Nazwisko: Żochowski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=39207&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Jaro_Chudzik

Mam wśród przodków licznych Żochowskich z Żochów w parafii Kosów Lacki, pochodzących z kilku różnych rodzin, dlatego w celu wymiany informacji chętnie nawiążę kontakt, szczególnie z osobą posiadającą wiedzę o przydomkach Żochowskich z Żochów.
P.S. - swoją drogą dziwne to uczucie, nie będąc Żochowskim, zakładać na forum temat o Żochowskich, dla potomnych Żochowskich.
P.S. - swoją drogą dziwne to uczucie, nie będąc Żochowskim, zakładać na forum temat o Żochowskich, dla potomnych Żochowskich.
Ostatnio zmieniony sob 25 lip 2020, 08:17 przez Jaro_Chudzik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gosia_21_33

Dzień dobry,
Amoi Żochowscy pochodzili z parafii Wyszonki Kościelne. Niewiele o nich wiem i chętnie dowiem się więcej.
Pozdrawiam
GOSIA
Amoi Żochowscy pochodzili z parafii Wyszonki Kościelne. Niewiele o nich wiem i chętnie dowiem się więcej.
Pozdrawiam
GOSIA
Dzień dobry,
Dzieje Żochowskich z Żochów w parafii Kosów Lacki opisałem w monografii "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy". Zochowskim poświęcony jest jeden z rozdziałów. Książka obejmuje okres od XV wieku do roku 1815, łącznie z drzewami genealogicznymi. Problem polega jednak na tym, że Parafia, która miała wydać monografię ma problemy finansowe i nie wiadomo kiedy książka się ukarze. Jeśli są jakieś konkretne pytania dotyczące Żochowskich (przed 1815) być może będę mógł pomóc.
Żochowscy osiedlili się również w sąsiedniej parafii Skibniew Podawce. Dostępna jest jeszcze monografia "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy". Sprawdziłem, że nazwisko Żochowski jest tam wymienione ponad 1000 razy (do 1903 roku).
Pozdrawiam
Lech
Dzieje Żochowskich z Żochów w parafii Kosów Lacki opisałem w monografii "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy". Zochowskim poświęcony jest jeden z rozdziałów. Książka obejmuje okres od XV wieku do roku 1815, łącznie z drzewami genealogicznymi. Problem polega jednak na tym, że Parafia, która miała wydać monografię ma problemy finansowe i nie wiadomo kiedy książka się ukarze. Jeśli są jakieś konkretne pytania dotyczące Żochowskich (przed 1815) być może będę mógł pomóc.
Żochowscy osiedlili się również w sąsiedniej parafii Skibniew Podawce. Dostępna jest jeszcze monografia "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy". Sprawdziłem, że nazwisko Żochowski jest tam wymienione ponad 1000 razy (do 1903 roku).
Pozdrawiam
Lech
Dobry wieczór, w moim drzewie znajduje się Barbara z Żochowskich Wyszomierska, żona Stanisława i matka Franciszka, zmarła 27.05.1814r. w Wyszomierzu (akt nr 9/1814 par. Skibniew) - i to by było tyle co mi wiadomo.MarekLech pisze:Dzień dobry,
Pozdrawiam
Lech
Panie Lechu, może zechciałby i mógłby Pan coś podpowiedzieć w sprawie mojej antenatki?
Z niecierpliwością czekam na Pana monografię "Parafia Kosów Lacki i jej mieszkańcy" zarówno dot. Żochowskich, jaka i Maleszewskich, i in. Pańska poprzednia monografia "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy" wielce mi pomogła w poszukiwaniu przodków. Dziękuję za ogrom Pana pracy i poświęcony czas, pozdrawiam, BRutko
Interesują mnie losy rodziny Macieja Żochowskiego syna Jakuba i Justyny Męcińskiej, wnuka Stanisława żonatego z Marianną Żukowską córką Jakuba i Barbary Cybulskiej wnuczką Wiktora i Marianny Umińskiej, pozdrawiam Grażyna
Ostatnio zmieniony śr 05 sie 2020, 08:58 przez nowak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
krutkowski

