełnienie spisu z 1795? Pomocy!!!
Pozdrawiam Grażyna Kałużyńska
Spisy guberni mińskiej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Spisy guberni mińskiej
Przeglądałam gubernię wileńską. W 1795r. byli spisywani wszyscy, w 1811r. tylko mężczyźni, w 1816r. znowu wszyscy - jest podany rok 1811r. i porównanie z 1816r. (podawano informacje kto się nowy urodził, kto zmarł, kogo pominięto w poprzednim spisie, kogo zabrano w rekruty, kto zbiegł, czasami miejsce pracy itp.). Znalazłam bardzo dużo informacji o swoich przodkach. Akta metrykalne interesujących mnie parafii są od 1797r. Dlatego to takie cenne.
Bożena
Bożena
Bożena
Korzystałam ze spisu zamieszczonego przez jarta w wątku: Spisy ludnosci na FS (gubernie wileńska i mińska)
Moi pochodzili z pow. wileńskiego par. Św. Stefana, szukałam konkretnych miejscowości, np. Solenniki, Leśniki, Popowszczyzna, Wojdaty - bo w nich mieszkali.
W tych spisach, które przeglądałam spisywano raczej miejscowościami. Chociaż znalazłam przodków, którzy byli spisani, np. jako personel szpitala bo tam pracowali a ich rodziny mieszkały w innej miejscowości.
Bożena
Moi pochodzili z pow. wileńskiego par. Św. Stefana, szukałam konkretnych miejscowości, np. Solenniki, Leśniki, Popowszczyzna, Wojdaty - bo w nich mieszkali.
W tych spisach, które przeglądałam spisywano raczej miejscowościami. Chociaż znalazłam przodków, którzy byli spisani, np. jako personel szpitala bo tam pracowali a ich rodziny mieszkały w innej miejscowości.
Bożena
Bożena
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Re: Spisy guberni mińskiej
W 1795 Rakow to powiat Wilejski, a Lukaszy -- to powiat Minski. W rewizjach 1811 i pozniej -- Rakow tez powiat Minski.dragon pisze:Witam,
Szukam miasteczka Rakowa i wsi Łukasze.
Skazki rewizskie powiatu Minskiego w archiwum w Minsku. Skazki szlachty czynszowej miast. Rakowa 1795 tez jest w archiwum w Minsku.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/