Ostatnio dowiedziałem się, że dwie siostry mojej prababci tj. Wiktoria i Łucja Chwarścianki wyjechały do Francji w nieznanym przez rodzinę czasie (domyślam się że przed wojną).
Starałem się szukać informacji na ich temat i udało się to w stosunku do Wiktorii:
https://www.deces-en-france.fr/resultat ... k-wiktoria
Było to wielkim zaskoczeniem dla całej rodziny, ponieważ umarła całkiem niedawno - w 2006 roku w wieku prawie 102 lat
Nikt z obecnie żyjących nie utrzymywał z nią kontaktu, ponieważ według relacji jej siostry Łucji z lat 70., po wyjeździe sióstr do Francji stan psychiczny Wiktorii pogorszył się i została ona zamknięta w zakładzie psychiatrycznym albo domu opieki.
Niestety poszukiwania Łucji Chwarścianek nie są dla mnie takie proste. Prawdopodobnie jej ostatnia wizyta w Polsce miała miejsce około 1971 roku. Przyjechała wtedy z partnerem, którego rodzina uznała za męża (choć nikt tak naprawdę nie miał pewności).
Przedstawiała się także jako Łucja Czerska (lub Czerski albo Czeski) więc wydaje się, że faktycznie był to jej mąż (którego imienia nikt nie pamięta, wiadomo że był Polakiem).
Łucja nie figuruje w spisie osób zmarłych po 1970 roku a teoretycznie powinna
Nie potrafię także znaleźć śladu po ich emigracji, dlatego zdecydowałem się poradzić bardziej doświadczonych forowiczów tym zakresie
Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w poszukiwaniach? Na wielu stronach związanych z emigracją do Francji nic nie znalazłem.
Dane sióstr:
- Wiktoria Chwarścianek, ur. 14 gru 1904 roku w Rosku, zm. 20 lip 200 roku w Nanterre, Hauts-De-Seine, Île-De-France, Francja; córka Feliksa Chwarścianka i Marianny z domu Hunger (Unger);
- Łucja Chwarścianek, ur. 27 lis 1906 roku w Rosku, zm. ?; córka Feliska Chwarścianka i Marianny z domu Hunger; po mężu Czerska (?);
Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrawiam,
Karol