Czy spotkał ktoś z Państwa Żochowskich w rejonie Rybnika?
Barbara z Żochowskich Wyszomierska, ur. 1764 w Żochach. Córka Stanisława "Krzysik" i Marianny Trzcińskiej. Kilkoro rodzeństwa. Stanisław "Krzysik" poślubił Mariannę w 1760 roku.
Przydomek "Krzysik" pochodzi od Krzysztofa Żochowskiego (ok. 1596-1619), syna Jana, wnuka Stefana, prawnuka Wojciecha "Kula" Żochowskiego (ok.1498).
Rodzina mocno rozrodzona.
Pozdrawiam
Lech
Przydomek "Krzysik" pochodzi od Krzysztofa Żochowskiego (ok. 1596-1619), syna Jana, wnuka Stefana, prawnuka Wojciecha "Kula" Żochowskiego (ok.1498).
Pozdrawiam
Lech
Wielkie, wielkie ukłony. Bardzo dziękuję. Proszę dać znać, jeśli to nie problem, kiedy dostępna będzie Pańska monografia dot. Kosowa Lackiego .MarekLech pisze:Barbara z Żochowskich Wyszomierska, ur. 1764 w Żochach. Córka Stanisława "Krzysik" i Marianny Trzcińskiej. Kilkoro rodzeństwa. Stanisław "Krzysik" poślubił Mariannę w 1760 roku.
Pozdrawiam
Lech
Pozdrawiam, BRutko
-
Dąbrowska_Danuta

Dzień dobry,
właśnie trafiłam na Mariannę Żochowską - wiem tylko że była żoną Tomasza Dmochowskiego i urodziła im się córka Józefa(ta) ok 1800 roku - nie wiem gdzie. Józefa wyszła zamąż w Rosochatych Kościelnych (podlaskie) a resztę życia mieszkała w par. Andrzejewo (mazowieckie)
Pozdrawiam
Danuta
właśnie trafiłam na Mariannę Żochowską - wiem tylko że była żoną Tomasza Dmochowskiego i urodziła im się córka Józefa(ta) ok 1800 roku - nie wiem gdzie. Józefa wyszła zamąż w Rosochatych Kościelnych (podlaskie) a resztę życia mieszkała w par. Andrzejewo (mazowieckie)
Pozdrawiam
Danuta
-
Jaro_Chudzik

Re: Nazwisko: Żochowski
Dzień dobry, bardzo dziękuję za okazaną chęć pomocy. Najbardziej chciałbym poznać przydomek rodowy Franciszka Żochowskiego (syna Macieja), który ok. 1775 roku (data z analizy źródeł pozametrykalnych) poślubił Mariannę Rytel. To rodzice urodzonego ok. 1776 roku - prawdopodobnie w Żochach - Kazimierza Żochowskiego, który w 1809 roku, w Zuzeli poślubił Józefatę Zawistowską. Wiadomo mi, że rodzina Marianny Rytel zamieszkiwała Rytele Święckie, więc przypuszczam, że jej ślub z Franciszkiem Żochowskim miał miejsce w kościele prostyńskim. Pozdrawiam serdecznie.MarekLech pisze:Dzień dobry,
Pozdrawiam
Lech
Re: Nazwisko: Żochowski
Dzień dobry,
Franciszek Żochowski ur. 1750 był synem Macieja "Szczęsik" i Jadwigi Trzcińskiej z Żochów. Przydomek "Szczęsik" pochodzi od Feliksa (Szczęsnego) Żochowskiego (ok.1573-1610), syna Jana, wnuka Zachariasza, prawnuka Zawiszy, praprawnuka Marcina (ok.1503). Rodzina mocno rozrodzona.
Pozdrawiam
Lech
Franciszek Żochowski ur. 1750 był synem Macieja "Szczęsik" i Jadwigi Trzcińskiej z Żochów. Przydomek "Szczęsik" pochodzi od Feliksa (Szczęsnego) Żochowskiego (ok.1573-1610), syna Jana, wnuka Zachariasza, prawnuka Zawiszy, praprawnuka Marcina (ok.1503). Rodzina mocno rozrodzona.
Pozdrawiam
Lech
-
Jaro_Chudzik

