Kolonizacja ziem Nowego Sącza końcówka XVIII wieku

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

barus2003

Sympatyk

Post autor: barus2003 »

Dzień dobry!

Czy ma ktoś jakieś informacje albo linki gdzie zasięgnąć mogę wiedzy na temat kolonistów niemieckich zasiedlających tereny koło Nowego Sącza w końcówce XVIII wieku? Dokładnie chodzi mi o miejscowości Biczyce i Łącko oraz o nazwiska moich przodków kolonistów:
- Peterschein
- Mauer lub Maurer
- Zelcherat (lub podobnie brzmiące)
- Jantzin (lub podobnie brzmiące).

Czy tak bez wychodzenia z domu są dostępne jakieś publikacje w internecie lub informacje na ten temat?
Pozdrawiam,Bartek!
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

GalizienGermanDescendants - to kopalnia wiedzy na ten temat.
Uszanowanie. Ku a
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
barus2003

Sympatyk

Re: Kolonizacja ziem Nowego Sącza końcówka XVIII wieku

jakub.witkowski pisze:GalizienGermanDescendants - to kopalnia wiedzy na ten temat.
Uszanowanie. Ku a
Na tej stronie w ogóle nie ma miejscowości Łącko.

Tutaj mam link do jakiejś sławnej niemieckiej książki na ten temat są tutaj wymienieni koloniści z każdej miejscowości tylko tutaj też nie ma miejscowości Łącko ani niemieckiego odpowiednika Wiesendorf, czy ktoś wie dlaczego, może koloniści z tej miejscowości są pod inną nazwą miejscowości?

https://books.googleusercontent.com/boo ... f_crVBbPd4
Pozdrawiam,Bartek!
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

Jeszcze jeden użyteczny link: https://www.lacko.pl/edc_media/Structur ... ikacja.pdf

Co do zasobów GalizienGermanDescendants.org: nie znam w szczegółach historii kolonizacji józefińskiej wokół Łącka, ale jeśli poświęcisz chwilę na dokładne przejrzenie GGD to znajdziesz m.in. szczegóły podziału poszczególnych gmin protestanckich na parafie, w tym także odnośniki do FamilySearch, AGAD i innych polskich lub ukraińskich archiwów.
Najwięcej informacji zawierają Ortsfamilienbuecher, ale dla sądecczyzny jest chyba dostępna tylko pozycja dla Nowego Sącza. Być może w Łącku mieszkało zbyt mało rodzin kolonistów. Zawsze możesz wysłać mail do pana Manfreda Dauma, który redaguje OFB dla GGD. Być może ma jakieś niepublikowane dane dotyczące kolonistów z Łącka.

Kuba
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 17 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Krystyna.waw »

barus2003 pisze:Tutaj mam link do jakiejś sławnej niemieckiej książki na ten temat są tutaj wymienieni koloniści z każdej miejscowości
Bartek, podaj proszę tytuł i autora książki, bo twój link nie działa.
Albo go może popraw
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
barus2003

Sympatyk

Krystyna.waw pisze:
barus2003 pisze:Tutaj mam link do jakiejś sławnej niemieckiej książki na ten temat są tutaj wymienieni koloniści z każdej miejscowości
Bartek, podaj proszę tytuł i autora książki, bo twój link nie działa.
Albo go może popraw
https://chomikuj.pl/bartus2004/Dokument ... 589857.pdf

https://www.google.com/search?q=Das_Kol ... e&ie=UTF-8
Pozdrawiam,Bartek!
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Witam.
Warto oprócz książki Schneider'a szukać innych wcześniejszych publikacji, które bazowały na listach z archiwum w Wiedniu np.
Quellen zur deutschen Siedlungsgeschichte in Südosteuropa / bearb. von Franz Wilhelm, Josef Kallbrunner.

Peterschein i Jantzin to nazwiska kobiet? Do nazwisk płci żeńskiej dodawano końcówkę -in,im np. Asner-Asnerin, Welsing-Welsingin.
barus2003

Sympatyk

Witam, dobrze spróbuję poszukać tej książki może tam będą interesujące mnie informacje.

Peterschein to ogólne nazwisko męskie i żeńskie, a to Jantzin/Janzin to nazwisko mojej przodkini więc możliwe, że dodali końcówkę do nazwiska, a nie mam z czym tego porównać.
Chyba gdzieś na liście przy jakieś miejscowości widziałem nazwisko Janz.
Pozdrawiam,Bartek!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”