Panie Lechu, bardzo dziękuję za przywrócenie pamięci o tym fragmencie historii rodzinnej. Domyślam się, że ślub Macieja Żochowskiego z Jadwigą Trzcińską kryje się pod dostępnym indeksem AM 1735/13, gdzie pannę młodą zapisano jako Jadwigę Adamowską.
Podobnie, jak BRutko jestem bardzo zainteresowany dalszymi informacjami o publikacji monografii parafii w Kosowie Lackim. Pozdrawiam serdecznie.
Podobnie, jak BRutko jestem bardzo zainteresowany dalszymi informacjami o publikacji monografii parafii w Kosowie Lackim. Pozdrawiam serdecznie.
-
Ścibor_Grażyna

Dobry wieczór.
Wszystkim Genealogom życzę dobrego 2021 Roku i owocnych poszukiwań genealogicznych.
Jaro_Chudzik Pisze Pan, cyt.
...Wiadomo mi, że rodzina Marianny Rytel zamieszkiwała Rytele Święckie, więc przypuszczam, że jej ślub z Franciszkiem Żochowskim miał miejsce w kościele prostyńskim....
W tamtym czasie, Rytele Święckie prawdopodobnie należały do parafii Ceranów.
Rodzina/rodziny o nazwisku Żochowski żyją również we wsi Lubiesza gmina Ceranów.
Pozdrawiam
Grażyna Ścibor
Wszystkim Genealogom życzę dobrego 2021 Roku i owocnych poszukiwań genealogicznych.
Jaro_Chudzik Pisze Pan, cyt.
...Wiadomo mi, że rodzina Marianny Rytel zamieszkiwała Rytele Święckie, więc przypuszczam, że jej ślub z Franciszkiem Żochowskim miał miejsce w kościele prostyńskim....
W tamtym czasie, Rytele Święckie prawdopodobnie należały do parafii Ceranów.
Rodzina/rodziny o nazwisku Żochowski żyją również we wsi Lubiesza gmina Ceranów.
Pozdrawiam
Grażyna Ścibor
-
Wieliczanka

Dzień Dobry
W Liber natorum 1784-1827 parafia Łazany strona 145
Żochoska/Żohoska Rosa filia Ludovici Nobilis habitanti In Opiechowo mąż Zapałowicz Kajetan mandatariusz LB de Lipowskie , adres Sławkowice nr domu 16 parafia Łazany (małopolskie), w dniu 10 marca 1826 chrzest syna trojga imion Karol Kajetan Józef
Liber Natorum Łazany 1784-1827 strona 138 , Adres Sławkowice 18
w dniu 16 marca 1824 narodziny, 30 marca 1824 chrzest syna Zapałowicz Edward Kajetan
Informacja na www.windaki.pl
Anna
W Liber natorum 1784-1827 parafia Łazany strona 145
Żochoska/Żohoska Rosa filia Ludovici Nobilis habitanti In Opiechowo mąż Zapałowicz Kajetan mandatariusz LB de Lipowskie , adres Sławkowice nr domu 16 parafia Łazany (małopolskie), w dniu 10 marca 1826 chrzest syna trojga imion Karol Kajetan Józef
Liber Natorum Łazany 1784-1827 strona 138 , Adres Sławkowice 18
w dniu 16 marca 1824 narodziny, 30 marca 1824 chrzest syna Zapałowicz Edward Kajetan
Informacja na www.windaki.pl
Anna